Vaadates tagasi möödunud 2012.aastale või­me tunda uhkust, et tehtud on meie linnas nii mõndagi.

Äramärkimist väärib loomulikult linnavalit­suse uutesse ruumidesse kolimine. Tähtis ei ole siinjuures mitte ainult see, et meie ametni­kud said sellega endale uued, kaasaegsed töö­tingimused, vaid ka see, et iga linnakodanik ja külaline, kes astub sisse Paldiski Linnavalit­susse, tunneb end selles majas mugavalt. Lin­navalitsus on teatud mõttes linna visiitkaart ja juba aastaid ei teinud vana linnavalitsuse hoo­ne rõõmu enam kellelegi - ei ametnikele ega ka külalistele. Täna saame rõõmsalt nentida, et see puudujääk on kõrvaldatud.

Haridusasutuste parendamine on üheks oluli­seks prioriteediks:
Väga tähtsaks pean seda, et Lasteaed Naeru­lind sai lõpuks uue ja nägusa fassaadi ja kaua­oodatud juurdeehituse, mida planeeriti pikalt. Ootejärgus on sisetööde tegemine, millega loodame kiiresti alustada. Sellega paranevad Naerulinnu laste ja töötajate tingimused mär­gatavalt. Rohkem ruumi, paremad tingimused lastele - just selleni peamegi jõudma.
Paldiski Vene Gümnaasium on saanud uue, soojustatud katuse. Jätkata on vaja fassaadi­töödega. Kui hoone katus ja vundament on korras, siis võime olla julged, et hoone säi­lib veel mitmeid aastakümneid. Aga ka kõik muud parendustööd on tähtsad ja seepärast tulebki nüüd fassaad korda saada - see muu­dab ka linna üldilmet ja kaunisse majja on ala­ti kõigil hea tulla.
Paldiski Gümnaasiumi hoonele on ümber ehi­tatud nii kaua oodatud piirdeaed - sellega on tagatud laste turvalisus.
Paldiski Lasteaed Sipsiku direktori Tatjana Lindebergi aktiivse tegevuse tulemusena on paljud lasteaia rühmaruumid ja ka hoone välisosad renoveeritud. Remonditöödeks on lisaks Linnavalituse poolt eraldatud rahaliste­le vahenditele aktiivselt tegeletud sponsorabi leidmisega. Siin on mul hea võimalus tänada Paldiski Sadamate AS -i, kes on nii palju ai­danud Sipsiku peret nii rahaliselt kui ka inim­tööjõuga. Suur tänu kõikidele annetajatele ja abistajatele! Viimane rõõmus uudis on aga see, et eelmisel aastal EAS-le tehtud projektitaotlus lasteaia hoone katuse renoveerimiseks, sai po­sitiivse vastuse.
Paldiski linn toetab rahaliselt haridusasutuste töötajate eesti keele õpet. Oleks kurb, kui tub-li pedagoog kaotaks töö ainult sellepärast, et tema eesti keele oskus on ebapiisav. Linnava­litsus saab omalt poolt abistada sellega, et ta­sume keelekursused.

Renoveeritud said 2012.aastal ka Paldiski Kiirabihoone ja Supiköögi katused. Loodame väga, et riiklikud reformid ei vii meie linnast kiirabi, sest selle olemasolek meie linnas on taganud turvalisuse, et abivajajani jõutakse kiiresti ja operatiivselt. Alles eile kuulsin mee­diast, et kiirabitööd tahetakse reformida ja ettevalmistused selleks on juba alanud. Loodame, et selliste reformide läbiviimisel säilib kaine mõistus ja arusaam, kuhu ja milleks on vaja kiirabitööd.

Supiköögi olemasolu on muutunud meie lin­nas väga vajalikuks. On palju neid inimesi, kes ei tule enam oma igapäevaeluga toime. Neil on puudus ja nad vajavad abi. Tänu mittetulun­dusühingu Abivajaja tegevusele ja koostööle Paldiski Linnavalitsusega, on meil täna või­malus pakkuda nendele inimestele vähemalt kord päevas sööja sööki.

