Palupera Põhikooli õpilaste ideekavanditest jõudsid finaali kaks: 3. klassi õpilaste Caroliis Miksi ja Rena Tiganiku „Jõululamp" ning Kairit Kruusa „Balbiino kell". Meie disainerid said Balbiinolt 360 kumera servaga kasepuust jäätisepulka. Jõuluvaheajal algas kolmel perel meisterdamise aeg. Lihtne on oma fantaasial lennata lasta ja toredad ideed paberile joonistada, aga palju keerulisem nendest valmistööd teha. Lõpuks said kõik takistused ületatud, pereisade leiutajaoskused proovile pandud ning kell ja jõululamp valmis.

Konkursi võitjad kuulutati välja 3. veebruaril Tallinnas Teaduskeskuses AHHAA näituse "Ahhaa, jäätisega metsa!?" avamisel. Nädala jooksul hääletas üle viiesaja inimese Facebooki AHHAA ja Balbiino lehtedel oma lemmikute poolt. Kairit Kruusa „Balbiino kell" võitis kolmanda ning Caroliis Miksi ja Rena Tiganiku punase valgusega „Jõululamp" (pildil) neljanda koha. Preemiaks said meie noored disainerid kasti Balbiino jäätist ja priipääsme AHHAA 4D elamuskinno. Kõigi lõppvõistlusele jõudnud noorte tööd on näha AHHAA Tallinna filiaalis interaktiivsel näitusel "Jäätisega metsa!" Konkursitööd jäävad hiljem Balbiino jäätisemuuseumile.

Pärast auhinnaliste kohtade väljakuulutamist seiklesime poolteist tundi keset külma talve Tallinna Vabaduse väljaku alla ehitatud Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) mudelmetsas, uudistasime ajaloolisi jäätise valmistamise masinaid, testisime oma võimeid erinevatel AHHAA keskuse interaktiivsetel masinatel ja nautisime 4D elamuskapsis „Reisi maa südamesse".

Mudelmetsas otsisime vastust küsimusele, milline on meie jälg metsas? Esialgu oli see veel päris pisike. Jäätisehuvilistena tutvusime Eesti Jäätise Isa Evald Rooma ehk Onu Eskimo jäätisetööstuse masinatega, millega valmistati esimesi Eesti jäätiseid juba enam kui 70 aastat tagasi. Eelmisel aastal sai Evald Rooma 100aastaseks ja tema sünnipäeval lubasid AS Balbiino esindajad tootmisse tagasi tuua vanilje-banaani jäätise. Meil õnnestus seda jäätist degusteerida.

Interaktiivsed näitused, kus saab ise kõike katsuda ja oma oskusi proovile panna, on mõnusad. Palju mõnusamad sellistest, kus eksponaadid paistavad kaugelt ja klaasi tagant. Meie lastele meeldis tekitada tornaadot, toota elektrienergiat, leida väljapääs peeglitega ruumist ja lahendada erinevaid tähelepanu nõudvaid ülesandeid.

Täname südamest sõpru ja tuttavaid, kes Facebookis meie noorte disainerite tööde poolt hääletasid!