Loodna külas asuv Juurimaa Tall tegeleb edukalt maaturismi ja ratsaspordi arendamisega Raplamaal, on kirjas nende kodulehel. Eesmärgiks on pakkuda ehedaid elamusi hobuste ja teiste koduloomade seltsis. Hobuomanikud saavad siin oma lemmikule uue ja mõnusa kodu, ratsaspordihuvilistele on treeningud, matkasellidele ratsa- ja vankrimatkad, pruutpaaridele pulmasõidud ning lastele ratsalaagrid.

Vinguti-Juurimaa talus toimetab kolm põlve kangeid naisi. Memm Maie Lindre on tõeline tagala hoidja. Hobustega tegelevad Maie tütar Eve Raudnagel ja tema tütar Kristiina Raudnagel. Nemad kahekesi on Juurimaa Talli omanikud. Hea abiline on Margit Lindre ja ka trennis käivad suuremate kogemustega tüdrukud aitavad alati, kui abi vaja. Tallis on 25 oma hobust ja teist sama palju on siin pidamisel. Algusest peale on tegeldud võistlusspordiga, aga üha enam pööratakse tähelepanu turismiteenustele.

Juurimaa tall on kolmetärni ehk kõige kõrgemalt hinnatud ratsutamisteenuse pakkuja Eestis. Lisaks liivaväljakule on siin vanast väetisehoidlast ümber ehitatud maneež, kus treenitakse nii tulipalavate ilmadega kui vihmasel ja külmal ajal. „Ilma maneežita ei kujutaks elu ettegi,“ ütles Eve Raudnagel. Ratsatrennis käivad lapsed Sipast, Lauknalt, Kullamaalt, Märjamaalt, Raplast, viimastel aastatel on tekkinud huvilised Vigalasse. Siia sõidetakse ka Haapsalust ja Tallinnast. Mõni jõuab pärast tööpäeva kohale alles õhtul kell seitse ja viimased trennid lõpevadki kella 21 ajal. Üha menukamaks on muutunud Juurimaa Talli suvised ratsalaagrid – neid korraldatakse algusaegadega võrreldes poole rohkem. Tänavuse kümne laagri peaaegu kõik kohad on juba broneeritud ja välja on kuulutatud ka lisalaager. Kui varasematel aastatel võeti laagrisse juba 5-6aastaseid, siis tänavu on vanuse alampiiriks 7-8 aastat.

Erilised hetked külastajatele ja endale

Kuna huvilised leiavad ratsatalu ise üles, siis väga end turundada pole vajagi, rääkis Kristiina Raudnagel, kes turundamise eest hoolt kannab, aga mõistagi on talli kontaktid mitmetes portaalides. Hea võimalus oma sõpradele eriline kingitus teha on kingitus.ee kaudu, mis võimaldab pakkuda ratsutamist, ree- või saanisõitu. Nii on siia sattunud inimesi, kes pole varem hobustega kokku puutunud ja on lahkunud kogemuse võrra rikkamana ning väga rahulolevalt. Eelmise suve kõige ootamatum külaline oli hispaanlasest jalgrattur, kes oma retkel märkas Juurimaa silti, keeras sisse ja tegi teoks oma soovi ratsutamine ära proovida. Igati soliidne sõiduk „tellimusvedudeks“ on pruun vagonett, aga eriti pidulikeks puhkudeks saab tellida valge kalessi. Nii käiakse pulmasõite tegemas lausa üle Eesti, kui tellimus tuleb.

Talli omanikud on rahul, et tänavune talv võimaldas olulistel kordadel – jõulude eel ja vastlapäeval – kõik saanisõidud huvilistele kohapeal ära teha. Aasta lõpus sõidutasid Juurimaa hobused ka Palivere jõulumaa külastajaid. „See oli nii tore kogemus, kõik oli seal väga hästi organiseeritud,“ meenutasid naised rahuolevalt.

Erilised mälestused on neil filmi „1944“ võtetest, kui nädal aega oldi Tapal. Kõige raskem olnud esimene päev, mis kestis üheksa tundi. Seal tuli logistada mööda eriti kehva teed ja oli hirm, et Kuusiku tallist renditud vanavanker laguneb ära. Ühes kaadris tuli hobust lihtsalt paigal hoida, kui vanapaar mööduvatele sõduritele lehvitas. Eve meenutas, et ta seisis hobust hoides põõsas varjul ja palus omaette:„Palun seisa paigal ja ära nüüd liiguta!“ Nad on osalenud ka filmi „Puhastus“ võtetel Kullamaal. Filmimine on huvitav kogemus, aga see on raske töö, võib naiste jutu kokku võtta.

Sportlik pool läheb ülesmäge

Elamuslike hetkede pakkumise kõrval oli Juurimaa tallile väga oluline sportlik pool. Siin on ratsakool ja Kristiina Raudnagel atesteeritud treener. Juurimaa sportlased võistlevad erinevates sarjades Märjamaa spordiklubi nime all.

Läinud aastal osalesid Juurimaa Talli sportlased Margit Lindre ja Stella Brett Mesila esimest korda Eesti meistrivõistlustel koolisõidus. Stella võistles hobusel Uzzi laste klassis ja Margit harrastajate klassis, mõlemad saavutasid kaheksanda. koha. „Kohad esikümnes on tubli saavutus. Kui on puhas sõit ja hea aeg, siis on võistlus korda läinud. Tipus on konkurents nii tihe, et esikaheksasse võib tulla vaid mõne sekundiliste vahedega,“ selgitas Lindre.

