Marko Välja on viis aastat tegutsenud jalgpallurite esindajana, olles ilmselt täna Eestis suurima haardega tegutseva viie kolleegi seas. Lisaks tervele hulgale kodumaistele mängijatele võib Marko oma klientide hulka lugeda ka uruguailast Diego Forlani, brasiillast Marcelo Filhot, türklast Yilmaz Buraki jt nimekaid mängijaid. Aga talle on pakutud ka itaallaste Rolando Bianchi ja Alberto Gilardino jpt esindamist.

Rahanumbritest selles maailmas palju ei räägita, kuid Marko ja kogu Eesti suurim eestlastega tehtud tehing on 1,2 miljonit eurot, kui Tarmo Kink läks 2010.aastal Györ ETO-st Middlesbroughi. Kokku on neid mängijaid, kelle käekäigu eest hoolitsedes Marko nende karjääri kujundab, kolmekümne ringis.

Algus oli Markol pisut ebatavaline. Viis aastat tagasi palus pankrotistunud TVMK väravavaht Vitali Teleš toona hobikorras jalgpalliajakirjanikuna tegutsenud Markol aidata klubi leida. Marko helistas Soome meistriliiga klubid läbi. Tulemus oli, et peagi peeti FF Jaros mänginud Telešit Soome meistriliiga üheks paremaks väravavahiks.

Nüüd mängib Teleš juba Nõmme Kaljus. „Kõige raskem selle töö juures ongi leida tasakaal palluri oskuste, tema soovitud hinna ja klubi võimaluste vahel," kirjeldab Välja oma töö spetsiifikat. Kuni selle aprillini oli Marko ametis FC Flora juures, kuid nüüd töötab ta erinevate rahvusvaheliste jalgpalliagentuuride heaks. Marko on ka ise jalgpalli mänginud, tema laeks on Eesti II liiga. „Kui oled iga päev jalgpallis sees, siis pole enam tuju suurt mängida. Nii palju mängin, et füüsilises vormis olla," räägib Marko.

Marko on läbi-lõhki Keila poiss. Pärast Keila Gümnaasiumi lõpetamist 2003. aastal hakkas ta õppima majandusõigust, bakalaureusekraad on käes. Viis aastat töötas Marko Toompeal, olles reformierakonna fraktsiooni nõunik. Tema tegevusvaldkonnad olid majandus, energia, keskkond. Kristiina Ojulandi nõunikuna aitas Marko tal 2007.aastal võita Riigikogu valimised Ida-Virumaal. Rahvastikuministri büroos töötades sai ta teema kõrgkooli diplomitööks, kui ta Eesti integratsioonipoliitikat analüüsides pidi tunnistama, et vaatamata efektiivselt kasutatud napile rahale on tulemus nadi.