Palju meediatähelepanu on endale saanud Paldiski uue kirikuhoone ehitus Tuule täna­val. Ja mitte ainult meedia, vaid ka kohaliku elanikkonna tähelepanu. Õnneks on enamus inimesi rahul ja õnnelikud, et linn saab uue ja kaasaegse kirikuhoone. Kahjuks peab aga nentima, et mitte kõik inimesed ei tunne sel­lest hoonest rõõmu. Aga loodame, et kui kirik varsti valmis saab, mõistavad ka nemad selle vajadust.

2012.aastal toimusid mitmed rõõmsad ja tore-dad avalikud üritused - traditsiooniline Pere­päev, Paldiski Linnapäev, Spordipäev jne. On tore, et nii paljud inimesed osalevad nendel üritustel ja selle aasta Linnapäev oli pühenda­tud Saksa keiser Wilhelm II ja Vene tsaar Ni­kolai II kohtumise 100-dale aastapäevale.

Paldiski linnaga seotud isikutest üheks täht­samaks on siiski maailmakuulus skulptor Amandus Adamson. Kasutan seda võimalust ja tänan Harjumaa Muuseumi ja selle filiaali peret, tänu kellele on meie linnas nii kaunis ateljeemuuseum.

Peale kasvavad uued põlvkonnad, tulevad uued tuntud nimed - äramärkimist väärib kindlasti telesaate Perepeol vapralt ja kenasti esinenud Perekond Tints. Tänu nende esine­misele tõusis taaskord Paldiski lipp kõrgele ja mitte finaalikoht või võit ei ole kõige tähtsa­mad, vaid selles saates osalemine. Suur tänu perekond Tints!

Töötus on kindlasti üks teema, millest ikka ja alati räägitakse - nii maailma, Euroopa kui meie riigi tasandil. Töötuse vähendamisega ja töötute abistamisega tegeleme ka meie. Üks edukas projekt on lõppenud, valmistume ette järgmisteks projektipõhisteks tegevusteks, et abistada pikaajalisi töötuid tagasi normaalses­se tööellu. Töötuse vähendamine ja sotsiaalne toimetulek on väga tähtsal kohal ka meie lin­nas.

Uuendusena meie töös võiks esile tuua selle, et alates selle aasta algusest töötab Linnavalit­suse koosseisus psühholoog. Seda inimest on eriti pikisilmi oodanud meie haridusasutused. Probleeme on palju ja psühholoogi abi on väga vajalik. Nüüd on see puudujääk likvideeritud. Paldiski linnas on palju tublisid mittetulun­dusühinguid, spordiorganisatsioone. Linn omalt poolt toetab nende tegevust nii palju kui võimalik. Kindlasti oleks selle vajadus suurem aga saame nende tegevust toetada siiski vaid eelarve piires.

 2012.a. sai meie linna MTÜ-d ja klubid linnalt rahalist toetust järgmiselt:

1. Eesti Punane Rist 18 219 EUR

2.Spordiklubi Triump 1 050

3.Pakri Spordiklubi 15 860

4.Eestimaa Vene Kogukond Paldiskis 2 474

5.MTÜ Pakri Käsitöö ja Koduloo Koda 410

6.Paldiski Endiste Alaealiste Fašismivangide Ühing 640

7.Loominguline Ühendus Meloodia 1 200

8.Taekwon-do klubi Sparta IF 5 750

9.Paldiski Pensionäride Liit 1 160

10.Paldiski Naisteklubi 640

11. SK Kuldlest 10 950

12.  MTÜ Abivajaja 14 908

13.  Paldiski Sõjaväe Pensionäride Liit 900

14.  EELK Paldiski Nikolai Kogudus 706

15. MTÜ Pakri Tuur 1 700

16.Jalgpalliklubi FC Majak 6 900

Rahaliste toetuste saajaid Paldiski Linnavalit­suselt oli rohkemgi. Paljudele võib olla uudiseks see, et endine Valge Laeva nime all tuntud hotell-restorani hoone kuulub nüüd Paldiski linnale ja sellesse hoonesse rajatakse muuseumid, turismiinfo­ punkt. Turismiinfopunkti on samuti oodatud pikka aega - linna saabuvad külalised hakkavad saama nüüd teavet linna kohta ja abimaterjale, et tutvuda meie kauni linnaga.