Karikasarjade arvestuses võttis Margit Lindre edukalt osa harrastajate takistussõidu karikasarjast, kust saavutas teise koha. Kolmevõistluses hoidis Märjamaa spordiklubi lippu kõrgel Tartumaal elav ja treeniv Erkki Hõim, kes saavutas mitmeid auhinnalisi kohti. Kristiina Raudnagel ise võistles eelmisel aastal võrdlemisi vähe, kuid saavutas takistussõidus tasemel kuni 130 sentimeetrit mitmeid häid tulemusi. (Täpsustuseks: ratsaspordis jagatakse auhindu 25 protsenti osavõtjate arvust). Lisaks osales Juurimaa Tall esmakordselt ratsakoolide meistrivõistlustel, kus harrastajate klassis võitsid meie meeskonnad teise ja kolmanda koha (Margit Lindre, Hannah Jürgenson, Eve Raudnagel, Helina Hansar, Signe Malmberg, Merle Trestip).Rakendisportlased Eve Haggi ja Reelika Rätsep, kes treenivad Madise Tallis, kuid võistlevad Märjamaa spordiklubi all, tegid möödunud aastal Eesti meistrivõistlustel rakendispordis puhta töö. Eve Haggi pärjati Eesti meistriks ja alles nooruke kutsar Reelika Rätsep võitis pronksi.

Kristiina Raudnagel ütles, et sportlasi on klubisse väga palju juurde tulnud, oluliselt on suurenenud poni- ja harrastussportlaste arv. Aasta 2015 on alanud heade tulemustega. Ratsutajate talvisel sisetingimustes peetaval võistlushooajal on palju edukaid starte teinud noored takistussõitjad. Väga tublilt on alustanud nooruke Brigitta Vanker ja tema hobune Lando III, kes on pea igalt võistlustelt auhinnalise kohaga koju tulnud. Poniklassis on häid tulemusi näidanud Haapsalu tüdruk Fiona Eliis Protas ja Tallinnast pärit Karmen Klaassen, kes käivad Juurimaal treenimas nädalavahetustel.

Konkurents on, eriti takistussõidus, väga tihe: pea igal võistlusel on üle 30 osavõtja, mõnel võistlusel isegi 60–70.Rakendisportlased alustasid oma võistlushooaega alles möödunud nädalal ja on rõõm teatada, et Eesti meister Eve Haggi ja tema hobused on väga heas vormis. Tartumaal Saksa Ratsatalus peetud võistlusel saavutas Eve juhitud hoburakend esimese koha. Väga hea tulemuse tegi ka Pille Riin Reinaus, kes oli Eve järel teisel ja kolmandal kohal.

„Võrreldes kümne aasta tagusega, on meie tase tohutult tõusnud. Spordi pool on meil nii alguses, et tulemused alles hakkavad tulema. See on nagu tants, kus tuleb panna õiged partnerid kokku, nii peavad kokku saama ka õige laps ja hobune. Pluss lapsevanemate toetus. Kellel on tahe, see leiab meie juurde tee,“ rääkis Kristiina.

Ta ise juhendab sõitjaid pidevalt, aga aeg-ajalt tehakse nn kliinikut, kui kutsutakse appi teine treener. Kõrvaltvaataja värske pilk toob välja suuremad vajakajäämised ja juhib tähelepanu tüüpvigadele. Viimane on väga oluline, sest mida kõrgem on sõitja tase, seda enam hakkavad mängima detailid. Juurimaal on käinud nõustamas koolisõitja Dina Ellermann ja tuntud hindekohtunik Annike Laving, takistussõidu kliinikuid on läbi viinud Kaie Aamissepp ja Katrin Pill.

Esimest aastat võtavad Juurimaa sportlased osa Läänemaa takistussõidu karikasarjast. See sari on hea juba selle poolest, et etapid on suhteliselt lähedal ja võistlejate arv pole liiga suur, nii ei veni võistluspäev ülipikaks nagu Tallinnas võisteldes. Üks Läänemaa karikasarjaetapp korraldatakse 18.aprillil Juurimaal. Siin peetakse ka Juurimaa karikavõistlus ja ratsaliidu ponikarika üks etapp.

Naised kinnitasid, et võistluste korraldamisega saavad nad hästi hakkama, kuid soojenduste tegemiseks oleks vaja teist liivaväljakut. Koht selleks on olemas ja aluspinnaski kooritud. Nõuetekohase väljaku rajamine on väga kulukas, kuid peagi on avanema suued projektivoorud ja plaanitakse sinna taotlus esitada.

Hiljutine suur investeering oli, et soetati hobuste vedamiseks auto, mis annab võimaluse sõita võistlustele vähemalt kuue hobusega. Kuna hobuste transport on eraldi vedades väga kallis, siis hobuseauto võimaldab võistlustel käia natukene soodsamalt. Ja kindlasti tekib suure seltskonnaga võistlustel käies mõnus kambavaim.

Eelmisse aastasse jäi Juurimaa Tallil palju huvitavaid ettevõtmisi. „Tänavu pole meile veel ootamatuid pakkumisi tulnud. Andsime lubaduse tulla Märjamaa folgile, et end kogukonnale rohkem tutvustada. Seni oleme folgi ajal ikka olnud mujal,“ ütles Eve Raudnagel. Kes nii kaua oodata ei taha, võib seada sammud uurimaale loomi vaatama. Lisaks hobustele on tallis eesel ja Kristiina sooviks siia ka laamat. Talu plaanib korraldada oma perepäeva ja nad tahavad osa võtta ka Eestimaa avatud talude päevast juulis.