Mis Katariina alleel täpsemalt ära tehakse?

Tööd on väga mahukad. Praeguse seisuga on maha võetud pooled 70aastased puud, need asendatakse noorte pärnadega. Alleele rajatakse uued kõnniteed, sõidutee saab uue asfaldi, allee keskosale pannakse kivisillutis. Tulevad uued valgustid ja pingid. Ehitustööde käigus rajatakse ja rekonstrueeritakse koos kinnistute ühendustorustikega reovee kanalisatsiooni- ja veetorustikud ning ehitatakse välja sademeveetorustik.

Tuleb nüüdisaegne hästi valgustatud kesklinna allee. Meil on korralik rand, mille üle on iga võrulane uhke. Tahame külalistele seda näidata, aga meil ei ole ühtegi korralikku teed, mis sinna viiks. Kui allee korda saab, siis on meil olemas esimene tee, mida mööda on hea ja õdus randa jalutada. Plaan on ka teised randa viivad teed korda teha.

Miks oli vaja vanad puud maha võtta? Miks jäeti pooled puud alles?

Puude mahavõtmise saaga ulatub juba kümne aasta tagusesse aega. Juba siis olid pooled linlased puude mahavõtmise ja pooled allesjätmise poolt. Praegu valisime kompromissi: jätame osa puid alles. Vanad puud on tegelikult juba kriitilise piiri peal ja võivad linnakodanikele ohtlikuks muutuda. Looduses on paraku nii, et liigist olenemata jõuab puu varem või hiljem kriitilisse vanusesse ja algab puistu lagunemine.

Ekslik on arvata, tegemist on röövraiega. Dendroloogid on puud mitu korda üle vaadanud ja olukorda halvaks pidanud. Oleme me lähtunud dendroloogide arvamusest.

Humaanne on, et puu, mis maha võetakse, asendatakse uuega. Kokku on maha võetud 49 puud ning alles on 47. Juurde istutatakse 72 uut 3,5 meetri kõrgust pärna. Seega on alleel lõpuks puid rohkem kui senini.

Mis on sinu isiklik arvamus puude allesjätmise-mahavõtmise kohta?

Isiklikult arvan, et praeguste ehitustööde käigus oleks mõistlik kõik puud uutega asendada. Puude raie oleneb paljuski ka keskkonnateenistusest. Aastaid hiljem on see juba palju keerulisem ja kulukam. Fakt on see, et puud on vanad ja väsinud. Loomulikult on kahju suuri vanu puid maha võtta, aga nagu ütles värvikalt väärikas ettevõtja Mart Timmi, kes praegu allee äärde uut kaubanduskeskust ehitab: 90 aasta vanust daami ei tuuni enam mitte mingisuguste vahenditega.

Miks teha korda allee, kui lasteaiad ja koolid on kehvas seisus?

Projekti rahastab KIK ja me saa seda raha mujal kasutada. Meil on valida, kas viime projekti ellu või anname toetusraha tagasi. See raha ei jää linna kontodele igavesest ajast igavesti alles.

Millal tööd alleel lõpetatakse?

Lepingu allkirjastasime 330 päeva peale. Plaan on sügisel tööd lõpetada, kuid see oleneb paljuski ilmaoludest. Eesti ilm võib olla väga heitlik, samuti sõltub palju pinnasest, sellest, mis sealt kaevamise ajal välja tuleb.

Kas tööde ajal on allee ääres olevad asutused, ettevõtted ikka avatud?

On avatud. Palun vabandust kõigilt asjaosalistelt, kellele ehitustööd ebamugavusi põhjustavad. Lõpp-tulemusena võidavad kõik!