Annely Ott ja Ivar Hansen - siiani küsitakse, kas jaaniks esinema saab

Annely ja Ivar on koos tegutsenud kõigest kaks aastat, kuid eraldi on muusikat viljeletud juba väga kaua. Tegemist on hoogsat tantsumuusikat mängiva kaheliikmelise kollektiiviga. Annely on üks solistidest, Ivari põhitegevus on soolokitarri mängimine, kuid ta toetab Annelyt ka lauluga.

Suvel on Annelyl ja Ivaril keskmiselt 2-3 esinemist nädalas. Sel aastal esinetakse kolmel jaanitulel, eelmisel aastal oli pidusid aga koguni neli. „Siiani küsitakse, kas saame mõnel 2013. aasta jaanipeol esineda," ütles Ivar.

Annely alustas solistina 16-aastaselt, aasta oli siis 1986. See oli Viljandimaal Karksis, kui moodustati ans. K.A.E. Sellest alates on Annely osalenud mitmetes kooslustes ning nii suurtel kui väikestel lavadel Õllesummerist kuni pisikeste pubideni välja. Aukartustäratav on ka naise auhinnakapp. Ta on osalenud mitmetel laulu- ja karaokevõistlustel ning valitud näiteks 2002. aasta Õllesummeri parimaks naissolistiks. Lisaks saanud Karaoke maailmameistrivõistluste Eesti finaalis 2. koha.

Teine kooslus, millega Annely mööda Eestit esinemas käib on Päris Anny.

Ivar alustas restoranimuusikuna aastal 1991. Sellest ajast on ta aktiivselt lavalaudadel olnud. Lisaks sellele on ta kitarriõpetajana tööl Rocca Al Mare koolis.

„Koostööd olen teinud selle aja jooksul nii laval kui stuudios mitmete erinevate muusikutega - Sulo, Ergo, Raul Sepper, ans Jokker ning veel mitmed teised. Aeg-ajalt kutsutakse ka asenduskitarristiks teistesse ansamblitesse. Kuna aga enamus reedeid ja laupäevi on esinemised Annelyga, siis paraku kõiki pakkumisi vastu võtta ei saa. Suurematest üritustest meenuvad esmalt Õllesummer ja Pärnu Watergate. Mõlemal üritusel olen esinenud mitmel korral erinevate koosseisudega," rääkis Ivar.
Annely Ott ja Ivar Hansen (foto: erakogu)

Esinemised 2013. aasta jaanipidudel:

21.6 - Kõlleste vald, Põlvamaa

22.6 - Kasepää vald, Jõgevamaa

23.6 - Salme vald, Saaremaa

Folkmeister - sellest aastast uues kuues

Ansambel „Folkmeister" on  viieliikmeline „päris" ansambel, kes pesitseb Järvamaal Väätsa alevis. Tänu Väätsa vallavalitsusele on ansamblil olnud juba üle kümme aastat soe tuba, kus harjutada ja pille hoida. Nimi „Folkemeister" võeti kasutusele selle aastanumbri sees, eelnevalt tiirutati mööda Eestit „Ansambel Orkester" nime all - siis neljaliikmelisena.

„Muusika poolepealt võib meid liigitada folkbändiks, uue aja poplugusid meilt sooviloona tellida ei saa - neid mängivad kindlasti paljud teised bändid," selgitas kitarrist ja laulja Rait Pilipenko.

„Esinemistega on sellised lood, et kuna ansambli tegemine on meile hobi ja kõik bändi liikmed on igapäevaselt palgatöölised, siis me esineme aastaringselt umbes paar korda kuus, vahel ka vähem. Esinemisi tuleks võib-olla isegi rohkem, aga töö ja pere võtab oma aja. Suvel ning jõuluajal on mängimist natukene tihedamalt," lisas ta.

Kolmel jaanitulel esineti (eelmise nime all) ka eelmisel kahel aastal, kuid see aasta on eriline, sest seekord  tantsutatakse vaid kodumaakonna, Järvamaa, rahvast. „See oli ansamblile igati positiivne üllatus, et nii välja kukkus. Küsijatele on tulnud ka ära öelda, sest näiteks Paide esinemine oli paigas juba 2012. aasta sügisel," ütles Pilipenko.

Hing ihkab saartele

„Eriliselt meenub mulle üks pulmamäng Saaremaal, sealne rahvas oli fantastiline, kahjuks aga oli see esimene ja viimane mäng, mis on toimunud mõnel Eesti saarel. Siinkohal teeme üleskutse saarte inimestele - kutsuge meid endale külla ja teeme teie peo veel lõbusamaks," lubas Folkmeistri kidra- ja laulumees.

Ansambli koosseisu kuuluvad: Rait - Akustiline kitarr ja laul; Koit - Bass ja laul; Asko - Akordion ja laul; Heigo - Trummid ja laul; Urmas- Ukulele ja laul

Esinemised 2013. aasta jaanipidudel:

21.6 - Paide linn

22.6 - Väätsa vald

23.6 - Türi vald
Folkmeister

Parvepoisid - jaanipäevamöll ja sünnipäevapidu ühes

Ansambel Parvepoisid loodi aastal 2004 stuudioprojektina, muusika oli mõeldud CD-l kõlamiseks. Kuus aastat kulus selle ajani, mile kaheliikmelise bändina esimene avalik esinemine tehti.

