Ligi 3,5 tundi väldanud ringreisi tulemusel jõuti läbi sõita ja üle vaadata suur osa valla külasid. Kuid siiski jäi kohti kuhu seekord ajanappusel ei jõutud. Komisjoni esimehe ettepanekul valiti nähtu (hindamistabelisse kantud ~30 talu) põhjal 6 parimat talu ja 1 ettevõte.

Kui ettevõtete osas otsustati selle aasta võitjaks kuulutada väike ja pidevalt heas korras Mahta Kütuse tankla, siis talude-kodude osas võttis arutelu ja punktide panek parasjagu aega. Komisjonil tekkis mõte ja soovitus edaspidi „Kaunima kodu konkursi" korras taludekodude kategooria jagada kaheks - suvekodud ja põliskodud, kuna põliskodus käib pidev elurütm ja toimuvad majandustegevused, mis ei võimalda igapäevaselt kodu visuaalselt piltilusana hoida.

Siiski tuli komisjonil asuda kodusid punktidega hindama ja tulemuste selgudes tunnistati 2013. aasta kaunimaks koduks Natalja Vabarna talu Tonja külas.

Kaunima aia eest tehti ettepanek eripreemiaga ära märkida Meelis- Rainer Reha talu Võpolsova külast, kus komisjon imetles väga suurt lillede ja puuistikute kollektsiooni.

Suvekodudest järgnesid Silvi Ojaperve talu Litvina külast ja Monika Tenno suvekodu Perdaku külast ning põliskodudest Aire ja Peeter Kaasiku talu Voropi külast ja Hele Ojala talu Ulitina külast.

Komisjoni liikmete pilgud peatusid reisi ajal jätkuvalt heas korras taludel, mis on eelmistel aastatel ära märgitud. On tunda, et kaunis kodu annab hea enesetunde.

Ehk on väike võrdlusmoment teiste kaunite kodudega tõstnud järjest kodukaunistamise tahet, sest komisjonil on üha enam valikuid.

Komisjon ettepanek oli ära märkida külade arvestuses parimaks külaks Kolossova küla. Lisaks oli head tööd tehtud Lutepää, Sesniki, Korela külas. Jätkuvalt on kaunis Väike-Rõsna.

Pingutusi on näha Podmotsas, Velnas ja teisteski külades, kuid kõik maaomanikud ei ela Värska vallas ja küla üldpilti on seetõttu raske ühtlaselt hinnata.

Ka kortermajade haljasalade eest on hoolitsetud ning rõdud kaunistatud lilledega.

Komisjoni hinnangul on vallas palju kauneid ja hoolitsetud kohti, mis on nõudnud aega ja vaeva. Kahjuks ei jõutud kõiki valla talusid - kodusid hinnata, kuid ka järgmisel aastal on taas komisjonil ringreis ees ja selleks ootame vihjeid kaunimatest kodudest, sest kõik kaunid kodud ei asu suurte teede läheduses ja möödujate silma all.

Tavapäraselt on Värska Vallavalitsus kuulutanud võitjad välja ja autasustanud väikese preemiaga Värska jaanitulel.