Kui planeeritavad tööd ei puuduta kandekonstruktsioone, näiteks kergete vaheseinte lammutamine või vastupidi, paigaldamine, mille käigus ei suurendata kandvate konstruktsioonide koormust, uute ukseavade tegemine kergetesse vaheseintesse jne, tuleb korteri ümberplaneeriminse kooskõlastada.

Esmajärjekorras tuleb korteri ümberehitus kooskõlastada korteriühistuga (piisab valitseja või KÜ esimehe allkirjast, kui korteriühistu põhimääruses ei ole sätestatud teisiti). Seejärel tuleb esitada linnavalitsuse ehitusosakonnale kooskõlastamiseks korteri eskiis (plaan).

Piisab, kui otse plaanile on värviliselt joonistatud ehitusprojekti tähiseid kasutades kõik soovitavad uuendused ja muudatused. Muudatustega leht peab olema kooskõlastatud korteriühistu juriidilise esindaja allkirjaga. Kui planeeritud tööd on seotud:

- Hoone kandekonstruktsioonide või hoonele tugevust andvate seinte (eriti puudutab see paneelmaju) mõjutamisega,

- Rõdude kokku ehitamisega tubade või köögiga rõdule mineva ukse- või aknaaluse seina lammutamise kaudu,

- Väliste avatäidete (aknad, uksed) vahetamisega korteri, trepikoja, keldri piires mitmekorterilistes elamutes,

- Katuse konstruktsiooni või olemasolevast erineva katusekatte materjali vahetamisega (näiteks eterniitkatus metallist või mõnest muust materjalist katte vastu),

- Hoone fassaadi muutmine, so välisseinte soojustamine sellele järgneva viimistlusega, siis

- Tuleb pöörduda Narva-Jõesuu linnavalitsuse ehitusosakonda planeeritavatele töödele projekteerimistingimuste saamise taotlusega. Lisaks peab olema eluruumide ümberehitamise alustamisel olemas järgmised alusdokumendid: Linnavalitsuse ja vajalike teenistuste poolt kinnitatud projekt; Linnavalitsuse poolt välja antud ehitusluba või kirjalik nõusolek (taotluste plangid on saadaval ehitusregistri kodulehel www.ehr.ee.

Ehitustööde käigus tekkinud ehitusprahi on remonditava korteri omanik kohustatud iseseisvalt välja vedama ja utiliseerima sellega tegeleva teenistuse kaudu. Ehitusprahi utiliseerimist kinnitav dokument on soovitav säilitada.

Ilma loata tehtavate tööde eest on karistuseks rahatrahv. Füüsiliste isikute ühekordne trahvimäär on kuni 1300 eurot, juriidilistel isikutel kuni 6400 eurot.