Võru Soojuse enampakkumine nurjus. Mis on saanud ettevõtte müügiplaanidest? Kas soojaettevõte on jätkuvalt müügis?

Võru Soojus on jätkuvalt müügis ning oktoobrikuu volikogusse esitan uue enampakkumise eelnõu. Eelnõust on välja võetud tingimus, kus uuele omanikule pandi kohustus jätta Võru linnale ettevõtte juhatuses ja nõukogus koht. See on ka tegelikult üsna mõistlik, kuna me ei saa nõuda suurfirmadelt, mille peakontorid asuvad näiteks kusagil Skandinaavias, et nad meile tegevjuhtkonda ameteid jagaksid.

Sel aastal jõustunud Kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seadus ütleb selgelt, et tulevikus pole Võru linnal soojaäris asja, see rakendub aastal 2012.

Kreutzwaldi gümnaasiumi rekonstrueerimisest on juba pikemat aega räägitud. Miks ei ole veel ehituseni jõutud?

Ehitust ei saa alustada, kuna linna laenukoormus on lubatust suurem. Oleme pidanud läbirääkimisi nii rahandusministeeriumi kui ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) ning oleme kokkuleppele jõudnud, et kooli ehituseks eraldatud raha meilt ära ei võeta, ega anta mõnele teisele objektile mõnes teises kohalikus omavalitsuses. Kõige hiljemalt jõuame ehituseni järgmise aasta suveks.

Kas eelarve kärped tähendavad seda, et muu areng linnas jääb seisma?

Ei, kindlasti mitte. Öeldakse küll, et vara on kaagutada, kui muna veel munemata, aga linnal on käsil mitmete raha saanud projektide teostamiseks riigihangete ettevalmistamine.

Näiteks Katariina allee. Oleme jõudnud keskkonnaametiga olulisele kompromissile, et alleelt kõiki suuri puid maha ei võeta. Need puud, mis maha võetakse, nende asemele istutatakse 4 meetri kõrgused pärnad.

Kubija järve ääres Männiku tänava asfalttee remondiprojekt on saanud positiivse rahastusotsuse ning järgmisel aastal on lootust, et läheb ehituseks.

Uuel aastal alustab Võru Vesi mahukate töödega. Suur osa linnast kaevatakse üles, et ehitada välja vee- ja kanalisatsioonitrassid. Üks tänav, mis saab renoveerimise käigu uue ja värske ilme, on näiteks Kreutzwaldi. Linn on saanud Keskkonna Investeeringute Keskuselt toetuse ning töid teostatakse paralleelselt Võru Veega.

Välja vahetatakse asfalt, tänavavalgustus, kõnniteed. Lisaks vahetatakse välja kanalisatsioonitrassid Jüri, Vabaduse, Vee ja Liiva tänaval.

Oled maininud, et linn laseb korda teha avaliku sauna. Kui kaugele selle asjaga on jõutud?

Tõesti, linnaelanikel on olnud suur huvi avaliku sauna kohta. Praegu otsime Euroopa Liidu erinevatest fondidest toetust, et Võru linna inimeste soovidele vastu tulla.

Kas üldse ja millal taastatakse pensionäridele tasuta bussisõit?

Üleüldist tasuta bussisõitu ei suuda linn kahjuks ka kõige parema tahtmise juures lubada. Küll aga oleme pidanud bussifirmaga läbirääkimisi hinna ja teostuse osas, et eakad saaksid tasuta sõita näiteks liinidel, mis sõidavad haigla suunas ning suveperioodil Kose aiandite suunas. Selle lubaduse loodame täita esimesel võimalusel.

Mis on saanud linna jäätmemajandusega? Kas korraldatud jäätmeveo uus hange sai edukalt läbi viidud?

Hange sai edukalt läbi viidud, praegu ootame vaidlustusperioodi lõppu. Parima pakkumuse tegi Veolia Keskkonnateenused AS. Prügihind jäi üldjoontes samadesse piiridesse, mis olid enne Ragn- Sellsi poolset hinnatõusu.

Linna jäätmekeskus on samuti töös ning uus vedaja on teinud ettepaneku, et seal hakata prügi pressima.

Mida linna asjade juures on sulle kõige rohkem ette heidetud?

No palju kirgi on kütnud tänavavalgustuse põlemisaja piiramine öisel ajal. See on ennekõike valikute küsimus. Mina olen olnud selle poolt, et pigem hoida kokku tänavavalgustuse pealt, kui hakata inimesi koondama ning seeläbi nad sootuks tööta jätta. Linnalt saavad töötasu 650 inimest. Ei oleks mõistlik koondada näiteks lasteaedadest ja koolidest õpetajaid, kokatädisid, söögitädisid, palju linnale vajalikke ametnikke jne, kuna nii jätame oma linnakodanikud tööta.

Mõtlen, et parem euro taskus pimedas linnas, kui tühjad taskud säravas linnas.