„Vastavalt koolieelse lasteasutuse seadusele peab kohalik omavalitsus tagama lasteaiakoha igale vähemalt 1,5 aastasele lapsele, kelle vanemad seda soovivad, on täna mitmed lapsevanemad pöördunud oma õiguste kaitseks kohtusse ning omavalitsused peavad hakkama eralasteaedade kohti kinni maksma," sõnas Jan Trei. "Samas on riik kehtestanud kohalikele omavalitsustele laenupiirid, mistõttu on ummikseis totaalne. Miks riik ei võiks omavalitsuste laenupiiri suurendada, näiteks 100% omavalitsuse eelarvest?" Jan Trei sõnul kohtleb riik laenuna isegi PPP-projekte (avaliku ja erasektori koostööprojekt, Private Public Partnerhip - ingl.k).
„Viimsi-sarnaste, Eesti mõistes unikaalsete valdade jaoks, kus elanikkond pidevalt kasvab, ei ole olemas mõistlikku lahendust, mis mahuks kehtivate seaduste raamidesse," nentis Trei. „Niisiis, nokk kinni, saba lahti, olukord."

Tegelikult on Trei sõnul absurdne ka olukord, kus riik maksab kooliõpetajatele palka riigieelarvest, kuid lasteaiaõpetajatele peab maksma vald oma eelarvest. „Vallad on ju väga erineva võimekusega, nagu viimane võimekustabel ka näitas, mistõttu on mõeldamatu eeldada kõigilt sarnast panust," rõhutas Jan Trei. "Praegune lasteaedade finantseerimissüsteem äärealastab ääremaid veelgi süvendades niiviisi regionaalset ebavõrdust. Meil on aga vaja kogu Eesti harmoonilist arengut." Pealegi pole Trei sõnul ju alushariduse korraldamine ühe omavalitsuse ainus kohustus, arendamist nõuavad mitmed teised valdkonnad, millised kohustused on samuti eriseadustega omavalitsusele peale pandud.

Trei lisas, et tegelikult on lihtne lahendus olukorrale siiski olemas - riik peaks omavalitsustele lasteaiakohtade rajamisel appi tulema. „Sellele viitas hiljuti ka õiguskantsleri büroo, öeldes, et riigil iseenesest on võimalus toetada omavalitsusi täiendavate lasteaiakohtade loomises - eraldades selleks sihtotstarbeliselt raha," ütles Trei. „Teine variant on veel - seadusi peaks muutma selliselt, et riik ise hakkaks korraldama alusharidust, et riik ise peaks ehitama lasteaiad ja kinni maksma ka lasteaiapedagoogide palgad."