Mesilased on suure territooriumi hõivega ja puutuvad omavahel kokku korjel (2-3 km) ja paarituslennul (5-10 km raadiusega). Viimasel ajal on levinud mesilaste hukkumine (kollaps), kus mesilased hülgavad tarud ja järelejäävad mee ja haudme kärjed. Ei ole kadunud ka varem tuntud mesilashaigused nagu varatoosi lest, haudemädanik jne. Meie piirkonna nakkusohu vältimiseks oleks hea, kui kõik mesinikud viiksid läbi oma mesilastes profülaktilist töötlust, et vältida haigestumise ohtu. Kurb tõsiasi on, et sel talvel hukkus Eestimaa mesinikel ligi 40% mesilastest. Püüaksime eeloleval sügis-talvisel perioodil läbi viia sellealaseid koolitusi ja õppusi, mis aitaks hobimesinikel oma mesilates paremini majandada.

Jüri Kihelkonna piires on plaanis luua usaldusmesinike võrgustik, kes suhtleksid oma piirkonna mesinikega ja mesindusest huvitatud inimestega. Näiteks on ühiselt kergem organiseerida talvesööta, mis on hulgi ostes kindlasti odavam kui igaüks selle omaette muretseb. Olenevalt mesinike aktiivsusest võiksime koostöös ja abiprogrammide toel soetada mesindustarvikuid, mis üksinda ostes kindlasti üle jõu käivad - näiteks vahasulataja, kanarbikumee press, mee pakkimise seadmed jne. Kõne alla tuleb ka piirkonnas mesilasemade kasvatamine.

Meie, initsiatiivgrupi mesinikud, võtame aktiivselt osa Tallinna Mesindusühingu tegevusest, kus saame iga kuu kokku ja 3,5 tundi möödub tavaliselt märkamatult. Seal viivad loenguid ja õppusi läbi mesinduses tuntud ja väljapaistvad inimesed ning tähtis osa on omavaheliste kogemuste vahetamisel. Seal on puuduseks ainult see, et Tallinna mesinike mesilad on üle Eesti laiali. Miks meie ei võiks tegutseda analoogiliselt oma kihelkonnas, sest meil on mesilad meie kõrval ja seetõttu koostöö ja õppimine palju lihtsam.

Mesinikud, võtke ühendust

Edaspidiseks organiseerumiseks on mitmeid võimalusi - luua kas seltsing, mittetulundusühing või ühistu. Seepärast üleskutse aktiivsetele mesindusega tegelevatele inimestele - palun võtke koostöö huvides ühendust omal soovil kellegagi alljärgnevaist: Olev Raid (50 16 076), Jaanus Tõnisson (50 799 28), Leili Otsa (51 33 150). Samuti on võimalik liituda koostööks nii kihelkonna siseselt kui ka Eesti Mesinike Liiduga (EML) Jüri Kihelkonna Meepäeval 7. Juulil Soodevahe külas. EML-i tegevusega saab tutvuda kodulehel www.mesinikeliit.ee või küsida täpsustavat infot tegevjuhilt telefonil 50 29006 ja e-kiri mesilaspere@gmail.com. Samuti saavad soovijad ühineda mesinike õppereisiga, mis toimub septembrikuus Ungarisse.

Meepäeva korraldusraskus lasub Soodevahe külavanemal Jaanus Tõnissonil ja tema küla aktiivil, neid abistavad hobimesinikud Olev Raid ja Leili Ots Rae vallast ning Eesti Mesinike Liidu tegevjuht Marianne Rosenfeld. Initsiatiivgrupi tegevuse eesmärgiks koondada kõik harrastusmesinikud ja ka inimesed, kes kavatsevad alustada mesindusega. Kahjuks mõnede mesilastarude omanikud ei pea ennast mesinikeks ja ei ole organiseerunud. Aga koostöö on vajalik kõigi huvides - et kõik mesinikud organiseeruksid eesmärgiga üksteist toetada ja infot jagada.