Mina olen väga õnnelik, et mu laps saab sooja koolilõunat ja et see on tasuta. See üks kindel söögikord teeb pere elu palju lihtsamaks. Pealegi on see lausa luksus, sest paljud riigid, kellelt me muidu eeskuju võtta tavatseme, ei paku sooja toitu isegi lasteaias (ja lasteaias veedab laps terve päeva).

Miks ei söö lapsed koolitoitu? Kas vanemad üldse teavad seda? Kui teavad, siis mida nad arvavad? Mida süüakse nende perede kodudes?

Ka kooli direktor on maininud, et tema arvates on tasuta koolitoit üks suuremaid raiskamisi, sest väga suur osa toidust (ta arvas, et kolmandik!) läheb prügikasti kuna lapsed ei söö. Eks kool saab üht-teist teha, et lastele koolisöögi tähtsust rõhutada, kuid tegelikult saab kõik alguse kodust. See, et laps koolitoitu ei söö, peaks olema suur erand (allergia vms põhjusel).

Kooli kapsaaeda võiks küll ühe kivi visata - miks on koolis puhvet? Kui on olemas sooja toidu võimalus, siis neile, kel pikem päev, saab lisaks võileiva kaasa pakkida (ka pikapäevatoidu võimalus on olemas). Koolipuhvet kipub lapsi ikkagi ebatervislikuma toiduga ahvatlema (ja seal ei ole sooja toitu!). Kui kool on rajanud puhveti lisaraha teenimiseks, siis tekib küsimus - mida võiks raha teenimiseks veel kooli panna? Kartulikrõpsu- ja Coca-Cola automaadi? Olen neid USAs koolis oma silmaga näinud - seal oli see kahjuks täiesti tavaline. Lohutav on vaid see, et meie kooli puhvet pidi pakkuma üsnagi tervislikke snäkke.

Kahju on lastest, kelle toitumisharjumused on juba algkoolis sassis ja kahju on raisatud toidust. Kui keegi ametnik sellesse teemasse süveneb, siis äkki leitakse ühel hetkel, et tasuta koolitoitu pole mõtet pakkudagi - see on rasikamine. Minul oleks sellest ääretult kahju. Samas on väidetud, et väga paljude laste jaoks Eestis on see päeva ainus soe toit. Neil, kes koolitoitu põlgavad, tasuks sellele mõelda.

Kallid lapsevanemad, ma tean, kui väsitav võib olla õhtul peale tööd korraliku õhtusöögi valmistamine ja ettemõtlemine, mida laps järgmisel päeval peale kooli kodus sööb. Tasuta soe koolilõuna on selle kõrval midagi, mida võiks hinnata. Palun rääkige sellest oma lastega.