Kahjuks on ka peresid, nii materiaalselt suuremal või vähemal määral heal järjel  olevaid, kus laste tervis ja heaolu ei ole esikohal ja valikud tehakse lähtuvalt vanemate isiklikest huvidest ja kalduvustest.

Ei olegi oluline, miks täpselt ei ole või ei jätku perel hambahügieenivahendite soetamiseks raha, sest tulemus on üks - laste katkised hambad, kaaries.

Kaaries on nakkushaigus, mida põhjustavad suus elavad bakterid ja seda antakse edasi nii ühiseid suuhooldusvahendeid kui ka söögiriistasid kasutades.  Seega peab igaühel olema oma hambahari ja väikelapse toitmisel tema enda lusikas, mida vanemad-hoidjad toidu kuumuse kontrollimiseks oma suhu ei pane!

Õige hambahoolduse ja toitumise korral kujuneb lapsel 3. eluaasta lõpuks suus välja bakterikooslus, mis hambaaukude tekkimist ei soodusta.  Väikelapsena omandatud harjumus ja eeskuju hoolitseda hammaste eest aitab vältida hambaaukude teket ja teisi suuõõne haigusi ka tulevikus.

Katkistele piimahammastele järgnevad sageli kaariesega nakatunud ja -kahjustatud jäävhambad. Katkiste hammastega muutub raskemaks söömine, millest omakorda võivad tuleneda seedeprobleemid, häiritud saab lapse eakohane areng, sest iga katkine hammas on põletikukolle, mis kurnab kogu organismi. Rääkimata häbist ja valust, mida laps peab tundma katkiste hammaste pärast ja summadest, mis nii riigil kui lapsevanematel kui samal lapsel juba täiskasvanuks saades kuluvad nende parandamisele. Halvasti puhastatud igemetel ja igemetaskutes vohavad bakterid levivad vereringe kaudu erinevatesse keha organitesse ning põhjustavad seal vaikselt ja varjatult põletikke. Nii on katkiste hammastega seotud ka südamehaiguste sagedasem esinemine.

Selle jutukese juures siin on minu pilt, vanust umbes aastat 4-5. Minu hambad olid kahjustatud kaariesest ja ka jäävhambad lagunesid kiiresti. Ema sõnul ei rääkinud toona, enam kui 30 aastat tagasi, keegi sellest, et juba imiku hammaste eest on vaja hoolitseda. Mul oli küll oma hambahari ja kasutasin seda usinalt. Ehk isegi liiga usinalt, nii et see kulus väga kiiresti ja uut ma äratrööbatu asemel õigeagselt ei saanud - seitsmeliikmelises peres ei olnud võimalik lapsele iga kuu aja tagant uut hambaharja osta. Mäletan siiani jubedaid hambavalusid, koledaid puurimisi ja järjest väljakukkuvaid hambaplomme. Õppisin naeratama kinnise suuga, ennast häbenema ja koledaks pidama. Arvan, et mitte ükski laps ei ole ära teeninud katkiseid hambaid ja hambavalu ning meie täiskasvanute võimuses on selle ära hoidmisele kaasa aidata.

Kampaania raames kingitakse puudustkannatavate-, puuetega laste peredele ja lastekodu lastele pakikesed hambaharja, hambapasta ja hambaniidiga.

Lapse särav naeratus - kas see ei oleks ilusaim tänu? Palun aidake Eesti lastel säravalt ja tervete hammastega naeratada!

Heategevusliku kampaania "Laste särav naeratus" jaoks on MTÜ Eesti Hambaarstide Liit avanud Swedbankis arveldusarve 221054504975, annetuse selgituseks märkida: "Sihtotstarve: LASTE SÄRAV NAERATUS".

Rohkem infot heategevuskampaaniast leiad siit.