Vägivald nende üle oli niivõrd suur, et nad nende naisi häbistasid, neitsite süütuse röövisid, varasid ära võtsid ja neid nagu orje tarvitasid. Seepärast siis tõusid eestlased, harjulased, saarlased üles nende vastu..."

Pärnumaa alal toona Taani valdusi polnud. Kuid ülestõus laienes ka ordu- ja piiskopiriikidesse.

Soontagana muinasmaakonda on seostatud Saaremaal ülestõusu maha surumas käinud orduvägede liikumisteega.

Pärnu Muuseumi eestvedamisel tähistati Jüriöö 670. aastapäeva märgutulede edasiandmisega Soontagana maalinnast Pärnusse 2013. aastal. Esksperimendi käigus püüti teada saada, kui kiiresti võib selline valgusteade maakonna piirilt Pärnu südalinna jõuda. Et Jüriööl tulesignaale kasutati, selgub näiteks kolm sajandit hiljem Johann Renneri poolt kirja pandud Liivimaa kroonikast: "Aastal 1343 Püha Jüri ööl toimus suur tapmine Harjus, sest eestlased Harjus tahtsid oma kuningaid saada ja hakkasid asjaga nii peale: Ühel künkal seisis maja, selle tahtsid nad Püha Jüri ööl põlema süüdata; siis tahtsid nad korraga kallale tungida ja ära tappa kõik sakslased koos naiste ja lastega. Nii see siis ka sündis..."

Eksperimendiga ühinesid Jõõpre ja Koonga põhikoolid, Kaitseliidu Pärnu ja Soontagana malevkonnad ning MTÜ Rabamaastik Lavassaarest.

Jüriööl (täpsemalt 22. aprillil kell 23.00) leidis aset tulerauaga tuleläitmine Soontagana linnamäel, kust tuleteade neljakümne lõkke ja tõrviku kaudu Pärnusse jõudis.

2014. aastal on soov korraldada märgutule teekond Mädaralt Pärnu (vaata kaarti).

Seoses sellega on vaja vabatahtlikke vähemalt 17 ekipaaži loomiseks (need võivad koosneda ühest või mitmest inimesest - perekonnad, külavanemad jne.), kes annavad märgutuld edasi. Sikanast Selja kõrtsini 8 punkti ja Randiväljalt Kõrsani 9 punkti. Täpsem graafik on koostamisel.

Kui sul on soovi ja tahet osaleda selles ettevõtmises, siis anna oma osalemis soovist teada rahvamaja@ torivald.ee või tel 5335 9496. Vajalik on enda nimi ja kontaktandmed (telefon, e-posti aadress).

Kõik, kes osalevad Tori valla Jüriöö rahvajooksul saavad sellest ettevõtmisest osa, sest Toris saadetakse tuli joostes järgmisse punkti.

Tule ja saa osa põnevast ettevõtmisest. Tähistame koos tõelist Jüriööd.