Seitsme päeva raames toimus seitse tegevust

Peale kogunemist aleviku bussipeatuses, liiguti mööda Viljandi maanteed ja esimene peatus tehti Käru mõisa juures, milles tegutses kool pea 80 aastat. Liikudes edasi Jõekülla, jõuti seal tegutsenud kunagise koolimaja asukohale, järgnes Ülejõe algkooli asukoht Sirtsu silla lähistel ja siis juba ringiga alevikku tagasi. Sõit üle Kaldu silla ja peatus kunagise haridusseltsi hoone juures. Matk lõppes sobilikult praeguse kooli sisehoovis. Mõnusa jalgrattaringiga läbiti umbes 14 kilomeetrit. Matkal osales üle kümne ratturi.

Laupäevaks oli tervisenõukogu poolt välja pakutud jõukatsumine meestele koos hilisema sauna võimalusega, ent jõukatsumisest mehed huvitatud polnud. Seega jäi laupäevane päev sisustada igal ühel omale sobilikul moel.

Pühapäeval kogunes 14 erinevat külalist Käru tervisemessikesele, et pakkuda meie inimestele tervist ja loodust säästvaid tooteid. Oli neid, kes varemgi osalenud, ent oli ka päris uusi tulijaid. Peamiselt otsisime neid, kes toodavad või tegutsevad siinsamas piirkonnas. Nii näiteks oli meil esindatud Vigala vallas asuv mahetalu oma tatratoodetega, looduslike seepide ja kehatoodetega Signe Seebid Kohilast, Vigala Piimatööstus oma juustude ja Vändra Ökopagar oma erinevate jahu- ja müslisegudega. Kohal olid ka Päästeameti ja politsei esindajad, samuti jagati asjalikku infot Naabrivalvest.

Taastuvenergiavõimalusi tutvustas kohalik ettevõte Piperon. Messikest külastas üle poolesaja inimese.

Pealelõunal tutvustas Käru rahvale Kundalini joogat treener Kalev Veskimäe. Rahulik ja mediteeriv joogatund sobis pühapäeva pealelõunasse eriti hästi.

Esmaspäeva õhtupoolikul oli kõigil huvilistel võimalus osaleda täiskasvanute balletitreeningus ehk aimu saada sellest, et rahulikult ent kontrollitult liikumine ja liigutamine võib olla raskemgi kui aeroobne tegevus. Balletimaailma tutvustas Kaie Kõrbi balletistuudio õpetaja Merike Ivanov Paidest ja huvilisi oli üle tosina.

Teisipäeva õhtul kutsus kõiki külla Käru raamatukogu. Välja oli pandud rohkelt tervisealast kirjandust ja külas oli Eve Laks, kes tutvustas värviteraapia võimalusi ja kõneles värvide mõjust inimese organismile.

Kolmapäeva õhtupoolikul said kõik aga mõnuga naerda Helje Kasearu juhendatud naerujooga tunnis. Mida teha kui elus puudub naer ja nali? Siis tuleb seda ise tekitada ja eeskuju võtta lastest.

Täiel rinnal naermine on kindlasti üks tervislikumaid tegevusi, mis ühtlasi masseerib ka kõiki siseorganeid ja aitab seeläbi viia jääkaineid kehast välja ja tagab aktiivse õhuvahetuse kopsudes. Poolteist tundi naerdes möödus 14 osaleja jaoks kiirelt.

Aktiivsemad naised osalesid pea igas tegevuses

Viimasel südamenädala õhtul sõitis Käru valla buss aga 16 huvilisega Raplasse Sadolini spordihoone jõusaali, kus meid ootas noor treener Elo Heinaste, kes jagas näpunäiteid jõusaali kasutamise kohta.

Millest alustada, mida teha ja mida mitte ja mis tegevus kuidas mõjub ja kuidas teha nii, et treeningule kulutatud ajast oleks ka kasu.

Osalejate sõnul andis see neile kindlustunde edaspidigi jõusaali uksest sisse astuda ja enda lihasid jõuharjutuste abil toonuses hoida.

Nädala jooksul jagati välja tänumedaleid ja tänukirju osalejatele. Neli kõige aktiivsemat osalejat said endale aga edaspidiseks liikumiseks sobilikud erkpunased kaelapuhvid südamenädala tunnuslausega „Sinu sammud loevad."

Käru valla tervisenõukogu tänab kõiki abilisi nädala läbiviimisel ja innustab kõiki edaspidigi aktiivselt liikuma. Käes on kevad ja ees ootamas suvi, see on kõige parem aeg, et end diivanilt üles ajada ja liikumisega tervist toetada.

Käru valla tervisenõukogu nimel
_________________________________________________________________
Kommentaar

Janelle Leenurm:
Südamenädala raames olid kavas mitmed ettevõtmised, millega minul varasem kokkupuude puudus. Kõige rohkem elevust tekitas balletitund, kus treener tutvustas esmaseid balletisamme ning rääkis oma kogemustest. Vastupidi balletitunnile, kus on oluline treenitud kehahoiak, saime end vabalt tunda naerujoogas.

Sellele tagasi mõeldes meenub poolteist tundi nalja ja naeru ning kõigi osalejate hommikueine menüü.

Korraldajad ning agaralt osalenud naised peaks järgmine aasta ka taga utsitama oma mehi, et needki julgemalt kaasa lööksid.