Olukorra keskel on aga lasteaiaõpetajad. Keila Miki lasteaia juhataja Lenne Nõu sõnul saab õpetaja vanemal vaid soovitada laps koju jätta. „Kui aga vanemal ei ole võimalik töölt puududa, ei saa kasvataja teda selleks ka sundida. Nii jääb lasteaiaõpetaja mitme tule vahele - teised vanemad näevad haigustunnustega last ning on pahased, et teda ei ole koju saadetud."

Keila lasteaed Sipsik juha- taja Margit Rüütsalu selgitab, et lasteaias on küll tervishoiutöötaja, kuid teda pole koguaeg majas. „Nii peab lasteaiaõpetaja võtma vastu otsuse, kas laps tuleks koju saata või mitte.

Paranemisfaasis laps ei ole nakkusohtlik

Keila perearst Alar Kuke sõnul ei loeta ülemiste hingamisteede nakkushaiguste puhul paranevat last 2 - 4 päeva pärast enam nakkusohtlikuks. „Üheks kriteeriumiks on lapse enesetunne - kui laps on aktiivne, mängib ning vaevusi on vähe, võib ta lasteaeda minna. Kui aga loid ning väsinud, siis vajab veel taastumiseks aega." Kõige rohkem lapse seisukorra kohta teab siiski vanem, kes on pidevalt lapsega koos.

Haiguste algust on aga keerulisem hinnata, sest osa haigustunnustest pole veel välja kujunenud. Alar Kukk: „Üldine soovitus köha ja nohu suhtes on jälgida, kas köha ja nohu on pidevad või mitte, ning kas laps näeb tavapärane välja või haiglane. Sealjuures on oluline eelneva perioodi info kodust." Alar Kuke sõnul on laps nakkusohtlik juba 24 tundi enne haigestumist - seega hilineb kodusele ravile suunamine paratamatult.

„Kehavedelikega võib levitada viirust nädalaid peale haigestumist ning mõnikord kuni 6 päeva enne, kuid kuna viiruse kontsentratsioon on paranemisfaasis madal, ei loeta last enam nakkusohtlikuks. Selleks, et viirused vähem leviks, on tähtis igapäevane profülaktika - korralik kätepesu, mitte teistele näkku köhida, kasutada pabertaskurätikuid jne," ütles Alar Kukk.
____________________________
Soovitused

Tekkinud pideva köha ja/ või nohu puhul peab laps olema vähemalt järgnevad kaks päeva kodus.

Nohu ja köha kahtluse puhul langetada otsus vanemal järgneva 14 tunni jooksul koduse perioodi põhjal - kui vaevused täielikult puuduvad või esinevad harva, võib minna järgneval päeval lastekollektiivi. Seejärel peab otsustama järgneva lasteaia perioodi põhjal kasvataja: pidevate vaevuste puhul või vaevuste märgataval süvenemisel tuleb laps koju saata, kahtluse korral peab last jälgima ja võtma kasutusele profülaktika.

Ebaselgetel juhtudel ning kokkuleppele jõudmiseta on vajalik arsti konsultatsioon.