Päeva plaanidest andis ülevaate Eva ja väikese hommikukohvi järel ootasid koolimaja välisõuel lumehunnikud kujundajate ja ehitajate töökaid käsi.

24. veebruaril heisati pidulikult Eesti lipp Käru kooli siseõues. Sel aastal heiskasid lipu Kodutütarde esindaja Karoliine, Noorkotkaste esindaja Roland ja Kaitseliidu Käru rühma esindaja Georg-Gustav. Foto: Eva Seera

Valmisid eriilmelised liumäed

Kamp poisse: Tanel, Janno, Kevin Morten ja Kevin katsetavad esmalt, kuidas liug sujub ning siis keskenduvad koopa uuristustöödele. Teine seltskond: Keelika, Karoliine, Marliis, Marliin ja Roland haaravad juhendajaks õpetaja Virve ja mäe-küngast hakkavad ehtima lumeloomad, mis lõpuks saavad ka kerge värvikorraga kaetud. Kolmandale mäele otsib rakendust naiskond „Meie küla eided." Kavatsus uhke kaarega rada ehitada lõpeb siiski kaareta kaherealise kelgurajaga. Otsustav sõna on katsesõitjate arvamusel. Lumeehitusteks tundub küll olevat ideaalilähedane päev, aga valitsevad kraadid väga ettevõtmist ei toetanud. Tunnike hiljem lisandub platsile tegusate noorte kamp ja välja tahuti funk-stiilis kergete kubismisugemetega lume-taies. Lõunaajal ootab ehitajaid kuum rassolnik, mille eest tänusõnad Ingele ja Tiiale ning magus kringel sooja teega. Kui keha saab kinnitatud, alustab kujundustöid perekond Metsallik, kes kohale on jõudnud küll alles lõunaks, aga ehitustuhin otsib väljundit. Ehituse kulgu käiakse uudistamas perekonniti ja hulgakesi.

Tänada jääb kõiki aktiivseid osalejaid ning lastevanemaid, kes tõttasid kohale vajalike töövahenditega. Täname ka esi-algsete lumehunnikute kokkulükkajat Avot ning muusikalist meeleolu vahendanud Alex-Veikot.

Kõik, kes võtsid vaevaks osaleda, said nii vesimärjad kindad-saapad kui rõõmu õues tegutsemisest ja päikselisest ilmast.

Eestimeelne kontsert kirikus

Laupäeva õhtupoolikul oli rahvas oodatud Eesti Teaduste Akadeemia Meeskoori kontserdile, mille juhatas sisse Käru koguduse õpetaja Teet Hanschmitd.

Peale ühiselt lauldud hümni sai tervituseks sõna vallavanem Elari Hiis. Mureliku alatooniga märkis ta ära nii elu jätkusuutlikkuse väikeses vallas, valusalt silmajäävad pimedad majaaknad õhtusel ajal kui riigi kaugenemise maapiirkonnast. Seda enam tuleb hinnata valla rahva poolt ühiselt tehtud töid-tegemisi.

Kaitseliidu Käru rühma esindajate ning kohalike kodutütarde ja noorkotkaste poolt asetati pärg Käru kirikus asuva Vabadus-sõjas langenute mälestustahvli juurde.

Kui eelmisel õhtul olid vabariigi aastapäeva kontserdil Vanemuise laval saanud sõna enamasti naised, siis Käru kontsert pakkus tasakaaluks just võimsat meeste laulu. Esitati kümmekond Eestimaa teemalist koorilaulu. Mehiselt kõlas kontserdi alguses „Leelo," mida peetakse ka Eesti meeste koorilaulu hümniks. Eriliselt hästi paitas kõrva koori esituses „Ta lendab mesipuu poole," lauldi aga ka mõnusalt lustakaid lugusid nagu näiteks „Külapoiste laul" ja Eesti kohanimedest valminud „Sõmeralt Sõrmikule." Kontserdi lõpetas ühislauluna kõlanud „Eesti lipp."

Koori dirigeerisid Eesti aasta dirigent 2011 Andrus Siimon ja Igor Nikiforov, keda Käru valla poolt tänati sepistatud rinnanõeltega. Sepisnõela sai tänuks ka koori president Jaan Ots, tänu kelle eestvedamisele see kontsert siin Käru kirikus toimus.

Nii tähistatigi väikeses Käru vallas Eesti Vabariigi 94. aastapäeva kahel päeval, pakkudes osalusvõimalust nii lastele kui täiskasvanutele.

Päeval valmisid kooli juurde liumäed. Jänesega kaunistatud mäe peale on ennast seadnud õpetaja Virvega koos toimetanud lapsed. Foto: Ilme Säde