Praegu planeeritav Rail Baltic'u ehitus poolitab Sõmeru küla ja elanikud on mures nii oma kodude kui hajaküla elukeskkonna säilimise pärast.

Nabala piirkonnas ja ka Sõmeru külas on juba looduskaitse all konnakotka pesitsuspaik ja hulk kodumaiseid orhideesid.

Piirkonnas on palju loodusväärtusi, mille kaardistamine on alles algjärgus. Nabala karstiala on unikaalne, ja planeeritava raudteekoridori kulgemine üle 2200 hektari suuruse Nabala lubjakivimaardla looks eeldused kohaliku tähtsusega raudtee lisamiseks paekillustiku transpordiks sadamasse.

Kutsume Kiili valla elanikke 3. oktoobril kell 13.00 toimuvale arutelule "Harju maakonna maakonnaplaneering Rail Baltic raudtee trassi koridori asukoha määramiseks". Kiili vallamajas toimub lähteseisukohtade ja keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi avalik väljapanek ja avalik arutelu.

Sõmeru küla elanikud usuvad, et rohkem teades saavad elanikud avaldada ka enda soove ning teha midagi looduskeskkonna säilimise nimel.

Nabala on pindalalt Eesti suurim karstiala (8080 ha), kus voolab kaheksa maa-alust jõge (salajõge). See on unikaalne loodus- ja kultuurimälestis, millel on nii teaduslik, maastikuline, veekaitseline kui bioloogiline tähtsus.

Nabala karstialal on Natura 2000 alad, nagu Tammiku looduskaitseala ja Rahaaugu hoiuala.

Allkirju külaelanike ettepaneku toetuseks saab anda 26.-30. septembril Kiili rahvamajas ja Luige külas Viljandi mnt. müügikioskis ning 27. septembril kell 12.00-19.00 Nabala palvemajas.

SÕMERU KÜLA ELANIKE NIMEL, KATRIN MARTINSON, SARAPIKU TALU