Mõlemast kingitusest tunneb vastne juubilar suurt rõõmu. Eesti koondise vormisärgi kinkis kälimees Henn Põlluste, kes kreeka-rooma maadluse peatreenerina sellel nädalal ka ise Londonisse lendas. Nimelise mõõga tõi Keila linna poolt abilinnapea Enno Fels. Elupõline tuletõrjuja ja staažikas sportlane sai pühapäeval 70.

Paljudele võib olla üllatus, et Vello Plees on õppinud tisler, kes valmistas klaverivabrikus pillidele klahve ja kõlalaudasid. Tuletõrjesporti hakkas ta harrastama läbi juhuse. 1963. aasta suvel kutsuti ta võistlustele ühe tuletõrjesalga au päästma. Kuna uustulnuk jooksis kiiremini kui enamik teisi võistlejaid ning poomide ja plankude ületamine polnud probleem, oli salgas jätkamine otsustatud. Kuna klaverivabriku töö kõrvalt oli raske treeninglaagrites käia, sai Vello Pleesi uueks töökohaks Harju KEK, kus sport oli soosingus.

Otse loomulikult lõi ta ka siin tuletõrjesalga ja hakkas ise seda juhtima. Võistlusi korraldati siis palju. Sellesse aega jäävad ka magusamad võidud. 100 meetri takistusriba läbimises on Vello viiekordne Eesti meister, kolmekordne Baltimaade meister, mõnda aega kuulus tema nimele Nõukogude Liidu rekord. Võiks öelda, et isegi maailmarekord, sest mujal tol ajal tuletõrjesporti ei viljeletud. Nüüd harrastatakse seda ka paljudes teistes riikides, ainult meil suudeti see spordiala vahepeal peaaegu välja suretada.

1985. aastal sai Vello Pleesist Harju Tuletõrjeühingu esimees. Koha võttis ta vastu suurte kõhklustega, sest see amet ei olnud enam ainult sport, see oli elu. Harju rajoonis oli siis 59 vabatahtlikku komandot, lisaks kümned komandod metskondades ja sõjaväeosades. Mehi ja masinaid oli palju, ainult side oli kehv. Vello meenutab, et kui 1991 puhkes Vihterpalu suurpõleng, oli lähim töötav telefon 12 km kaugusel Padise vallas. Täna võimaldab mobiiltelefon väga operatiivne olla.

1991. aastal asutati Harjumaa Päästeamet, mille loomine ja juhtimine oli Vellole omamoodi elutöö. Teenete eest pälvis ta tänavu veebruaris päästeteenistuse kuldristi. Kuni selle aasta 1. jaanuarini oli ta Põhja-Eesti Päästekeskuse tuleohutusbüroo vaneminspektor.

Aktiivne tegutseja on ta aga jätkuvalt. Käib noortega kohtumas, korraldab õppusi, ärgitab noori sportima. Legendaarsed on Vello Pleesi karikavõistlused, mille kavas on ka mitmeid omapäraseid jõukatsumisi. Näiteks kuulitõuke seitsmevõistlus. Keda huvitab, kuidas saab seitsmel moel kuuli tõugata, mingu järgmisele karikavõistlusele seda vaatama.