September

28. septembril tähistasime rahvusvahelist eakate päeva „Hingelt noored ja tegevustes aktiivsed".

30. septembril toimus suur piiriäärne sügislaat Mõniste pargis. Laata toetas Mõniste-Ape ühisprojekt „Idea on the border".

Oktoober

Hooaja avapidu 6. oktoobril 201 2, kus üles astus Krabi külateater oma uue tükiga „Ruhnu Mann". Etendus oli mereröövli teemaline muusikaline komöödia, eesti esimesest naispiraadi-laevakaptenist, tema kirevast kambast. Tantsule kutsus ansambel Nukker kukeke.

November

10. novembril tähistas oma 75. juubelit rahvamaja kapell. Pidu toimus nõukogudeaegses stiilis. Lühikokkuvõtte kapelli ajaloost tegi Kalju Raag. Süüdati küünlad nende mälestuseks, kes on meie hulgast lahkunud. Tänati endisi ja praeguseid liikmeid. Sõna said külalised ja kontserdi andis ansambel ja kapell. Laual olid nõukogudeaegsed toidud ning tantsuks mängis Võru rajooni kapell Eldur Orub (kingitus kapellile): Kapell, kui tore lugu, häbeneda pole sugu.

Tantsuring on täies hoos, kui te mängite kõik üheskoos. Iga lugu on teil kena, igas loos oma tõetera. Mängima te olete kõik head, silitaks teil kasvõi pead. Mängides te soovite meil head seda igaüks meist teab.

Olge ikka tublid, krapsid meie sünnipäeva lapsed.

24. novembril toimus salapärane ning uskumatut silmailu pakkuv Hargla ja Mõniste ühine Samba-karneval. Tantsukingi aitasid kulutada Annely Ott ja Ivar Hansen. Karnevali juhtis Lauri Drubinš.

Detsember

2. detsembril koguneti uue Mõniste Teenusekeskuse juurde, et süüdata valla kuusel advendiküünlad. Mõniste rahvamaja kollektiivid andsid kontserdi, söödi piparkooke ning joodi kuuma teed.

15. detsembril ootas rahvamaja kõiki aasta viimasele jõulutrallile, kus üles astus EELK Viljandi Pauluse Koguduse segakoor ning Slaavi Kultuuri Ühingu ansambel Vesna. Kontsert kandis pealkirja „Tähed taevas". Kollektiive juhendas Külli Salumäe, lauljaid toetas Aaro Tetsmann klaveril, Tõnis Tulp kitarril ja Piret Aus akordionil. Rahvamaja kollektiivid esinesid oma kavadega, külla tuli jõuluvana ja tantsuks mängis ansambel Svips.

Jaanuar

26.-27 jaanuar viisin läbi loovtegevuste juhendamise praktika Mõniste rahvamajas, kus olen töötanud viimased viis aastat juhatajaja ringijuhina. Teiseks praktikakohaks oli Varstu lasteaed Sipelgas.
Oma senistele kogemustele töös erinevate rühmadega saan väita, et rühmasiseste suhete kujundamine, reeglite kehtestamine, rühma liikmete ootustele vastamine ja rühma juhtimine tervikuna ei ole kerged ülesanded. Laagrite korraldamine on hea võimalus saada uusi kogemusi ja panna ennast proovile.

Kavandasin ja viisin läbi loovuslaagri laste rahvatantsurühmale Mürakarud. Lapsed olid vanuses 9-13 aastat. Eesmärk mitmekesistada kohapeal pakutavat kultuuriprogrammi ja anda lastele teadmisi väärtuste kujunemisest. Läbi praktiliste kogemuste avastada, mis paneb last tundma ennast väärtuslikuna, enesekindlana ja õnnelikuna, just sellisena nagu ta on. Varstu lasteaias Sipelgas juhendavasse gruppi kuulusid 4.-7. aastased lapsed ja kohtusin nendega korra nädalas. Töökäigus on selgunud, et lastele meeldib osaleda tegevustes, mis neile huvi pakub. Tähtis on millest me unistame. Kas meil on ühine eesmärk, siis koos jõuame palju ja hästi. Praktikat läbi viies rakendasin Viljandi Kultuuriakadeemias omandatud teadmisi ja arenesin koos lastega. Sain teadlikumaks iseenda tugevatest ja nõrkadest külgedest.

Ma olen väga tänulik, et sain oma praktika ühe osa läbi viia Varstu lasteaias Sipelgas. See andis mulle hoopis teistsuguse kogemuse.

Töötajad olid sõbralikud ja igati toetavad. Suurepärane meeskonnatöö, mis tähendab koostööd ja hea koostöö tugineb headele suhetele. Aitäh usalduse ja toetuse eest.

Veebruar

16. veebruaril tähistas rahvamaja sõbrapäeva. Seekord oli külla kutsutud Rõuge rahvamaja showrühm, kes esines oma huvitavate tantsudega. Õhtut juhtis Kalev Tilk ja peo küttis kuumaks ansambel Parvepoisid.

22. veebruaril tähistasime Eesti Vabariigi 95. aastapäeva piduliku kontsert-aktusega. Esinesid Mõniste Kooli õpilased ja rahvamaja kollektiivid.

