Selle aasta kevadel esietendunud lavastus "Külm lugu" on erakordne mitmel põhjusel.

Lisaks erilisele sündmuspaigale, kohtumeditsiini lahkamiskambrile, on eriline asjaolu, et selle lavastuse tarvis valmistati rekvisiit, millist Eestis seni valmistatud ei ole. Eriefektide meister Artur Pakkase ettevõte Grimmfix valmistas inimese tõetruud koopiat ja tema siseelundeid kauem kui kaks kuud.

Lahkaja Viljar Post, kelleks Uuspõld etenduses kehastub, veedab meelsamini aega surnute kui elavatega. Lahkamislaual lebava Markusega peab ta pikki argiseid vestlusi, vahepeal kohvi juues ja võileiba haugates. Häbitu julgusega laveerivad tema naljad surma ja elu piiril. Musta huumorina kvalifitseeruva näidendi autor on Liis Aedmaa, lavastaja Monoteatri juht Karl Kermes.

Karl Kermes: "Oleme tänaseks "Külma lugu" mänginud 30 korda ning plaanis on novembris anda veel kaheksa etendust. Pärast neid läheb "Külm lugu" mängukavast maha ning teeb ruumi Jani uuele stand-up etendusele "Miks mina?". Markus aga leiab loodetavasti koha Teatrija Muusikamuuseumi varade hulgas, suuline kokkulepe on tänaseks juba sõlmitud. Markuse muuseumile kinkimine tundub õige ja ainuvõimalik käik, sest ei kujutaks teda ette laonurgas või kuskil mujal kasutuna vedelemas."