Traditsiooniks on saanud külastada mõnda käsitöökoda või gildihoonet. Jõulukuu teisel päeval võtsime suuna seekord Tartu poole, et külastada Antoniuse Gildi.

Antoniuse Gild on professionaalseid käsitöölisi, tarbekunstnikke ja kunstnikke ühendav organisatsioon. Gildi meistrid on laiali pillutatud Antoniuse õue kolme majja - Savikotta, Meistritemajja ja Gildimajja.

Meie ringkäik sai alguse sisenemisega Meistrite majja. Meid võttis vastu ja saatis kogu teekonnal Rõiva- ja Kangakoja meister Küllike Tuvikene. Olime lummatud tema vilditud mantlitest, kostüümidest, sallidest ja muust.

Edasi imetlesime portselani- ja klaasikoda. Portselanikojas maalitakse käsitsi tasse, kruuse, serviise, seinataldrikuid ja vaagnaid, klaasikoja töödest väärivad äranimetamist dekoratiivsed kellad.

Palju nalja pakub nahakoja tutvustus, mis ütleb, et nendele meistritele meeldib nimelt väga igasuguseid asju «nahka» keerata.

Kõiki kodasid me seekord läbi käia ei jõudnud, aga mainimist väärivad veel  Lapi-, Nuku-, Kübara, Ajastukostüümi-, Köösneri- ja Vitraažikoda. Enne sisenemist Maitseelamustekotta kuulasime siseõues, kuhu talveperioodiks on rajatud liuväli, mõnusat muusikat. Maitseealmuste kojas võtsid meid vastu jõululõhnad ja muidugi piparkoogid. Gildi inimesed tegid ettevalmistusi õhtuseks vutiroogade õpitoaks. Meile pakuti proovida vutimuna-jõhvikakreemi, mis maitses imehästi. Kahju oli lahkuda nii suurepärase auraga kohast. Kellel vähegi võimalik, siis soovitan seda paika külastada. Päev jätkus käsitöötarvikute varumisega linna kauplustest ja veemõnude nautimisega  Aura terviseklubis.

Ajakeskuses aega viitmas

Jõulukuu üheksas päev oli Viiratsi rahvamajas tegutsevate laste päralt. Ees ootas reis Paidesse. Paide Vallimägi peidab endas väga omanäolist Wittenstein'i ajakeskust. Seal on võimalik liftide abil rännata ajas minevikku ja saada niimoodi ülevaade Eestimaa ajaloost.

Aega arvatakse maa alla viidud muinasajast kuni viimasel korrusel oleva taasiseseisvumiseni ja euroaja tulekuni. Meie õnneks korraldas ajakeskus sel aastal ka jõulumaa ja ühendas need kaks asja üheks tervikuks.

Lisaks ajas rändamisele oli lastel võimalus teha kaarikusõitu, meisterdada kaarte, proovida ehtsa sulega kirjutamist ja riietuda rüütliks. Kõige viimasel korrusel ootas lapsi jõuluvana oma abilistega, kes viisid läbi rahvalikke mänge.

Agaramad lauljad said kaasa laulda jõululaulude karaoket. Sõnad olid kuvatud seinal asuvale suurele ekraanile ja laulud võisid alata. Kogu meie sealoleku ajal podises õues ehtsa tule peal jõulupuder. Peale ühist jõulupudru söömist algas Vallimäel tõeline mõõgavõitlus kahe meeskonna vahel. Käsud ja keelud jagas kuningas. Päeva lõpuks olid kõik reisilised päevaga väga rahul ja mõnusalt väsinud.

Tagasi kodus

Järgmisse nädalasse jäi ringilaste-, eakate ja koduste laste jõulupidu. Ringilaste jõulupeol said väikesed taidlejad näidata oma esinemisoskust ja laulda neid laule ja mängida pillilugusid, mis olid esimese poolaasta jooksul selgeks õpitud. Üllatusena tuli peole mitte jõuluvana, vaid hoopis jõulueit.

Eakate jõulupeol, mis  toimus laupäeval, 17. detsembril, olid üllatusesinejateks Sirje ja Rein Kurg. Lauljad pakkusid esimeses osas jõululikku meeleolumuusikat ja seejärel traditsioonilist head muusikat, mis pani ka paljudel eakatel inimestel tantsujalad tööle. Oma jõululaulude valikuga rõõmustasid pidulisi veel Lee Lipu lauljad ja naisansambel, mida sügisest juhendab Riina Trumm.

Järgmisel päeval toimunud koduste laste jõulupeol oli ootamatult isegi kaks jõuluvana, kelledest üks rääkis sulaselges eesti ja teine soome keeles. Esinemislusti pakkusid taas Lee Lipu laululapsed, Aime Reieri kanneldajad ja päeva juhtis Mari Karilaid. Sama päeva hommikul esines Viiratsi naisansambel Kõpu kiriku jumalateenistusel.

Enne viimast jõulupidu oli joogahuvilistel võimalik osa saada gongiteraapiast Saaremaalt pärit Valdo Lauri käe all. Järgmine meditatsioon on planeeritud veebruarikuusse. Huvilistel palume jälgida reklaami nii tahvlitel kui ka valla kodulehel.

Jõulupidudele pani ilusa punkti 23. detsembril toimunud Viiratsi jõulupidu. Tantsuks laulis-mängis Siiri Känd & Combo Bänd. Meeste erootilise jõulushow'ga astus üles trupp nimega Satisfaction. Keskööl saadi osa õnneloosist.

Ega jäägi muud kui soovida head algavat draakoniaastat kõigile!