Humorist ja kirjanik Vladislav Koržets on kirglik kalamees ning tuntud nii loodushoiu, kalapüügi kui ka kalatoitude populariseerijana. Oma teadmisi jagas veebilehe kalale.ee haldaja Uku Tulev, ahvena hingeelust pajatas Martin Meier ning latika asjatundjana oli kohal Stanislav Pesjukov. Latikat on põnev püüda, kuid tema söömisega tuleb vaeva näha, kuna sisaldab palju peeni luid. Latika söödaks sobib õnge otsa uss või kärbsetõuk. Latikas võtab sööda põhjast ning tõstab üles. Väga oluline on eelnev sissesöötmine, kuivsegust söödapallid on soovitav visata vette 2-3 päeva ette.

Millest veel räägiti? Särg on Eestis väga tavaline kala, ent särje püüdmine ei ole suvisel ajal lihtne. Igamehe õigus on püüda lihtkäsiõngega, kuid rulliga püüdmisel on vajalik kalastusluba. Kui vool on kiire, siis tuleb valida ümaram ujuk. Särje jaoks peab õnne olema - õngemehel tuleb olla õigel ajal õiges kohas. Särje soomus tuleb hõlpsasti lahti. Kala puhastades ärge kiskuge alustuseks kõhtu lahti, enne ikka soomus maha! Soomuse eemaldamine pole vajalik suitsutamise, grillimise ega fileerimise korral, ka keeta võib koos soomusega. Särjepüügil juhtub sekka ka mõni roosärg - meie kaladest kõige taimetoidulisem. Kala tuleks puhastada nii, et ei pese teda. Soomlased ütlevad, et kala on juba küllalt ujunud. Kala koed on õrnad ja nad imavad vee sisse. Kala tuleks hoopis majapidamispaberiga kuivatada.

Koržets paneerib kalu jahu ja riivsaia seguga ning praeb õlis, kuhu kindlasti lisab koorevõid, sest viimane annab maitset. Põhiviga kalade valmistamisel on liiga pikk küpsetusaeg - pigem vähem kui rohkem! Ta eelistab soola panna hiljem, sest sool tõmbab välja koemahlu. Sooja kala peal sool sulab.

Pärast Võõpsu pritsikuuri platsil toimunud mitut meeleolukat harrastuskalameeste võistlust näitas Koržets, kuidas lõhet fileerida. Värsket kala söödi koos munast ja tillist valmistatud kastmega. Kala peab olema väga värske, poest ostetud kalast pole soovitav seda teha. Koos praadisime haugi, valmistasime lõhetartari ning püreesuppi lõhega. Koha keetsime restil aurus, mille all potis vee sees olid maitseained ja sibul.

Niinimetatud ministeeriumisalati valmistamisel polnud midagi keerulist. Salati nimi olevat tulnud sellest, et ükskord pidid ministeeriumi ametnikud kiirkorras külmkapis olevatest toiduainetest salati valmistama. Panime meiegi kaussi erinevaid asju, iga kihi vahele majoneesi. Kausi põhja kaks karpi kalakonservi omas mahlas (lõhe või tuunikala), kusjuures vedelik tuleks ära valada. Selle peale puhastatud suitsutursk, siis kuus keedumuna, riivitud õunad, riivjuust, pealt katta majoneesiga ja kaunistada. Vladislav Koržetsi kala- ja eluretseptidest selgub, et see on sisemise hoiaku küsimus, kas maailm on hädaorg või hoopis mõnus paik elamiseks!