24. veebruari imeilusal päikesepaistelisel hommikul leidsid Keila malevkonna TT-rühma liikmed ja üks Keila

jaoskonna naiskodukaitsja end Eesti Vabariigi kaitsejõudude paraadilt Tallinnas. Edasi tulime Sauele, kus toimus pidulik jalutuskäik kompanii kodu juurest Eesti vabaduse eest langenute mälestuskivi juurde.

Jalutuskäiku juhatas nooremleitnant Jüri Pääsuke ning sellest võttis osa üle kolmekümne kaitseliitlase ja naiskodukaitsja, kelle ees marssis vanemseersant Andres Sillaots. Lisaks olid väljas viis Mercedes-Benzi kahuritega. Kaitseliidu Keila malevkonna lippu hoidis seersant Tõnu Männik.

Kivi juures toimus pärgade panek Eesti vabaduse eest hukkunute mälestuseks. Foto: Eevi Kutpri

Kivi juures toimus pärgade panek Eesti vabaduse eest hukkunute mälestuseks. Sõna võtsid Saue Kristliku Vabakoguduse pastor Vahur Utno, Saue linnapea Henn Põlluaas, Saue Linnavolikogu liige Monika Liiv, Kaitseliidu Saue kompanii pealik nooremleitnant Jüri Pääsuke jt. Pärgade panekule järgnes jumalateenistus, mille muutis pidulikuks ja südamlikuks Keilast pärit külaliskoori esinemine.

Edasi jätkus kodumaa sünnipäeva tähistamine Saue kompanii kodus, kus kaitseliitlasi ja külalisi ootas naiskodukaitsjate valmistatud peolaud. See traditsioon muutus elujõuliseks neli aastat tagasi, kui naistel tuli mõte kiluleibade, tordi ja kuuma kohviga võtta vastu paraadilt naasvaid kamraade. Toidud, sealhulgas tort, on olnud igal aastal erinevad.

Sel aastal pakuti „mõnukurke", köögivilja-peekonipirukat ja pidulikku suitsutatud vutimuna-kalasalatit ning kohupiima-martsipanitorti, mis nägi välja nagu laagripaik metsas. Tordi peal oli voolitud lõkkease, välitelk ja -katel - ei puudunud ka sõdurid kuuskede vahel - ning muidugi ka traditsiooniline pääsuke, mis on läbi aastate olnud torte ühendav lüli.

Tänavune üllatus oli kolme naiskodukaitsja ülesastumine kahe lauluga. Esitamisele tulid Peep Sarapiku „Ta lendab mesipuu poole" ja Miina Hermanni (Härma) „Naiskodukaitsele pühendatud". Teise laulu puhul on tegemist hiljutise leiuga ajakirja Taluperenaine 1930. aasta oktoobri numbrist.

Peotuju oli ülev: mis võiks olla parem, kui veeta kodumaa sünnipäev inimestega, kellega seob valmidus kaitsta kodu ka hädaohu korral ja kellest on saanud parimad sõbrad.