Kõik, mida saab kasvatada ise võiks ise kasvatada, kui sul aiamaad pole, siis on abiks sinu läheduses elav talunik, keda tead. Nii saad puhta toidu, mis on loodustsäästvalt kasvatatud ja raha jääb kohalikku kogukonda, mitte suurte hulgi- ja transpordifirmade ning välismaiste supermarketite kukrusse.

Enamasti vaadatakse toidupoes hinda ja palju vähem huvitutakse väikeses kirjas koostisosadest, mille kahjulikkuse hindamine nõuab ka suurt uurimistööd.

Suurtööstustel ja suurfarmidel on huvi järjest odavamalt toota ja otsida odavamaid koostisosi. Kui me mõtleks kohe toitu ostes oma tervisele ja ravimikuludele ning laiemalt keskkonnale, on selge, et puhast kohalikku kraami eelistada tuleb soodsam. Ainus retsept selle vastu, et mürgid ei hävitaks ega manipuleeriks meie keha, saab olla see: söö kohalikku kraami väiketootjalt.

Muidugi võiks kõigil olla oma aiamaa ja talu, kust kõik juurikad, liha, piima ja munad saaks aga piisavalt hea on, kui ostad kohalikku kraami väiketalust. Jah, tavaviljeluse toote kilogrammi hind on odavam, aga kui me oma tervise ja keskkonna saaste rahasse arvutada saaks, siis poleks see üldse odav. Kuni uuringud annavad vastukäivaid tulemusi, võiks toitu ostes eelistada väikest ja kohalikku, sest nii on ökoloogiline jalajälg kindlalt kõige väiksem ja kaup lähemalt tulnuna kõige värskem.

Lisaks jääb raha Eesti talunikule, kelle põlde ja karjamaid koos lammaste ja lehmadega meile edaspidigi meeldib imetleda. Maainimene, kes talu peab, elab ju oma saaduste müügist. Kui kõik eelistaks globaalsete turgude odavaimat söögikraami, siis meil talusid ei oleks.

Mahe või mitte on maitseküsimus, aga kust see, mida me sööme pärit on ja kes seda kasvatab võiks küll igaüks kaupa ostes mõelda. Meie ostuvalikutest ju sõltub, milline on tuleviku põllumajandus. Miks kohalik ja väiketalu toode tundub kallis? Tavatoit on praegu lihtsalt odav millegi arvelt. Kaudselt maksame me kinni GMO loomasööda ja odavad keemilised väetised, millega meie toitu ja loodust kostitatakse.

Kilogrammi juurvilja või liha saad küll odavamalt kätte, aga kui saastava suurtootmisega loodusele tekitatud kahju rahaks arvutada, siis meie keskkonna saaste hind võib tulla hoopis kõrgem. Parem on siis osta kohe loodustsäästvat toitu ja ise seda võimalusel kasvatada.

Kohaliku toidu söömise ja väiketaludele müügivõimaluse pakku jana kutsub Maakaup üles talunikke enda aiasaadustest, mida teistele pakkuda saaks, teada andma lehel www.maakaup. ee või telefonil 506 9069, Piret Müürisepp.

Samas pole ka meie vallas kõigil peredel oma aeda, seega võiks mugavalt kohalikku talutoitu saada ka oma valla inimene.

Kui Sulle on tähtis kohalike väiketalude toit, siis anna endast samuti teada. Kohalikud saaksid nii värske rohelise, piima tooted, munad kui liha kõik ühest kohast tellida ja oma vallast jaotuspunktist kätte.

Kohalikku talutoitu süües teed head nii enda tervisele kui loodusele ja raha jääb kohalikku kogukonda!