Iga aastaga on huvi Jänedal toimuva Lääne-Virumaa suurlaada vastu, mis on saanud juba rahvusvaheliseks ning arvult seitsmeteistkümnes, kasvanud nii müüjate kui ka ostjate hulgas. „Külastajate arv on olnud viimastel aastatel ligi 10 000 ning müüjaid vähemalt 500 ja üle sellegi,” ütles suurürituse peakorraldaja Enno Must. Ta kinnitas, et lisaks pikaajalistele laadakauplejatele-taimemüüjatele Eestist, Lätist ja Leedust täiendavad kauplejate ridu ka oma kaubapakkujad Ukrainast ja Soomest. Kohale tulevad ka näiteks veinikauplejad Gruusiast ja maitseainete müüjad Türgist.

„Tähtis on ka see, et Jänedal pole suurt rahvatunglemist, mis on omane suurlaatadele. Seega õnnestub müüjatel ostjaga ka natukene pikemalt vestelda ning anda ostetuga soovitusi ja õpetusi kaasa,“ märkis Must.
Suurlaat pakub külalistele ka valikut huvitavast käsitööst ning naturaalsemat toidukaupa, mis on suurt huvi äratanud just välismaistes külastajates. Kuna ühe tänapäevase laada juurde, kuhu tuleb inimesi üle Eesti nii linnast kui ka maalt, kuulub suur valik erinevaid tööstuslikult toodetud kaupu, siis saab laadaline osta endale ka aiatöödeks vajaminevat riietust ning tarvikuid, samuti rikkalikult suvekaupa.

Nagu tavaks saanud, kuulub nii laupäeval kui ka pühapäeval kella 10-st avatud laada juurde kultuuriprogramm välilaval, üles astuvad huvitava kavaga Tapa valla taidlejad, samuti Ukraina koor „Chervona Ruta“. Laupäeval tantsitab simmanil rahvast Musta Täku Tallis ansambel Anmatino. Ansambli naispool Anne Loho tuleb juba päeval kohale ning lubas laadalistele ka väikese lauluetteaste teha välilaval.

Tava järgi avatakse koos aia- lillepäevadega ka Musta Täku talli ülakorrusel käsitöökeskus, kus on nii vaatamiseks kui ka ostmiseks väljas ehedat kodumaist käsitööd. Ürituste ajal on huvilistel võimalik osaleda õpitubades, kus käsitöömeistrid on valmis näitama töövõtteid ja andma juhatust ning õpetust.

Kui Jäneda külalised on harjunud nägema laadamelu maa pealt, siis tänavu on võimalus seda näha ka õhust – kahel päeval pakub huvilende AeroCopter OÜ helikopteriga Robinson 44. Kopterisse mahub korraga kolm reisijat, keskmine lennuaeg on viis minutit.