Majad väljendavad ini­mese vajadusi enam, aias aga algab loomise rõõm, sestap ei peegelda eestlase aed mitte kuigivõrd praktilist vajadust, vaid vastandub tööelu tõsidu­sele. Uhkelt looklevad kire­vad peenrad, kus segatud eklektilise elegantsiga eri­nevaid taimi, kive ja kände, maksimalistlikud murupin­nad ning kohustuslik grilli­koht, vastavalt võimalustele alates paarist puupakust ning lõkkeasemest uhkete grilli­kodade ning väliköökideni.

Inimene teeb seda enese jaoks ja rõõmuks. Niipea agakui korda ja ilu hakkab palju saama, ilmuvad välja piilujad ja imetlejad, üldse mitte kadetsevad, haaravad pilguga emotsioone ja elu ning kan­navad nähtu edasi.

Nüüd ilmub kohale ko­misjon „Tunne koduvalda" (tegelikult jah „Kaunis ko­du"), ülesandeks vaadata ja vaagida, kelle loodud ilu kõlbab konkursipatta panna ja ilmarahvale teada anda.

Sel aastal leidis komisjon teiste kaunite kodude hulgast Antslas pargiveerest mõne aastaga korrastatud võluvalt lakoonilise koduõue, mille omanikud Merike ja Andres Aruväli.

Linnaservas hakkas silma lopsakate värvikirevate lille­peenardega ümbritsetud ela­mu, omanikuks Pille Reino.

Roosiku külas avastati õitsvate sirelipõõsaste varjust rootsipunane hoonetekomp­leks, kõik ühtses stiilis väi­keste lõbusate vahepaladega. Omanikud sel Maarika Ermel ja Andres Põdder.

Tõelise rahu ja harmoonia tunne valdas komisjoni­liikmeid, kui jõuti Kobelasse Taiga Taali ja Kurmet Müür­sepa koduõue. Iga detail viimseni viimistletud, kokku kõlades nii omavahel kui ka maastikuga taustal.

Kõik eelnimetatud otsus­tas komisjon esitada Antsla valla kandidaatideks maa­kondlikule „Eesti kaunis kodu 2012" konkursile ning autasustada Antsla valla­valitsuse poolt väikese pree­miaga.

Tunnustust väärivaid lei­dus teisigi, kus aga näha, et tõsine töine protsess pooleli veel. Kauneimaid kodusid kaunimaks muudab aina nii aeg kui ka inimkäsi.