Häälte arvu kasvatasid ka sotsiaaldemokraadid, kuid sellest ei piisanud - volikogusse pääses ka seekord üksinda nende esinumber Mati Õunloo. Arvude järgi näeb valimisel osalenud nimekirjade pingerida välja järgmine: Reformierakonna poolt hääletas 1845 valijat (43,36%), Keskerakond sai 777 (18,21%), valimisliit Sõbralik Keila 616 (14,47%), Isamaa ja ResPublica Liit 538 (12,64%), Sotsiaaldemokraatlik Erakond 376 (8,83%) ning valimisliit Vaba ja Sõltumatu Keila Elanik 105 (2,46%) häältest.

Volikogu 17 kohta jaotusid nii: Reformierakond 8, Keskerakond 3, Sõbralik Keila 3, Isamaa ja Res Publica Liit 2 ja SDE 1. Palju ei muutunud ka volikogu mandaadi saanud isikute loetelu:

Enno Fels, Tanel Mõistus, Timo Suslov, Erki Fels, Leino Mägi, Kalle Kask, Ülle Lindus, Mati Krusel, Ago Kokser, Snežana Ušakova, Vladimir Harkovski, Jaan Murdla, Elmet Puhm, Viljar Paalaroos, Merike Käver, Ilona Laido ja Mati Õunloo.

Kõige rohkem hääli sai seekord Ago Kokser (339 ehk ligi pooled Keskerakonnale antud häältest), järgnesid Enno Fels (283) ja Tanel Mõistus (270), mõlemad Reformierakonnast. Kui palju teised poolehoidu kogusid, saate lugeda tänase lehe 3. leheküljelt.

Keila linnas käis valimas 57,13% valijatest, mis on ka vabariigi keskmine. Ometi on seda 6% vähem kui 4 aastat tagasi. Mõnevõrra madalamat valimisaktiivsust võib tõlgendada mitmeti, kindlasti räägib see ka rahulolust linnas tehtuga.

Seda kinnitab ka erakondade ja valimisliitude vaoshoitud valimiskampaania - kõik nägid linna edasist arengut suhteliselt sarnaselt, puudus äge vaidlus, teineteist poriga üle ei valatud.

Ümberkaudsetes valdades, kus oli rahulolematus ja võitlus võimu pärast suurem, kerkis osavõtuprotsent ka üle 60. Keila vallas oli see 60,72, Saue vallas 63,26, Saue linnas 66,51, Harku vallas 64,48, Paldiskis isegi 70,72. Seevastu Padise vallas, mida juhib Eesti taasiseseisvumisajast saati Leemet Vaikmaa, oli osalusprotsent 54,32 ja vallavanema juhitud valimisliit noppis 84,61% häältest. Vasalemma vallas oli aktiivsus veelgi väiksem - 49,10%.

Keila vallas kindlat liidrit ei tekkinud, võrdselt 5 kohta võitlesid volikogusse välja nii valimisliit Uued Tuuled kui suuresti praegustest võimu teostajatest koosnenud valimisliit Kindel Valik. Kaalukeeleks saab kahe volikogu mandaadiga IRL ja valla edasise saatuse otsustab suutlikkus teha kompromisse, mis on poliitikas vast kõige olulisem.

Vastuseks neile, kes küsisid, miks Keila vallas ei kandideerinud kunagine vallavanem Tiit Mae, anname teada, et Mae kandideeris ja osutus valituks Kose vallavolikokku vallavanem Vello Jõgisoo juhitud valimisliidus. Tagasi Keila linna valimiste juurde. Palusime kommenteerida valimistulemusi erakondade ja valimisliitude esinumbritel. Needki vastused keskendusid pigem tänusõnadele.

Enno Fels, Reformierakond: „Suur tänu keilakatele, kes oma arvamust avaldasid ja valiku tegid! Tunnustan kõiki kandideerijaid korrektse valimiskampaania eest.

Mulle teeb head meelt, et erakonnad ja valimisliidud valimiste käigus ei mustanud üksteist, vaid rääkisid asjast.

Eesmärgid ja mõtted olid üsna sarnased, ka valimistulemus loob eeldused heaks koostööks."

Ago Kokser, Keskerakond: „Valimised on läbi. Tulemused on teada. Põhiotsustajaks saab see erakond, kes sai kõige rohkem hääli. Teiste esitatud lubadused võivad täituda niivõrd-kuivõrd. See on demokraatia seadus. Iga keilalane tegi oma valiku, keda usaldab linna edasise arengu elluviimisel."

Jaan Murdla, valimisliit Sõbralik Keila: "Vaatamata asjaolule, et postikandja jättis meie infomaterjali osadele tänavatele kohale viimata lausa kaks korda järjest, läksid need valimised meie jaoks siiski väga hästi - saime volikogus kaks kohta juurde.

See annab meile parema võimaluse edasi anda meie valijate soove ja mõtteid. Täname kõiki meie poolehoidjaid toetushäälte eest ning jätkame oma ideede elluviimist."

Merike Käver, IRL: „Tulemused olid suhteliselt ootuspärased. Linnakodanikelt oleks oodanud siiski natukene suuremat valimisaktiivsust. Valimiste kampaaniaperiood oli sel korral meeldivalt positiivse tooniga, keskenduti rohkem Keila linna probleemidele lahenduste otsimisele.

IRL lootis ka sel korral saada kolm mandaati, kuid lõppkokkuvõttes oleme oma tulemusega rahul - seekord on naised tegijad. On hea meel tõdeda, et volikogusse osutusid valituks ühtekokku neli õrnema soo esindajat. Loodame edasisele sujuvale koostööle."

Mati Õunloo, SDE: „Mul on siiralt hea meel, et Keilas möödusid valimiseelsed sõnavõtud rahumeelselt ja kõigil osapooltel oli võimalus oma mõtted ja ideed välja öelda. Eesmärk on ju kõigil üks: et meil oleks Keilas parem ja turvalisem elada, et saaksime veelgi rohkem ja kvaliteetsemaid teenuseid, et meil kõigil oleks parim töökoht. Kas ja kuidas välja öeldud mõtted ja ideed teoks saavad, sõltub suuresti moodustatavast koalitsioonist. Loodan, et see saab olema sama tegus kui eelmine.

Tänan kõiki, kes meid usaldasid ning andsid valimistel oma hääle Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas olijate poolt."

Valimised Keilas võitnud Reformierakonna esinumber Enno Fels ütles kolmapäeval, et kohtumised koalitsiooni moodustamiseks läbirääkimispartnerite leidmiseks on alanud ja kavas on kohtuda kõigi volikogusse pääsenud nimekirjade esindajatega.