Seekordne kõnevõistlus toimus esmakordselt Carl Robert Jakobsoni nimelise Torma Põhikooli renoveeritud saalis. “Siinne aura on kõnedele kaasaelamiseks eriliselt sobiv,” kinnitas õppeasutuse direktor Toomas Aavasalu. Vallavanem Riina Kull märkis, et kevade alguskuud märtsi seostatakse Tormas ikka Jakobsoni kõnevõistluse toimumisega. Omavalitsusjuht soovis noortele head esinemist ja toonitas, et julgest kõnepidamisest saavad alguse mitmed tublid ja väärikad teod. Eesti keele ja kirjanduse õpetaja haridusega Riina Kull asus kõnesid hindama ka traditsioonilises zhüriis, mida juhtis ühiskonnategelane Ants Paju ja kuhu kuulusid Jõgeva maavalitsuse haridusnõunik Heiki Sildnik ja kultuuri ja noorsootöö spetsialist ning Eesti Harrastusteatrite Liidu juhatuse liige Tiina Tegelmann.

Tavakohaselt esitasid konkursil osalejad kõige enne katkendi endi valikul Carl Robert Jakobsoni ühest isamaakõnest. Seejärel kõlasid nende omaloomingulised kõned teemal “Eesti elab!”.

Torma põhikooli üheksanda klassi tütarlaps Mariliis Raud otsustas pealkirjast ajendatuna rääkida kodutütarde tegevusest Torma põhikoolis, mis sai alguse 1998. aastal.

“Kodutütarde organisatsoon tegeleb väga tähtsa tööga — kasvatab väikestest tüdrukutest kodumaa väärikaid kodanikke,” lausus neiu. Torma kooli vilistlase ja praegu Jõgeva Ühisgümnaasiumi kaheteistkümnendas klassis õppiva Kaili Olgo kõnes sulasid sujuvalt ühte nii isiklik kui ka üldistav. Kaili rääkis oma vanaemast, kes eluraskustele kunagi, ka küüditatuna, alla ei andnud.

“Kui Anton Hansen Tammsaare “Tõde ja õigus” tegelastele on vahel töö tähtsamgi kui perekond, siis minu vanaema oskas ja suutis üheaegselt kõvasti tööd teha ja ka peret hoida.

Ise pean oma kõne üheks kesksemaks mõtteks väljaütlemist, et me peame väärtustama oma rahvust ja austama oma tuntud eelkäijaid — president Lennart Merit ja paljusid teisi,” lausus esinemisjärgses usutluses Kaili Olgo, kes pidas oma kõne rahvarõivastes. Ants Pajult sai aga Kaili kiita selle eest, et keset kõnet puldi tagant maha astus ja publikule vahetult silma vaatama tuli.

Sadala põhikooli üheksanda klassi noormehe Marten Sädeme kõne oli kantud kunagises Laius-Tähkvere kihelkonnas asuva kodupaiga tugevast kultuuritaustast ja hakkajatest inimestest minevikus ja tänapäeval. Marten mõtleb ka sellele, mis saab edasi. Nii avaldas ta oma kõnes arvamust, et Sadalasse peab kool alles jääma ka tulevikus.
“Marten Sädeme on noor energiline mees, kellel tekkinud mitmeid küsimusi, millele ta vastuseid otsib. Ta austab väga oma vanemaid, austab maad ja tahab, et elu maal säiliks,” ütles juhendaja, Sadala põhikooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Aime Liivamägi. Mariliis Rauda juhendas kõne koostamisel Torma Põhikooli õpetaja Tiina Raudsepp, Kaili Olgot aga Jõgeva Ühisgümnaasiumi õpetaja Helge Maripuu.

Kõnevõistluse võitis Jõgeva Gümnaasiumi abiturient Tanel Sakrits (juhendaja-õpetaja Maire Baida), kes toonitas oma kõnes eestlaste püsivat vabaduspüüdlust ja elujõudu ja märkis, et riigil ja rahval peab ikka üheaegselt hästi minema. Võitja sai auhinnaks Carl Robert Jakobsoni “Kolm isamaakõnet” nahkköites väljaande. Rahaliseks preemiaks, milleks varem Jakobsoni pildiga rahatäht, oli seekord 35 eurot.

Kõiki osalejaid ja juhendajaid tunnustati raamatupoe kinkekaardiga.
“Tõeline Jakobson,” ütles Tanel Sakritsa jõulist ja veenvat esinemist silmas pidades zhürii esimees Ants Paju.

Kõnevõistlust koordineeris Torma valla kultuurijuht Merle Nisu.