Märts

9. märtsil tähistasime Naistepäeva. Mõniste rahvamaja näitering tuli välja Valentin Katajevi komöödia „Puhkepäev" esietendusega. Peo pani käima ansambel Elumees, kus solistiks vallatu Jürmo Jurtom.

23. märtsil oli au Mõniste rahvamajal viia läbi Võrumaa XI maakondlik maatetripäev. Meie valla inimestel oli võimalik osa saada põnevast teatripäevast, kus üles astus maakonna kuus näitegruppi, seitsme etendusega. Päeva lõpus tänati kõiki osalejaid ning valiti välja kaks parimat etendust ning anti hulgaliselt välja eripreemiaid. Auväärne ning heatahtlik žürii andis tagasiside näitlejatele ja lavastajatele, mida oli publikul võimalik kuulata.

Aprill

6. aprillil selle kevade kuumim pidu, mis lõi ka hooaja publiku rekordi. Laval oli ülipopulaarne ansambel Respekt ja DJ. Kepu.

7. aprillil osales lauluansambel Mehkarid Missos toimuval vokaalansamblite päeval.

20. aprillil tähistasid Mõniste Mehkarid oma 20. juubelit. Sündmuse avas Karula kogudus, koguduse diakon Enno Tanilas. Süüdati küünlad nende mälestuseks, kes on meie hulgast lahkunud. Laste rahvatantsurühm „Mürakarud" esitas tantsu „Eesti muld ja Eesti süda". Külalisi tervitas Mehkarite president Kalju Raag. Tänati endisi ja praeguseid liikmeid. Mehkareid olid õnnitlema tulnud Rõuge „Murueided", Kasepää „Eluõied", Misso „Meelespea", Mõniste segarühm, Mõniste „Mürakarud", Mõniste kapell, Antsla „Sügismeloodia", Varstu „Hõbehall", Hargla „Senioorad" ja Puiga „Hõbedane". Tantsuks mängis ansambel Suveniir.

Mai

4.-5. mai osalesid Mõniste rahvamaja kollektiivid Mõisakülas. Kokku said Kihnumaa, Mulgimaa ja Mehkamaa kollektiivid. Toimus pärimuspidu, kus meid oli vastu võtma tulnud Mõisaküla linnapea. Kõik kollektiivid andsid kontserdi ja keerutati jalga hommikuni.

11 . mail korraldas Antsla kultuuri-ja spordikeskus Mõniste rahvamajas stiilipeo „Retroekspress". Laval olid ülipopulaarsed Eesti ja välismaa playback esinejad ja kuumad tantsutüdrukud. Õhtut juhtis Lauri Drubinš.

18. mail toimus rahvamajas perepäev „Minu Mõniste". Sündmuse avas Enno Uibo, Merlika Niidumaa ja Maarika Niidumaa. Kuulutati välja Rukkilille Kodu võitja. Lisaks toimus laste lauluvõistlus „Mehkamaa Ööbik" ning tutvustati ja premeeriti parimaid esseesid teemal „Minu Mõniste".

26. mail toimus Lõuna-Eesti memme-taadi rahvapidu, Võrumaa tantsupidu „Rõõmutsõõr", kus osalesid rahvamaja rühmad.

Juuni

21 . juunil Mõniste pargis Mõniste valla jaanisimmann. Sündmuse avas Kaino Zilmer, hooaja lõpukontserdi andsid rahvamaja kollektiivid. Tänati juhendajaid ja süüdati jaanilõke. Tantsuks mängis kapell ning ansambel Vana kallim.

23. juunil esinesid Metsavenna talu jaanipeol Mõniste Mehkarid ja kapell, kes olid sinna kutsutud külalised.

Suvi tuleb rahvamajas töine. Hetkel käib sanitaarremont, mis kestab tervelt juuli kuu. Värvitud ja parandatud on saali seinad. Lihvitud on saali põrand, mille katame uuesti aluslaki ning põhilakiga. Lisaks teeme veel mõned värviparandusedused ning õlitame laululava juures olevad pingid. Ikka eesmärgiga säilitada ja hoida puhtana rahvamaja, sest see on meile tähtis ja väärtuslik. Augustis puhkame ja sõidame Mõniste valla rahvaga Ungarisse. Meiega liitub neli inimest Varstu vallast ja kaks inimest Võrust, kokku sõidab reisile 44 inimest. Meil on väga tore kiid ja loodame, et reis tuleb suurepärane.

Kokkuvõtteks võib öelda, et olen õpingute, töö ja praktika käigus saanud juurde suure pagasi teadmisi. Ma tunnen, et "Ma tahan seda teha, sest see on mulle tähtis". Ma armastan oma tööd ja hobi, mis on elus väga oluline. Kõik sõbrad, kursusekaaslased on mind toetanud ja olnud igati head motivaatorid. Terve enesehinnang, hea meeleolu, õpitu tähenduse mõistmine, keskendumine huvitavale tegevusele ja õnneliku lõpuga lugu on need mis õppimist ja tööd soodustavad. Aitäh kõigile toetuse ja mõistva suhtumise eest.

Tänan veelkord kõiki ringijuhte, lapsi, kollektiive, sõpru, peresid ja külalisi, kireva ja toimeka hooaja eest!

Nautige suve ja kohtumisteni!