Kahju on aga sellest, et kohvik Vana Vedur oma uksed sulges. Majanduslangus, vähene kohvikukülastus tõi omanikule kaasa nii suured probleemid, et nende lahendamise ainus võimalus oli kohviku sulgemine. Loodame, et ka sellele kaunile raudteehoonele tuleb ühel päeval uus algus.

Vaadates nüüd veidi ka saabunud aastasse, siis kindlasti ei saa mööda minna sellest, et lähiajal avatakse Grossi kaubanduskeskus. Linn, kus veel alles mõned aastad tagasi ei olnud ühtegi suuremat kaubandusketti, on saanud neid tänaseks lisaks Kaubamajale juba kaks ja tuleb juurde veel kolmaski. Konkurents saab olema veelgi tihedam ja usun, et linnaelanikud saavad sellest ainult kasu.

Hea meel on mul teatada, et alates sellest aastast saavad kõik need Paldiski linna elanikud, kellel on alla 1500 m2 elamumaad ja kes on sellele aadressile sisse kirjutatud, maamaksu-vabastuse.

Tänasel päeval ei saa mööda minna hariduse teemast, sest 2013.aasta saab olema keerulisem ehk kui olid seda eelnevad aastad - 2013. aastal peame me läbi viima Paldiskis nn gümnaasiumireformi, kus kahe kooli gümnaasiumiosad liidetakse. Linna jääb siis kaks põhikooli ja üks gümnaasium. Riiklikud reformid võivad ühele kohalikule omavalitsusele saada raskeks komistuskiviks. Kahjuks ei ole meil võimalus riigiga vaielda ja teatud reformid tuleb ellu viia vaatamata sellele, kas me nendega nõustume või mitte.

Kõiki meid igapäevaselt puudutavaid teemasid ei jõua üles lugeda. Hea meelega tahaksin tänada tänasel päeval kõiki lausa nimepidi aga selleks kuluks veel palju aega. Seepärast ütlen teile kõigile suur tänu tubli töö eest: Volikogu liikmed ja komisjonid, linnavalitsuse liikmed ja ametnikud, allasutuste juhid ja töötajad. Olete teinud head tööd! Väga tähtis on volikogu ja linnavalitsuse hästisujuv koostöö. Ilma selleta oleks omavalitsuse areng tervikuna pärsitud. Ei saa linna juhtida seda erinevatesse suundadesse tõmmates. Seepärast on mul hea meel selle üle, et linnavankrit juhitakse enamasti ühes suunas.

Kui me kõik hoiame kokku ja ei kaota silme eest eesmärki, mille nimel töötame, siis saavutame ka häid tulemusi. Loomulikult sooviksime kõik teha tööd kaasaegsetes ja parimates tingimustes, aga kõike korra ei saavuta. Me saame kulutada vaid nii palju, kui meil on mida kulutada. Aga peatähtis on, et omale võetud kohustused täidame. Teie kõik olete oma tööd hästi ja südamega teinud! Armsad sõbrad!

Vaatamata kõigele tuleb meil edasi liikuda - peame lihtsalt paremini ära kasutama oma võimalusi arenguteks siin Paldiski linnas. Meie kohustuseks on leida parimaid võimalusi ja tarku lahendusi meie elu edendamiseks ja paremate tulemuste saavutamiseks.

Kindel ja konkreetne roll on selles ka meie linna ettevõtetel. Ilma teieta ei oleks meil töökohti ja meie sotsiaalne turvalisus oleks kaheldav. Kasutan siinjuures seda võimalust, et teid tänada tubli töö eest! Linnavalitsus ei saaks tegeleda linna arendamisega, kui meil ei oleks ettevõtete, mittetulundusühingute, linnakodanike toetust.

Kohaliku omavalitsuse ja ärimaailma koostöömudel on tuntud kogu maailmas. Mul on hea meel tõdeda, et saame seda kogeda ka siin Paldiskis ja kasutoov on selline koostöö kindlasti mõlemale poolele. Paldiskis toimib juba pea kolm aastat ka Paldiski Ettevõtjate Liit ja selle läbi peaks ka ettevõtjate omavaheline koostöö üha paremaks muutuma. Loodud on ka Lääne-Harju Ettevõtlusinkubaator, mis on veel tuure kogumas. Lõpetuseks tahaksingi öelda teile kõigile veel-kord- tänud tehtud töö eest! Kallid sõbrad!

Soovin teile kõigile Head Uut Aastat!