Narva-Jõesuu elanikud maksavad toasooja eest kolm korda kõrgemat hinda kui naaberlinna Narva inimesed.

"Võime ju selle odava soojuse Narvast siia tuua, aga see investeering maksab 15 miljonit eurot ja kokkuvõttes tuleks megavatt-tunni hind sama nagu praegu," on linnapea Andres Noormägi kaugkütte odavamaks muutmise võimalusi põhjalikult uurinud.

Koos soojatootjaga AS Adven Eesti valis linnavalitsus välja asukoha alternatiivsele katlamajale, mille soojafirma lubab oma rahaga püsti panna. Millist kütust seal kasutama hakatakse, pole veel päris selge. Noormägi sõnul on praeguste hindade järgi odavaim turvas ja hinnalt järgmine hakkpuit. Arvestuslikult võiks turba kasutamine alandada megavatt-tunni hinda veerandi võrra.

Ida-Virumaa hiilgab heade hindadega, miks?

Konkurentsiamet avalikustab oma koduleheküljel kooskõlastatud soojuse piirhinnad. Piirhind tähendab seda, et sellest kõrgemat hinda ei või ettevõte soojuse müügil tarbijalt küsida. Siit ongi näha, et Ida-Virumaal on väga erinevas seisus omavalitsusi, Üle-Eestilises tabelis on odava toasooja esikolmik aga just ida-virulaste käes. Eesti eri paigus soojaenergiat müüva ettevõtte SW Energia OÜ juhatuse esimees Tarmo Saarts oli nõus selgitama, miks on näiteks Narvas, Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Sillamäel nii odav soojahind. Tema sõnul on selles „süüdi" jääksoojus, mida kütmisel kasutatakse. Nii kasutatakse näiteks Narvas Narva Elektrijaamade elektritootmises üle jäävat energiat soojatootmiseks. Teine variant oleks see Narva jõkke lasta ja sellega loodust saastada. Samamoodi kasutatakse mõne suurettevõtte tootmises üle jäävat energiat mujalgi.

Delfi Eesti Elu toimetus uuris, milline olukord vaatab vastu, kui võtta ette kõik Eesti soojavõrgud. Hinnad on toodud koos käibemaksuga:

Hea lugeja, milline oli sinu viimase kuu soojaarve. Selleks, et saaksime aimu, millist hinda maksavad eri paikade inimesed, siis kirjuta kommentaariumisse järgmised andmed: arvel olev summa, millises linnas/vallas elad ja elukoha suurus ruutmeetrites. Püüame koos teada saada, kui palju erinevate paikade inimsed toasoojale kulutama peavad.

Kui sul on antud teemal pikem lugu jutustada, siis saada see meie aadressile rahvahaal@eestielu.ee või kasuta seda saatmisvormi.