Umbusaldus algatati alljärgnevatel põhjustel:

  • Vallavanem vabastas õiguslikku hinnangut omamata 27. mail oma käskkirjaga töölt Laulasmaa Kooli direktori Reeli Simansoni. Käesolevaks ajaks on leidnud kinnitus, et töölt vabastamine ei olnud õigusaktidega kooskõlas, samuti ei ole tõendamist leidnud Reeli Simansonile omistatud korruptsioonisüüdistus. Nimetatud teguviisiga on kaasnenud Keila vallale ja puudutatud isikutele reaalne majanduslik ja moraalne kahju. 
  • Vallavanem on õigusvastaselt varjanud Reeli Simansoniga seotud õiguslike vaidluste läbiviimise tarbeks sisseostetud advokaaditeenusega seotud kulutusi. 
  • Keila Valla lehe 21. juuni 2013a. Numbris kajastati Reeli Simansoni vabastamisega seotud informatsiooni (s.h. tõendamata süüdistusi) ühekülgselt, järgimata Eesti Ajakirjanduseetika Koodeksi punkti 5, mis käsitleb vastulause esitamise võimaldamist. Vaatamata korduvatele vastavasisulistele palvetele ja taotlustele Reeli Simansoni poolt ei ole vastulauset ega tasakaalustavat informatsiooni töövaidluskomisjonis ning politseis toimunud menetluste tulemusest seni avaldanud. 
Tulenevalt seadusest ja Keila valla põhimäärusest võetakse umbusalduse avaldamise küsimus päevakorda järgmisel korralisel vallavolikogu istungil, mis peaks suure tõenäosusega toimuma septembrikuu teises pooles.

Poliitiline olukord Keila vallas pingestus pärast seda, kui 27. mail vabastati ootamatult ja päevapealt Laulasmaa Kooli direktor Reeli Simanson. Lisaks kooli personalile, lastevanematele, kogukonnale ja laiemale avalikkusele väljendas oma hukkamõistu sellele toona veel IRL ridadesse kuulunud vallavanema Kalev Laasti sammule ka volikogu esimees Kadri Tillemann. Koolijuhi vabastamise küsimust arutas juuni alguses ka IRL Harjumaa piirkonna juhatus, kes samuti sammu hukka mõistis ning tegi erakonna eestseisusele ettepaneku Kalev Laast erakonnast välja arvata. Väljaarvamisotsuseni siiski ei jõutud, sest koheselt peale väljaheitmisettepaneku avalikustamist lahkus Kalev Laast ise erakonnast.

Viimati avaldati Keila vallavanemale umbusaldust juuni lõpus.