Õnneks ei langenud väga elanike arv (-1), kuid kui lasteaias praegu lapsi jagub, siis koolis on pidev õpilaste vähenemise trend.

Ka viimase kümne aasta arvusid vaadates oleme inimesi kaotanud protsendiliselt Hiiumaa omavalitsustest kõige enam. Mis teha, et meile tuleks juurde ka püsielanikke, kuidas ökonoomsemalt majandada, kuidas luua tingimusi töökohtade tekkeks? - need on ilmselt võtmeküsimused. Elu näitab, et enam ei piisa kui on olemas korralikud lasteaiad, koolid, kultuurikeskused, kui ikka töökohti ei ole, siis ka elanikkonda ei kasvata.

Loomulikult on hea ka registripõhine elanikkond, „maksumaksjad", kuid soovunelm oleks, et enamik maksutulu laekuks Hiiumaal tööl käivatelt inimestel, mis täna nii ei ole. Loodan, et koostatavas „Hiiumaa arengustrateegias 2014-2020" oskame kõik hiidlased koos näha, mis oleks need tegevused, mis elavdaks elu kogu Hiiumaal, sest ainult loota eurotoetustele jääb väheseks.

Aastal 2013 lõppevad veemajanduse projektid, need tagavad selle, et puhta vee probleemid Viskoosas peaksid olema lahendatud ja kanalisatsioon nii Laukal kui Viskoosas vastab keskkonnanõuetele. Samas tuleb kogu valdkonna majandamine üle anda vee-ettevõttele (läbirääkimised käivad Kärdla Veevärgiga) ja see toob kaasa ka märgatava hinnatõusu, sest majandusarvestus alused omavalitsusel ja äriettevõttel on erinevad (samas seaduse nõuete vastu ei saa).

Lauka Põhikooli küttega tahame üle minna puiduküttele (graanulid - pellet), milleks oleme toetuse saanud KIK-ilt.

Vaba Aja Keskuse eestvedamisel valmib harjutusväljak Viskoosas, uuendatud saab VIGRI mänguväljak.

Koostatakse arengukava kohalikule küttele üleminekuks Laukal ja Viskoosas.

Valmivad planeeringud Kõrgessaare sadama tööstusalal, Ristna ja Tahkuna majaka ümbrustele ja Künaaugu ümbrusele teadmuskeskuse rajamiseks. Kõik need DP-d on tulevikku vaatava sihiga.

Vastavalt volikogu poolt kinnitatud arengukavale, on plaanis ka palju vallavalitsuse ja -asutuste sisemisi ümberkorraldusi.

Paremaks ja ökonoomsemaks majandamiseks heakorra, teede ja taristu valdkonnas on plaanis luua eraldi allüksus-asutus, mis võimaldaks tänastel allasutustel tegeleda paremini oma põhitegevusega, kas hariduse, kultuuri või sotsiaalvaldkonnaga. Ümberkorraldused ootavad ka vallaametnikke. Osa ülesandeid antakse allasutustele, osa korrastatakse vallamaja ametnike vahel.

Kindlasti tuleb jõuda seisukohtadele, kuidas pidevas vähenevas laste arvus ja rahalistes võimalustes edasi minna haridusega Lauka koolis ja kogu Hiiumaal. Selgust peab saama Kõpu Internaatkooli toimimine, sest sellisel kujul Haridusministeerium teda pikalt üleval pidada enam ei soovi.

Tegevusi, muresid ja probleeme jagub, aga pikem kirjutis nendest peale 2013 aasta eelarve vastuvõtmist ja kõigi rahaliste võimaluste selgumist. Kindel soov on anda siiski järgmisele koosseisule (valimised juba oktoobris 2013) üle toimiv kindla sihiga liikuv omavalitsus.

Kõigile jõudu ja head koostöötahet!