Mõned head mõtted tuleb kohe teoks teha

SA Saaremaa Turism juhatuse liige Angela Nairis, kes on üks jõuluürituse ellukutsujatest, eristab kahte sorti häid mõtteid: ühed on sellised, mida on veeretatud juba pea kümme aastat ja mis ootavad oma õiget kohta, aega ja eestvedajaid, teised on aga sellised, mis sündimise järel kohe õige suuna saavad ja kiiresti idanema hakkavad. Viimaste hulka kuulub ka „Jõulud lossis". „SA Saaremaa Turism korraldas maikuus ühes Saare Maavalitsusega mõttetalgud turismi ja kultuuri koostööst. Mõtte, et midagi võiks ka lossis korraldada, käis välja Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa," kirjeldab Angela Nairis ettevõtmise sünnilugu. Turismi valdkonna töötajad olid vahepeal suviste tegemistega hõivatud ja idee sai paar kuud rahulikumalt settida. Kokku saadi uuesti augustis ja otsus „Jõulud lossis" juba sel aastal ja just sellisel kujul ellu viia sündis oktoobri alguseks.

Ürituse lavastaja Franšeska Vakkumi sõnul on ettevõtmisega seotud lossipere üsna suur, alustades lossi peremehe ja idee algataja Endel Püüa ja idee arendajate Angela Nairise ja teiste SA Saaremaa Turism töötajatega, lõpetades Kuressaare Ametikooli õpilaste ja vabatahtlikega. „Õla on alla pannud ametikooli rekreatsioonikorralduse eriala tublimad noored, kes aitasid läbi viia ka ettevalmistava uurimistöö. Nad on ringkäigu igal hetkel abiks just seal, kus neid vajatakse. Õpitaval erialal on see neile suurepärane praktiline kogemus. Lisaks osalevad meie ettevõtmises paljud erinevas vanuses entusiastid," annab Franšeska Vakkum toimekast seltskonnast ülevaate.

Hariv moment

„Lavastaja idee oli, et ringkäik peab olema ka natuke õpetlik, sest viibime ikkagi muuseumis ja seetõttu ei saa siin teha suvalist asja. Võib-olla on õpetlik isegi vale sõna, õigem oleks öelda, et siit saadakse lisateadmisi," nimetab Angela Nairis ürituse võtmesõna. „Püüdsime rõhuda sellele, et üritus oleks huvitav ja kvaliteetne. Tänaseks on tekkinud mõtteid vähemalt järgmise viie aasta peale ja koostöös Saaremaa Muuseumiga näeme, et see ettevõtmine on jätkusuutlik. Võimalusi on küllaga ja igal aastal saab valida uue teema või uue ajastu," on Angela Nairis lootusrikas.

Mis paneb külastajatel enim silmad särama? „Ei tahaks nendelt, kes alles plaanivad jõuluajal lossi tulla, üllatusmomenti ära võtta, seepärast jätaksin konkreetsed asjad täpsustamata," jääb lavastaja Franšeska Vakkum salapäraseks. „Võin kinnitada, et kõik külastajad saavad „uut ja vana" ning palju toredaid hetki jagub kõigile. Üldisemalt öeldes - anname külalistele võimaluse minna mitusada aastat ajas tagasi ja kellele siis ajas rändamine ei meeldiks?! Tuletame meelde unustatut ja uurime, mida meie kauged esiemad ja -isad talvise pööripäeva ajal tegid. Just koos olemine ja ühiselt millestki osasaamine on kõige toredam."

Vana aja võlu

Oma juuri ei tohi unustada ning kõike väärtuslikku, mis on meie rahvale omane, tuleb talletada, elus hoida ja kasutada. Ajaga tuleb kaasas käia, kuid moodsal tarbimiskultuuril ei tohi lasta oma juuri maast lahti kangutada. Tundub, et inimesed on hakanud stressitekitavast jõulukärast ja pealetükkivast kaubandusest väsima ning järjest enam igatsetakse millegi lihtsa ja siira järele. „Huvi meie tegemiste vastu on üpris elav. Koos vabadusega saabunud vaimustunud püüdlemine kommertsjõulude ja „bling-blingi" suunas hakkab õnneks vaibuma ja otsitakse midagi, mis ka hingele kosutust annab," nõustub Vakkum. „Praegused emad-isad vahest isegi mäletavad seda aega, kui jõulukeelu ajal pered ikka kokku tulid ja uhkete värviliste kingituste puudumisest hoolimata oli see armas ja eriline aeg. Seda erilisust ehk ongi jälle igatsusega otsima hakatud. Ja see on väga-väga tore," rõõmustab ta.

Millest on jõuluajal puudus?

Teadlased on tõestanud, et inimesed on kaotamas või koguni kaotanud võime lihtsatest asjadest rõõmu tunda. Esivanemate stabiilsed väärtused pakuvad elus toetust ja kaitset. Inimestel, kellel esivanemate kogemusi ja traditsiooni ei ole, on tunduvalt väiksem oskus siin maailmas orienteeruda. „Arvan, et jõulueelne osturalli näitab kõige paremini, et inimesed ei tea enam, kuidas ilma rahata lähedastele inimestele rõõmu valmistada. Suur puudus on lihtsast oskusest perega koos olemist nautida. Paljud satuvad suurest ostlemisest masendusse või on õnnetud, et neil pole piisavalt raha, et lähedastele kingitusi osta. Praegune säästuaeg on just parim hetk enda mõtlemist muuta ja kinkida lähedastele näiteks mõnus ühine õhtu muinasjuttude ja mõistatustega. Selline kena koosolemine jääb aastateks armsa mälestusena südant soojendama samal ajal kui kolla-punane või kuldselt sädelev plastmassist lelu kümnete omasuguste seas on ammu ununenud," osutab Franšeska Vakkum olulistele väärtustele meie ümber. Laste särasilmad ja nende vanemate rahulolevad näod lubavad uskuda, et „Jõulud lossis" on just selline väärt koosolemine ja -tegemine.

______________________________________________________________________________

Suur ja väike, saarlane ja külaline!

Tule piilu kaugete aegade taha vanade eestlaste aastalõpu tegemistesse.

Vaata ja astu isegi esiisade kotadesse ning saa osa põnevast seiklusest

täis uusi teadmisi ja kogemusi.

Meisterda endale killuke jõulumeeleolu ning uudista käsitöölaadal pakutavat

kraami.

Saame soovi korral ka teie kingikoti sisu linnuses headele kätte jagada!

Jalutuskäigule oled oodatud

  • 18.12, 20.12, 22.12, kell 12.00;14.00;16.00.
  • 19.12 kell 12.00
  • 27-29.12 kell 12.00, 14.00, kell 16 ettetellimisel
  • 3-5.01 kell 12.00 ja 14.00, kell 16 ettetellimisel

Individuaalid lihtsalt kohale tulla, rühmad ette tellida:

Uks avaneb kui maksad 5 €, peredele 15 € ( ema-isa + 2 või enam last)

Ka vene keeles!