„Eesti Vabariigi seadused võimaldavad kohalikel omavalitsustel kehtestada kuut erinevat maksu. 2011. aastal ei kasutanud mitte ükski omavalitsus mootorsõidukimaksu ega lõbustusmaksu ning loomapidamismaks kehtis ainult ühes omavalitsuses. Seega võib öelda, et kohalikel omavalitsustel on ainult kolm reaalselt kasutatavat kohalikku maksu - reklaamimaks, teede ja tänavate sulgemise maks ja parkimistasu, mis moodustavad kõigest 1% omavalitsuste eelarvelistest maksutuludest," võttis Jüri Ratas kokku hetkeolukorra.

„Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 6 alusel on kohaliku omavalitsuse vastutusvaldkondadeks haridus, kultuur ja sport, sotsiaalhoolekanne, tervishoid, kommunaalmajandus, infrastruktuuri korrashoid ja mitmed muud küsimused. Mõistagi on kohalikel omavalitsustel vaja nende ülesannete edukaks täitmiseks ka piisavalt rahalisi vahendeid," tõi Ratas välja.

„Praegune olukord, kus kohalikel omavalitsustel on väga vähe võimalusi oma eelarvepositsiooni parandamiseks ning 99% maksutulude otsustusõigusest on keskvõimu käes, ei ole jätkusuutlik," jätkas Ratas. „Eestil oleks vaja kohalike maksude reformi, et tagada omavalitsustele suurem autonoomia kohaliku elu korraldamisel."

Eesti Keskerakonna Omavalitsuskogu kutsub Riigikogus esindatud erakondade omavalitsuskogusid, Riigikogu kohaliku omavalitsuse ja regionaalpoliitika toetusrühma ning Riigikogu rahanduskomisjoni ja põhiseaduskomisjoni arutama kohaliku omavalitsuse tulubaasi taastamise ja iseseisva otsustusõiguse suurendamise küsimusi ning toetama kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõiguse tugevdamist.