Tänavu on lumi ja jää meist õnneks suhteliselt kauge kaarega mööda käinud, kuid tali ju tavaliselt taeva ei jää ning kordavad õpetussõnad kuluvad ikka marjaks ära. Millised ohud meid siis valitsevad?

SA Pärnu Haigla traumatoloog Janno Atna:

„Kõige ohtlikum aeg on varajased hommikutunnid, kui on teed liivatamata ja korrastamata, maas on värske lumi ja selle all kiilasjää.

EMO andmetel kukutaksegi kõige sagedamini  libeduse tõttu. Kukutakse kas käte peale või küljele. Selle tulemuseks võivad olla  kergemad traumad: verevalumid või marrastused. Marrastuste ja sinikatega saadakse üldjuhul ise hakkama.  Vigastatud kohale tuleks asetada  külm kompress ja anda jäsemele või viga saanud piirkonnale puhkust. Kõigele vaatamata soovitan ikkagi ka arsti poole pöörduda, kes vaatab viga saanud koha üle ja annab vajaduse korral nõu, kuidas probleemiga edasi tegeleda.

Tõsisema  kukkumise  tagajärjeks võivad olla luumurrud, mis sageli  nõuavad haiglaravi .  Sellisel juhul on traumatoloogi konsultatsioon hädavajalik. Lihtsaim võimalus selleks on pöörduda EMOsse (erakorralise meditsiini osakond), kust on  võimalik abi saada  ööpäevaringselt

Libedaga kukkudes on üsna tavaline, et vigastada saab ka pea piirkond. Tagajärjeks võib olla kerge peapõrutus või tõsisem vigastus (näiteks peaaju  vigastus). Küllaltki sagedasti jääb peatrauma tänu  katkisele  käele või jalale märkamata. Tagajärjed võivad olla hiljem tõsised. 

Millised on kannatanud kaebused peatrauma puhul?
Peatrauma järgselt  või kannatanul esineda teadvusekaotus  või segasusseisund. Raskema peatrauma  puhul tekib väljakannatamatu peavalu, võib esineda  iiveldust, oksendamist. Kõrvadest ninast võib tekkida verejooks.  Selliste kaebuste  esinemisel on kiirabi kutsumine  vältimatu."

Millised on tavaliselt saadud murrud kukkumise järel?

„Ülajäsememurdudest on kõige sagedasem kodarluumurd,  mida  rahvakeeli kutsutakse randmemurruks. Ravi sõltub sageli murru iseloomust, patsiendi vanusest ja ka üldtervislikkust seisundist. Enamasti rakendatakse konservatiivset ravi, milleks on - kipslahase asetamine 6-8 nädalaks, lisaks on vajalikud ka mitmed arstijuures käimised.

Sageduselt teine on reieluukaela murd, mis on tavapärasem vanemate inimeste puhul. Kukutakse kas küljele või selili, enamasti ei saa kukkumise järgselt inimene end ise aidata  - ei saa püsti tõusta ega liigutada. Juhin siinkohal eakate inimeste tähelepanu sellele, et mobiiltelefon peab abi kutsumiseks alati käepärast olema. Taskusse jäänud telefon ei pruugi kättesaadav olla, seepärast soovitan soojalt telefoni kaela riputamist. On küllalt juhtunud, et vana inimene kukub oma hoovis nii õnnetult, et ei saa end liigutada ja ei saa ka telefoni külje alt taskust kätte. Mitmeid tunde  kaotatud aega, hirmu ja abitust ei tahaks vist keegi üle ega läbi elada."

"Ravi sellise vigastuse puhul on enamasti operatiivne.  Haiglaravil tuleb olla kuni 10 päeva, järgnevalt  kasutada  liikumisel abivahendit 6-8 nädalat. Tihti tuleb kaunist talveilma nautida kodu- või haiglaaknast."

Mida teha, kui leiad kukkunud inimese? Kuidas teda aidata?

"Kukkunud inimese leidnu peab esmalt kutsuma kiirabi numbril 112 ja alustada koheselt kannatanuga tegelemist. Tuntud esmaabivõtted  ja teadmised on äärmiselt vajalikud.
Esiteks tuleks   proovida  kannatanuga kontakti saada:  valjult hüüdes, kõrvalestast või rangluust pigistades. Kui kannatanu ei reageeri (teadvusekaotus, alkohoolne joove), tuleb ta  keerata stabiilsesse külgasendisse. Lisaks saate vajalike õpetussõnu ja tegutsemisjuhiseid ka numbrilt 112, kuni kiirabi kohale jõuab.

Kui traumajärgselt on tekkinud verejooks, tuleb haav kõvasti kinni katta, kasutades selleks  käepäraseid puhtaid  riideesemeid. Kõige olulisem on  verejooks peatada  ja kutsuda kiirabi.
Kui on tegemist luumurruga, tuleb leida kannatanud saanud kehaosale mugav asend, kus kannatanu ei tunne valu ja võimalusel asetada toetav lahas vigastud jäsemele. Oluline on jällegi kutsuda kiirabi või pöörduda ise koos kannatanuga EMO-sse ( traumapunkti)."

Millised on asjakohased soovitused pimedas ja eelseisval libedal ajal terveks jäämisel?

"Võimaluse korral soovitan vältida liikumist pimedal ajal ja korrastamata teedel. Eriti kehtib see soovitus eakate puhul, kes võiksid oma liikumised väljas sättida valgele ajale.  Liikumise tempo peaks olema ühtlane ja jalas ilmastikule vastavad jalanõud.  Ei soovita kasutada  sileda tallaga jalanõusid, vaid krobelise või suisa roomiktallaga jalanõusid. Võimalusel  võiks  lisaks  kasutada  spetsiaalseid jalanõude külge kinnitatavaid naelrihmu vm  libisemisvastaseid vahendeid, mis peaksid olema saadaval kaubandusvõrgus.Kui õnnetus on juhtunud:

  • Kutsuda abi numbrilt 112.
  • Telefon peaks olema kaela riputatud, et seda oleks lihtne kätte saada.
• Säilitada rahu, kaine ja selge mõtlemine, et saaksid ennast ja teisi aidata. Igal juhul soovin, et inimesed oleksid terved, näeksid võimalikke ohte ette ning oskaksid targalt ja vajadusel kiiresti tegutseda."