Projekti läbiviijaks oli MTÜ Metsanurme. Karjala külad on ääretult kaunid oma rikka looduse, puutumatute metsade, jõgede ja järvedega.

Sealsed inimesed aga sõbralikud, vahetud ja toredad. Projektijuhi Anneli Kana poolt kokku pandud programm oli tempokas ja vaheldusrikas! Sõit kulges marsruudil Helsingi- Savon-linna (ooperifestivali paik)-Liperi (vallakeskus)- Joensuu (Karjala pealinn)- Imatra (kosk ja hüdroelektrijaam)- Helsingi-Tallinn.

"Eesmärk oli vaadata, kuidas seal külaasja edendamine toimub ja omavahelisi tegemisi võrrelda. Muidugi oli meis uhket tahtmist ka oma kogemusi tutvustada. Nii see vastastikune õppimine ja õpetamine toimub, ikka läbi kogemuste, külastuste, ühiste arutelude," kinnitas projektijuht Anneli.

Reisi esimene päev kulus Liperi valla külaelu ja mittetulundusühingutega tutvumiseks.

Külastasime Penttilä muuseumiala, kus oma tegevusi (raamatute kirjastamine, koolituste ja näituste korraldamine jms) tutvustas poole sajandi vanune Liperi kodulooselts. Pro Liperi külaseltsi eestvedaja Jutta Kurki, kes on ka kohaliku lehe ajakirjanik, tutvustas valla keskasula tegemisi: luhaparki ponide, kauni Karjala kaasiku, looduse õpperaja ja linnutorniga. Suur oli reisiseltskonna üllatus, kui külamaja tegusaks naabriks osutus Kupilka kaubamärgi all tegutsev minitehas, kes ekspordib toodangu 20 maailma riiki.

Teisel päeval peeti ühist seminari Roukalahti külamajas, kus iga vald (sh Liperi) esitles oma külade ja valdade koostööpõhimõtteid, häid näiteid külaelu arendamisest ning suuremaid sündmusi ja olulisemaid projekte. Liperi valla eesmärgiks on võimaldada uute inimeste elamaasumist just hajaasustuspiirkonda, tagades sealse infrastruktuuri.

Nii usutakse küla elujõu säilimist.