„Ansambel Parvepoisid on tõenäoliselt üks omapärasemaid nähtusi Eestimaal, vähemalt ühe näitaja poolest. Nimelt on tegemist ansambliga, kes enne oma avalikke esinemisi oli välja andnud juba 7 CD-plaati. Meie lugusid oli ilmunud ka 27 erineval kogumikul," rääkis üks parvepoistest Kalev Tilk.

Ansamblis on kaks parvepoissi, Kalev Tilk ja Rain Kõrbe. Muusikaga on neil eluaegne side olnud. Kalev on laiemale avalikkusele tuttav veel kooslustest nagu N-Euro ja Hellad Velled, Rain ansamblitest Viska Viis ja Selfish.

„Nii nagu paljud Eestimaa inimesed, oleme meiegi oma sünnikohast eelmale rännanud. Hetkel elab üks meist Tallinnas ja teine Viljandis ning esinemistele sõidame, nii nagu ütleb üks laulufraas, „keskpõrandale kokku." Pärit on üks meist Pärnust, teine Valgast," rääkis Tilk.

Parvepoistel ei ole erilist vahet, kas on suvi või muu periood, esinemisi on ikka pea igal nädalal. Jaaniaeg on aga selline, kus mitmeid pakkumisi tuleb ka tagasi lükata, Kalev Tilga sõnul tuleks neid selleks ajaks broneerida juba aasta varem.

Artistide perekonnad peavad paraku arvestama sellega, et koduse jaanilõkke äärest parvepoisse naljalt ei leia. Lisaks on 23. juuni ühele bändiliikmele ka sünnipäevaks, teisel mehel on see nädal pärast jaanikut. „Seega on igal aastal üks suuremaid rahvalikke pidusid - jaanilaupäev, hommikul paraad, õhtul jaanituli, ühtlasi ka sünnipäevapidu. Palju rahvast koos ning mis sa hing veel tahad, kui kõik see justkui sünnipäeva auks toimub," ütles 23. kuupäeval sündinud Tilk.

Mees ütles lõpetuseks, et ei ole halba publikut, vaid on kogenematud esinejad, kes ei soovi või ei oska inimesi tantsupõrandale tuua. „Kesta all on inimesed sarnased. Oluline on, et kõik, kes peol on, tunneksid end hästi. Muidugi on artistil lihtsam, kui publikut seob mõni ühine nimetaja - sünnipäev, pulm, kogukondlik tutvus vms."

Kuula Parvepoiste stiilinäidet:

Esinemised 2013. aasta jaanipidudel:

21.juuni - Suure-Töllu puhkeküla jaanituli, Saaremaal

22.juuni - Metsküla jaanituli, Leisi vallas Saaremaal

23.juuni - Suure-Jaani jaanituli
Parvepoisid

Polero - isa ja poeg Kilingi-Nõmmelt

Tegemist on 11 aastat tegutsenud isa-poja ansambliga, liikmeteks Vladimir ja Paavo Ruzits. Mehed on pärit Kilingi-Nõmmelt ning juured ulatuvad neil endi sõnul Mulgimaalt Ukrainani.

„Isa on tegelenud pillimänguga juba tugevalt üle poole elust ning ega minagi alla jää, väiksena sai kõik laulukarusellid kaasa keereldud ja isegi auhindu võidetud," ütles Paavo.

„Nimi Polero peaks idee poolest väljendama seda, et õhtu jooksul mängime mõnusat eestikeelset tantsumuusikat POLkast ROckini. Repertuaaris on lai valik Eestis tuntud lugusid ning üht-teist ka omaloomingust," kirjeldas Paavo Ruzits.

Hiljuti andiski Paavo välja esimese tantsusingli. Kuula lugu siit.

Isa ja poeg end ise kuskile esinema ei pressi, sest nad teevad bändi põhitöö kõrvalt. Samas ei saa kurta esinemiste vähesuse üle, sest üks kordaläinud kontsert tekitab uue. Suust-suhu leviva jutu tõttu on meestel suviti kontserte palju - nii pulmasid, juubeleid kui suvepäevi. Jaaniaeg on muidugi eriline, nagu ka jõulud - need kuupäevad lähevad lukku juba pea pool aastat enne. Sel aastal on Polero jaoks jaaniaeg huvitav, sest kaks kohta on nende jaoks päris uued. Hanila on aga juba tuttav koht: „Meeletu rahvahulk kadakate vahel ja väga kaunis ning suur lõke. Nii nagu peab," meenutas Paavo üle-eelmise aasta pidu.

Veel meenutas mees hea sõnaga Karksi-Nuia tantsijaid, Pärnu fänne ning loomulikult Kilingi-Nõmme rahvast. „Üks tore pidu meenub eelmisest aastast Pärnust, kus pidulistest 90% olid naisterahvad - arstid ja õed - ning tantsuplats oli esimesest loost kuni lisalugudeni pilgeni täis ning kõik rokkisid. Sellised asjad jäävad meelde," ütles Paavo Ruzits.

Vaata ansambli Polero stiilinäidet:

Esinemised 2013. aasta jaanipidudel:

21.6 - Järva-Jaani vald

22.6 - Are vald

23.6 - Hanila vald
Ansambel Polero