Lillemäele on toeks akadeemik Olav Aarna meenutus: “Klaver on sündinud 1911/12. aastal Schiedmayer & Söehne klaverivabrikus Saksamaal Stuttgartis. Tema lapsepõlvest ei ole midagi kindlat teada. Küll aga teame, et 20. sajandi kolmekümnendatel aastatel leidis ta endale kodu A. H. Tammsaare korteris Kadriorus.“

„Ühtki jälge ei Tammsaare ega Agu Aarna nimedega seonduvast klaverist siit majast ei leia. 1950ndate aastate dokumendid on kas hävitatud, kui pole eluaegset säilitamise kohustust, või üle antud Keskarhiivi,“ väidab Tallinna klaverivabriku (praeguse nimega Estonia klaverivabriku) 77-aastane juht Venno Laul.

„Klaverivabrikus on kaks suurt kroonikaalbumit, kus peamiselt on materjal alates 1967. aastast. Lappasin need hoolega läbi, mingit viidet A. H. Tammsaare klaveri restaureerimisele seal pole. Ega saagi olla, kui klaveri restaureerimine toimus 1950ndatel. Samas on aga kroonikates jutt ja pildid Kremlisse saadetud klaverist – sündmusest, mis toimus 1950ndate algusaastail,“ lisab Laul.

Loe edasi Harju Elust.