Austusest oma suurmehe vastu korraldavad Koeru vallavalitsus, keskkool ja raamatuklubi Vaimuvalgus igal aastal Kalju Lepiku sünniaastapäeva paiku temanimelise luulevõistluse. 2012.aastal toimub X luulevõistlus 6. oktoobril. Esimene peeti täpselt luuletaja sünnipäeval 7. oktoobril 2003.a.

Hommikul enne võistlust kogunetakse luuletaja sünnikohas Koerus Väinjärve tee ääres asuva mälestuskivi juurde, süüdatakse küünlad ja asetatakse lilled kivi ette. Loetakse Kalju Lepiku luulet.

Võistluse eesmärgiks on olnud virgutada luulehuvi ning väärtustada meie kaunist emakeelt.

Kes on olnud osavõtjad? Kui rääkida arvude keeles, siis üheksal korral kokku on hobiluuletajaid Koerus olnud 198, neist 59 täiskasvanut. Muidugi esineb osavõtjate nimekirjades aastate lõikes korduvaid nimesid. Esindatud on Eesti tähtsamad linnad või maakonnakeskused: Tallinn, Tartu, Pärnu, Viljandi, Haapsalu, Rakvere, Kilingi-Nõmme, Paide.

Kohalikest vallakeskustest leiame Vändra, Kadrina, Jäneda, Viimsi, Noarootsi, Rõngu, Rakke, Kohila, Juuru, Loo, Kiili. Järva maakonna koolidest on tulnud oma luulet esitama Koeru, Järva-Jaani, Türi, Aravete, Paide, Albu, Retla, Imavere õpilased. Luulevõistlus on populaarne rohkem gümnaasiumiõpilaste seas. Kõige arvukamalt oli esinejaid 2009. a (37) ja 2010. a (32).

Kes on olnud luulevõistluse laureaadid?

K. Lepiku luulevõistluse auhinnafondi on pidevalt annetanud raha luuletaja abikaasa Asta Lepik ja tütar Aino Lepik von Wiren. Luulevõistluse žürii kuulutab põhikooli ja gümnaasiumi õpilaste ning täiskasvanute vanusegrupis välja kolm auhinnakohta, kui tase on vastav ja osavõtjaid piisavalt.

Kooliõpilastest on laureaaditiitli põhikooli osas pälvinud Liina Vassar (Retla) - 2003; Liina Luidalep (Jäneda) - 2005; Janely Pastak (Imavere) - 2006 ja 2007; Sirel Saad (Türi)-2008; Liisa Kams (Viimsi) - 2009; Alice Kajakas (Türi) -2010; Laura Evisalu (Tallinn) - 2011.

Gümnaasiumiõpilastest võidutsesid 2004. a Türi tüdrukud Klaudia Tiitsmaa ja Liina Vahter. Viimane on end tuntud näitlejaks mänginud teleseriaalis „Elu keset linna". 2005. ja 2006. aastal võitis laureaaditiitli Pamela Parts Järva-Jaanist, kes on nüüd ajakirja Tervis Pluss tuntud ajakirjanik Pamela Eesmaa. 2007. ja 2008. aastal võidutses Viljandi Maagümnaasiumi õpilane Hiie Tamman; 2009. a Sanna Lutsoja Tallinna Vanalinna Gümnaasiumist; 2011. a Grete Jürgenson Viimsi Keskkoolist.

Täiskasvanute grupis oli neli esimest võistlust laureaadiks Kareda valla mees Kalju Enniko. 2003. aastal jagas ta esikohta koerulase Jaan Passiga.

V luulevõistluse võitis tollane Järva Teataja ajakirjanik Bianca Mikovits, kes on nüüd Maalehes. Maalehe reporter Sulev Oll võidutses 2008. ja 2009.a.

Viimasel kahel aastal on täiskasvanute osavõtt ja tase tagasihoidlik: 2010. aastal anti välja ainult II koht, mille sai praegune Järva Teataja ajakirjanik Birgit Itse Kareda vallast. 2011. a anti samuti välja üks auhind, mis kuulus tallinlasele Merili Kahrole.

Luulevõistlustest on korraldustoimkond välja andnud üheksa luuleraamatut, millest leiame osavõtjate meelest oma parimaks peetud luuletusi. Viimaseid trükiseid kaunistab Merike Ilvese kujundatud luulevõistluse logo.

Et luulepäev oleks sisukas, on korraldustoimkond eesotsas Annika Aavaga Koeru Vallavalitsusest kutsunud võistluse žüriid juhtima ja luulesõpradele esinema tuntud luuletajaid või kirjandusinimesi. Nii on Aruküla mõisa saalis kõlanud Viiu Härmi, Paul-Eerik Rummo, Kristiina Ehini, Doris Kareva, Jaanus Vaiksoo, Tõnu Õnnepalu, Jürgen Rooste ja Wimbergi luule autorite esituses.

2005. aastal olid luulevõistluse peaesinejateks kirjandusteadlased Sirje ja Peeter Olesk, kes on kolmandas luulevihikus avaldanud oma mõtteid: „Kalju Lepiku mälestust võiks tulevikus tähistada veelgi suurema ja traditsioonilise pidupäevana. Meeldisid konkursi ladus korraldus ja ilus ilm."

Mitmel luulevõistlusel on esinenud tollases koosseisus Koeru meeste luuleklubi, kes Herbert Lasti juhendamisel esitas Kalju Lepiku loomingul põhineva põimiku.

Lõpetuseks tsiteerigem Türi gümnaasiumiõpilase, nüüdse noornäitleja Klaudia Tiitsmaa

2008. a III kohaga pärjatud „Kadunud luuletust":

Sa olid ühte luuletust püüdmas
ja mina nägin Sind.
Ta oli juba vastu hüüdmas,
kui luulest lendas üle punane lind.
Ta kahvatus, sest mõte polnud selge
ja vaikis.
Tast ei jäänud jälge.
Sa olid ühte luuletust püüdmas --

Head luulepüüdmist Kalju Lepiku X luulevõistlusel!