Ajal, mil gümnaasiumi lõpukirjand on asendunud kompleksse eksamiga, kuid veebis kirjutamine on igapäevane, põrkuvad keeleinimesed ja emakeelest hoolivad inimesed sõnastuse või keelevormidega, eneseväljendusoskust.

Selleks, et meie keskelt võiks võrsuda kirjanikke, kelle looming on aktuaalne ka aastakümnete pärast, on kirjutamisoskus st oma mõtete arusaadav väljendamine väga oluline. Just sel põhjusel soovime säärast võistlust ellu kutsuda. Esimesel, s.o 2011. aastal oleme planeerinud selle pilootprojektina Järvamaa abituuriumile. Pakume kirjutamisvõimalust kõigile seda soovivatele gümnaasiumi õpilastele, kuid oleme osalejate maksimaalseks arvuks seadnud 30 õpilast. Selle põhjuseks on eelkõige ruumilised piirangud - Vargamäel on maaküttel toimuv karjatall-õppekeskus, mis võimaldab üritusi läbi viia aastaajast sõltumata, kuid tagamaks keskendumiseks ja kirjutamiseks häid tingimusi, pääseb kirjutama kindel arv õpilasi. Registreerumise viimane kuupäev on 21. oktoober. Registreeruda palume telefonil 3859020 või 5340 3461 või e-posti teel tammsaare@albu.ee

Kirjandite kirjutamiseks on noortel aega 4x 60 minutit. Teemad selguvad õpilaste jaoks kohapeal. Teemade sõnastamise jaoks on kasutusel 5 valdkonda:

1) tsitaat või vanasõna, vanarahva ütlus
2) Eestimaa
3) Tammsaare elu ja/või looming
4) Päevakajaline teema
5) Muu (kultuuri ja/või ajaloo) teema

Teemad näivad võib-olla keskmisest keerulisemad, kuid ühe eesmärgina soovimegi õpilaste paranenud analüüsioskust ning võimet "näha silmapiirist kaugemale", nagu ütles president Lennart Meri.

Tulevikus näeme konkurssi üle-eestilisena, kus eelnevalt toimuvad maakondlikud voorud ning igast maakonnast 2 paremat pääsevad kirjutama Vargamäele. Parematest töödest koostatakse almanahh, kuhu lisatakse ka paremad "Tõe ja Õiguse" nimeliselt illustratsioonide konkursilt, mille tööde tähtaeg on 31. oktoober 2011 ja mille paremad kuulutatakse välja samuti 4. novembril. Almanahhi esitletakse kirjaniku 134. sünniaastapäeval muuseumis.

Konkursi eesmärgid:

1. A.H. Tammsaare kui kirjaniku pärand leiab emakeeleõpetajate ja gümnaasiumilõpetajate seas laiemat kajastust ning paremat väärtustamist;

2. A. H. Tammsaare sünnipaik ja looming pälvivad enamat tähelepanu, inimeste teadmised kirjanikust ning tema tähtsusest suurenevad.

3. Paraneb õpilaste oskus oma mõtteid kirjalikult ja selgelt väljendada, samuti areneb arutlemisoskus;

Projekti kaas-rahastab Hasartmaksumängu Nõukogu.