Eesti Karskusliit on ala­tes 2005. aastast teostanud koostöös erinevate organi­satsioonidega ISE projekti, mille keskmes on 2-kuuline võistluslik ja meeskondlik noortemäng, kus läbi aktiiv­se osaluse õpivad 7. ja 8. kl noored tundma alkoholiga seotud ohte ning tervislike eluviiside olulisust. Seda mängu tutvustati kokkutul­nutele ja arutleti selle aren­damise üle.

Psühholoog-koolitaja Tiia Lister andis probleemi­le psühholoogi vaatenurga, tuues välja põhjused, mis noori alkoholitarvitamiseni viivad. Ühtlasi oli ta tänulik võimaluse eest sel üritusel osaleda. Tema arvates on selleteemalised üritused ta­valiselt väga ühekülgsed ja psühholoogilisest poolest enamasti ei räägita. Räägi­takse tagajärjest, aga mitte põhjustest.

Elo Paap maavalitsuse tervisetoast rääkis üldise­malt tervisekäitumisest ja vastavatest näitajatest.

Eesti Karskusliidu juht Lauri Beekmann tõi oma vaates viimastesse teadus­uuringutesse välja kahet­susväärselt negatiivseid näi­tajad Eesti ja teiste riikide statistikast seoses alkoho­litarbimisega. Kuigi ühine seisukoht oli, et hirmutami­sega midagi ei muuda, saadi aru, et teadmata konkreet­seid fakte on võimatu asjast usutavalt rääkida ja olukor­ra tõsidust mõista.

Lühikesse päeva mahtus ka võimalus mõtteid vahe­tada ja ettepanekuid teha, mida ja kuidas veel kooli­keskkonnas teavitustege­vustena ette võtta.

Kokkuvõttes tõdeti, et nimetatud teemal on vaja veel ja korduvalt noortega tegelevatel inimestel kokku saada. Senist tegevust pee­ti siiski pigem kaootiliseks ja pealispindseks, nii riigis tervikuna kui asutustes. Sel­leks, et ka tulemused tulla võiksid, on vajalik hea prak­tika jagamine ja tegevuste planeerimine.

Tõdetu annab innus­tust samalaadseid üritusi ka edaspidi ette võtta.

Päeva kordamineku eest seisid hea Lauri Beekmann, Elo Paap, Aare Järvik, Luule Tiirmaa, Võhma Kultuuri­keskus.


Võhma Gümnaasiumi õppealajuhataja