Kõigele sellele ilmastiku algusjutule vaatamata sai vallakeskus ja naaberküla aastaid oodatud korraliku elektrivarustuse. Mäletame hästi kasvõi seda, kui aasta tagasi just jaanitulel, grillfestil see va särts kadus ja tuli abi otsida, et üritused toimuda saaks. Aaviku küla vahelduvvoolust ei tasu üldse rääkida. Tänaseks aga tööd tehtud. Igaljuhul kuulub suur tänu lisaks tööde teostajatele ka Matile, kes aitas asja toimetada. Tänu elektriprojektile reliseerus ka pea viie aastane plaan valla keskusesse tänavavalgustus paigaldada ning esimeseks jõulukuu päevaks said tuled põlema. Ka lubatud Audla mägi saab valgustatud. Usun, et kogu selle töö lisaväärtuseks on ka see, et piirkond tegutseb, on olemas ning inimesed soovivad enda maalolemist välja näidata. Ka see on tähtis ning ega investeering, mis siia tehtud, siit kuhugi ei kao.

Veelgi enam. Rahvamaja ümber on nüüd tänavakivist kõnniteed, mis maja külalistel laseb ennast tõeliselt oodatutena tunda. Lammutatud sai vana tuletõrjekuur ja nüüd paistab rahvamaja oma tuledes ilusasti suurele teele välja. Kevadel lõpetame haljastustööd, mida lihtsalt halbade ilmaolude tõttu ei olnud sügisel võimalik teostada.

Suurimad tänusõnad selle eest, et rahvamaja ümber nüüd kivikate, kuuluvad suures osas Kajarile. Aitäh abi eest! Lisaks töödele keskuses, said uue kuue kaks klassi koolimajas. Enne aasta lõppu loodame vahetada ka lasteaia aknad. Lisaks remontisime kalmistul kabeli katuse ja Kahtla kiriku trepp sai uue kuue.

Viimati teostasime sellises mahus teede remonti nagu tänavu, aastaid tagasi. Selleks oli ka viimane aeg. Ei ole midagi salata, et ka mitmed erateed said parandatud ning loodame siinjuures, et need on avatud ka teistele liiklemiseks muul ajal, kui ainult talvel lume lükkamisel. Kuid kahjuks praktika kipub ka sellist asja näitama.

Pea puhtalt omal initsiatiivil on Jüri remontinud Kuke bussipeatust ning kevadeks peaks kogu tööd ühele poole saama. Selline initsiatiiv näitab suhtumist enda ümber toimuvasse, tahtmist olukorda parandada, sellesse ka oma jõudu panustada. Suur tänu!

Muudatused toimusid ka rahvamaja töös. Tänu tehtu eest veelkord Maele, kelle kohustused võttis üle Mikk Rand. Eks sisseelamine võtab aega, kuid uued suunad, seni pakutud võimalused kultuurielu elavdamiseks, tunduvad rahvale meeldivat. Ainult edu, tahtmist ja jaksu selles raskes töös!

Tundub, et aasta 2012 on olnud ka vähe parem meie tööandjatele ja maksumaksjatele. Tulumaksu on novembrilõpu seisuga laekunud rohkem ca 10% võrrelduna 2011. aastaga. Töötukassa statistikast nähtuvalt on küll vähenenud ka tööpuudus, kuid siiski on töötute arv püsinud viimasel ajal 20 ligi. Räägitakse küll töökohtade olemasolust, kuid töökoha kaugus kodukohast, madal töötasu, pikk töötuks olemine, on need põhjused, mis raskendavad inimestel töö juurde naasmist. Samas Töötukassa andmeil on ka nn."eluaegseid" töötuid, kes ehk vaid haigekassa pärast registris, ning töökohta väga ei otsigi. Aga loodame, et asi üha paraneb ning soovija ikkagi leiab omale sobiva töökoha ja kindla sissetuleku. Siinjuures suur tänu kõigile tööandjatele ja maksumaksjatele. Ainult tänu teie tegevusele püsib meie vald ja paraneb kohalik heaolu. Loomulikult oleks tore näha ka lisandumas enne aastalõppu uusi elanikke, sest nagu teada, laekub tulumaks elukohajärgsele omavalitsusele aastalõpu seisuga . Seega, tulles ennast näiteks 2. jaanuaril valla elanikuks registreerima, läheb terve järgneva aasta tulumaks vanale elukohajärgsele omavalitsusele. Kellel võimalus ning kes leiab, et ka meie vald suudab midagi pakkuda, on alati oodatud !

Kuid eks meil jagu ka muresid: kooli tulevik, rahvaarv väheneb, Muhu hooldekodu edasised arengud jne. Lisaks arutelud haldusreformi teemadel, valla uus arengukava, valla tulubaas. 2013 aasta on ka kohalike omavalitsuste valimiste aasta.

Aga nendest teemadest, arengutest juba uuel aastal. Soovin kõigile rahulikku aastalõppu! Nautigem pikki pühi, aastalõpu üritusi, nautigem seda, et pered saavad kokku, näeb sõpru, tuttavaid!

Usun et kõik, mis sel aastal tehtud parimatest kavatsustest lähtuvalt, saab lugeda kordaminekuks.

Soovin vallarahvale tugevat tervist ja õnne ning edukat ja tegusat uut aastat!