Haaslava valda tulin 17 aastat tagasi, algul elasin Roiul korteris, 8 aastat tagasi sai maja valmis. Juured on mul Kambja vallas, lõpetasin Kuuste kooli, edasi õppisin ma 4 aastat Tallinnas.

Mis edasi sai?

Töötasin Sangaris ja Ilves Extras. Täiendasin ennast veel Tallinnas rõivaala korraldust õppides. Aianduse õppimine tuli tükk aega hiljem. Räpinas õpin praegu veel floristikat juurde, et veel paremaid kimpe teha.

Kuidas ja millal hakkasid lillede kasvatamise ja kimpude tegemisega tegelema?

Algus oli umbes 7 aastat tagasi. Läksin Rahvaülikooli lilleseadet õppima , läbisin kahe aastased lilleseade kursused. Algul sai tuttavatele sünnipäevadeks kimpe tehtud, hiljem hakati tellima Oma aeda sai soetatud erinevaid lilli, eriti meeldisid tulbid ja liiliad. Hobi kasvas tööks . Tööd jäi Ilves -Extras vähemaks ja nii tuli hobist kasvanud töö kasuks. Praegu kasvatan põhiliselt tulpe nii avamaal kui talvisel perioodil siseruumis.

Kuidas lille- ja kimbuäri läheb?

Põhilised tellijad on mul linnas ja lähimas ümbruskonnas olevad inimesed, aga üldjuhul, kui mõnele kimp meeldib, siis tellitakse veel ja soovitatakse tuttavatele ning nii on tellijate ring suurenenud. Eriti populaarsed ajad on sõbrapäev, naistepäev, emadepäev ja koolide lõpetamised.

Oled töötanud ka lillepoes?

Töötasin jah, möödunud talvel ka Tartu Kaubamajas lillepoes. Eks seal on ka väiksed miinuseid - pikad vahetused. Teiste alluvuses on ka raske töötada siis, kui tead lille kvaliteeti ja hinda.

Olen tähele pannud, et lilled on viimasel ajal üsna kalliks läinud. On see nii ja mis maksab?

Kõik on kallimaks läinud: transport, elekter. Jah, on küll, kuid eks poodidel on ruumirendikulu ja muude kulude tõttu ka juurdehindlus suur. Muidugi, erilisemad lillesordid on kallimad. Kui tulpidest rääkida, siis tulbisibul on ise kallimaks läinud. Suvelillede puhul on näiteks seemnest külvamine juba lisavalguse ja lisakütmise tõttu kulukam.

Kuidas saab hinnata töö hulka mis jääb lillesibula ostmise ja lilleõie müümise vahele?

Tasuvust ei oskagi täpselt arvutada. Tööd on palju ja ega väga rikkaks sellega ei saa. Praegu avamaal müügiks kasvatavad tulpe vähesed, kuna vihm ja haigused võivad tulpidele liiga teha. Suured tegijad avamaal tulpe ei kasvata, põhiliselt katmikalal.

Millised on turustamisvõimalused väiksel tegijal?

Väga keerulised. Suured poed võtavad lilli ainult hulgiladudest suures koguses vastavalt oma lepingutele, Tartus olen viinud tulpe kolme lillepoodi. Enamasti levib minu puhul info suust suhu ja tekkinud on ka omad püsikliendid, kes tähtpäevadeks alati tellivad. Emadepäeval ja naistepäeval turustan umbes tuhat tulpi.

Oled seotud olnud ka näiteks Kaagvere savikojaga?

Jah, ma aitasin ühe projekti korras mõni aasta tagasi sealset loomekeskust käivitada. Sinna kuulusid savikoda, tekstiilikoda, kõrrekoda ja loovkoda. Mina aitasin sisustada ja käivitada savikoja. Töö Kaagveres kestis projekti lõpuni. Praegu ma ei tea, kas savikoda töötab sellisena nagu planeeritud oli. Algselt pidi savikoda leidma ka väljast tulnud rahva seas kasutust, projekti ajal see ka nii oli.

Kumb töö on loomingulisem, kas õmbluskorraldaja või töö lilledega?

Lilledega töö on ikka loomingulisem. Mõni tahab, et kõik tööl ette öeldaks, mida teha, aga mulle meeldib ise teha ja ise korraldada neid asju. Füüsiliselt on päev otsa peenra peal töötamine küll raske, aga käega pole löönud.

Lähed Eesti Meistrivõistlustele lilleseades assistendiks. Kuidas võistlused välja näevad?

Üks ülesanne on suur seade, mis tehakse karkassi peale. Seal antakse teema ette, milleks seekord on lillelegendid. Teised ülesanded selguvad kohapeal. Assistendi ehk minu roll on aidata võistlejal lilli ettevalmistada ja tööks vajalikud vahendid paigutada.

Tulemas on koolide ja lasteaedade lõpetamised. Kui inimesed soovivad kimpe tellida, kust nad su üles leiavad?

Tasub ette helistada numbril 513 1327 ja vähemalt eelmisel päeval ette tellida. Võimalik tellida ka kimpe sünnipäevadeks või pärgi matusteks.

Soovin Kairele edu ja järjepidevust sellest värvikas maailmas ning kõigile koolilõpetajatele õnnestumisi edasiseks ning lillearoomi küllast suve algust.