Kuhu oleme jõudnud täna?  20 aastaga oleme saavutanud mittemidagi. Peaaegu mittemidagi. Oleme rajanud liikumisradu ja Tehvandi spordikeskust, aga kogukonda ühte liita pole õnnestunud. Otepäält läbisõites jäävad uusehitistena silma vaid Otepää Külastuskeskus ja nn helikopteriväljak e Tartu Kiirabijaam.  Mida on panustatud ettevõtlusse?

Kadunud on Pühajärve Beach Party, Pühajärve Kuldkala ja MK etapp- üritused, mis Otepää pildile tõid. Rahvusvaheline suhtlus on välja suretatud ja ametnike suurim huvi on vaid igakuiselt pangakontolt palgalaekumist näha. Volikogu enamus vaid haigutab selle peale, sest neil on koalitsioonileping (http://www.otepaa.ee/failid/volikogu/koallep2010.pdf).  

 Kahjuks ei saa enamus koalitsioonlepingupartneritest aru, et lepingus sätestatud tegevused peaks ka ellu viima. Aega selleks oli 3 aastat! Vaatame siis, mis on Reformierakonna kui valitseva koalitsiooni  eestvõttel ellu viidud lähema 3 aasta e koalitsioonileppe perioodi jooksul. Kahjuks leiame vaid ühe (!) arvestatava tegevuse- lapsesünnitoetuse suurendamine 9000-e kroonini (ligi 600 €). Teised tegevused on vaid trükimust paberil.

Vaatame, mida arvestatavat on Otepää kogukonna jaoks tehtud viimase 10 aasta jooksul.  Aivar Nigoli eestvõttel ja tellimusel on algatatud järgmised Otepää valla projektid, mille realiseerimine tänaseni pole teostunud! Raisatud on maksumaksja raha alljärgnevas mahus (summad ümardatud, suurusjärk õige):

 •            ~ 30 000 € Lipumuuseumi projekt

 •            70 000 € Linnamäeoru muinasküla teemapargi projekt ja planeering

 •            100 000 € Neitsijärve puhastusprojekt

 •            35 000 € Otepää Kultuuurikeskuse projekt

 •            30 000 € Otepää Raaamatukogu projekt (Raekoja esimesel korrusel)

 •            30 000 € Pühajärve rannahoone ja ranna renoveerimise projektist vee-liumäe ehitus, mis oli kasutuskõlblik vaid 5 minutit, ja on tänaseks prügimäel

 •            ~ 30 000 € Pühajärve lasteaia tuulekoridori ehitus (põhjendamatult kallis ehitis)

 •            150 000 € Otepää linnas uue lasteaia projekteerimine ja planeerimine. Selgituseks: planeerimisfaasis on Otepää vallavalitsus soetanud elamukrundi koos elamuga 55 000 € eest Otepää Õpilaskodu taga, krunt kuulus vallavolikogu liikme Luule Saare ämmale, sealjuures ei peetud läbirääkimisi ning elu tänaseks vallale kuuluval kinnistul käib edasi... nagu polekski ostu-müügitehingut toimunudki (!). Ehitusprojekt maksaks 4 miljonit eurot, aga selleks finantsvõimekust vallal pole. Võrdluseks: Otepää valla aastaeelarve on suurusühikus 3-4 miljonit eurot.

 •            700 000 € Otepää linna keskväljaku (sh turuhoone, külastuskeskus ja keskväljak koos promenaadiga) europrojekti ehitus koos lisarahastusega, sest oli jäetud arvestamata ehitushinna tõusu koefitsent. See tähendas, et esialgne projektimaksumus muutus 7,5 miljonilt 15-ks miljoniks ja 20%-line omafinantseerimine  muutus 80%-liseks.

Kokku on 10 aasta jooksul Nigoli poolt algatatud 9 projekti, mis on läinud maksumaksjatele maksma hinnanguliselt ligi 1.175.000 €. See tähendab, et on tellitud projekte, mis on olnud ebaotstarbekad ja mis on jäänud teostamata, sealjuures on Nigol koorinud paljudest projektidest koore ehk saanud tasu nende käivitamise ja juhtimise eest. Muidugi elluviimise kohustusega!

Lisaks algatati ligi 10 aastat tagasi piirkonna üldplaneeringu protsess, millele on kulutatud minu hinnangul üle 100 000 €. Kehtestatav üldplaneering aga ignoreerib ja diskrimineerib piirkonna kodanike ja ettevõtjate huve, kuna koalitsioonipoliitikud allutasid end Keskkonnaministeeriumi Keskkonnaameti diktaadile.  

Täna on maksumaksjal õigus küsida, et kes vastutab? Ja otsustada, kas kirjutame nekroloogi Otepääle või valime meeskonna, kellega taandareng pöörata taas majanduslikuks õitsenguks. Meil on aega veel, sest uus algus on ees!