Taluliidu peadirektor Kaul Nurm ütles, et Talupäevade lahutamatuks osaks saanud Kõnekoda toimub seekord teisiti. Erinevalt varasemast traditsioonist ei ole laupäeval kell 14 algav Kõnekoda koosolek, kus tähtsad isikud peavad pikki kõnesid ja saalisviibijatele antakse võimalus vaid küsimusi esitada.
„Anname kõikidele ETKLi liikmetele ja külalistele võimaluse oma mõtete väljendamiseks. Üles võivad astuda kuni 5-minutilise kõnega kõik soovijad, kes on end varem registreerinud. Ülejäänud, kes oma kõnesoovist kohapeal teada annavad, saavad võimaluse samuti kõne pidamiseks üldises järjekorras, juhul kui ajakava seda võimaldab. Kõne sisu ja teema on ülesastuja vabalt valida. Tähtsatel isikutel on kohustus kuulata kõiki kõnesid ning neile antakse võimalus lühidalt reageerida kõnekoja lõpus ja vastata küsimustele, kui küsimusi esitatakse," selgitas Nurm. Uus on ka kõnekoja toimumise koht, milleks on Pullitalliteater.

Laupäeval kell 13-14 toimub samas ka Türi Talunike Liidu korraldatud koduõlle, leiva ja saia  degusteerimine, mille käigus selgitatakse välja publiku abiga parim koduõlu, parim taluleib ja parim talusai. Pullitalliteatris pakub ETKL  võimaluse degusteerida ning hinnata erinevaid koduõllesorte ning lambaliha šašlõkki. Pärast Kõnekoda on Pullitalliteatris Lasva näitetrupi maateemaline lühietendus „Sõit". Võru Taluliidu kingitus Eesti Talupäevadele on aga kell 16 algav judoetendus „Talupidamine judokate moodi" .

Talupäevade peakorraldaja Aini Sildvee sõnul on uut ja huvitavat veelgi. Esimest korda annab nõu Jänedal Eesti Jahimeeste Selts, saab vaadata ja uurida, kes on Tiibeti mastif, proovisõitu teha Honda uute autodega. Veiselihaakadeemia ootab uusi tudengeid ammutama teadmisi, kuidas veiselihast maitsvat kõhutäit valmistada ja ka meisterkokkade valmistatut degusteerima. Mõlemal päeval on Ambla Metsaühistu metsaalal kohal Avinurme Puiduait oma korvide, tünnide, kibudega ning kuulsate puutöömeistritega. Õpetatakse, kuidas teha laastukorve ja puunõusid ning vaadata vanu puutöövahendeid. Oma toodangut näitab ja õpetab vitspunutisi valmistama Huviselts Põimik Türilt.
Pühapäeval õpetab aga  kasetohumeister Aime Lang kasetohust ilu- ja tarbeasjade tegemist. „Põllumasinate müüjad on rõhu asetanud tõeliselt masinate näitamisele. Piibe maantee ääres esitleb AS Dotnuvos Projektai Eesti esindus nelja roomikuga traktorit, mis ringi keerates  „ei kaeva" maad ega „libise" märja pinnase puhu. Sampo Grupp OÜ esitleb aga otsekülvikut koos starterväetise seadmega," selgitas ta. Tänavune traktorite kiirendusvõistlus on rahvusvaheline, kuna  CASE IH CVX traktorit ajab mäkke Läti kahekordne tšempion Einars Krisjanis. Murutraktorite kross selgitab välja mehe, kes suudab etteantud aja jooksul kõige rohkem ringe läbida.

Ambla Metsaühistu  kutsub metsaalale laupäeval  kell 10.30 kaasa elama nii kõmpidel kõndijatele kui kell 13.30 talunike raiemeistrivõistlustel osalejatele. Kes aga soovib jalga puhata, see võib aja maha võtta ning vaadata, mis toimub välilaval. Rahvatantsukollektiiv „Mõisapiigad", ansambel „Kurvits ja Krall", kõhutantsijad - silmailu ja kuulamisrõõmu jagub mõlemal Talupäeval. Laupäeva õhtul on aga nii osalejad kui külalised kutsutud osa saama Musta Täku tallis toimuvast simmanist koos ansambliga Vanaviisi.

Ajakavaga saab tutvuda SIIN!