Põhjaliku ülevaate maakonna kergejõustikust annab eelmise aasta edetabel, mille paneb kokku tuntud mara­tonijooksja Andrus Lein Vinnist. Kõige edukamad olid Tamsalu sportlastest Velve Põldoja, Rainis Tiits, Valdur Eesmaa ja Margo Kivila, kes vabariigi PPA meistrivõist­lustel võitsid 11 medalit. Kõik nad on Tamsalu Gümnaa- siumi vilistlased.

Jätkuvalt on edukad meie veteranid. Värvikaim mees selles seltskonnas on 89 aastane Arnold Kalvik, kes vanuseklassis 80+ tuli tunduvalt nooremate meeste hulgas kuulitõukes hõbemedalile. Palju õnne juba ette saabuva 90. sünnipäeva puhul alanud aasta veebruaris.

Kiidusõnad on ära teeninud meie „raudne kolmik" Meelis ja Ago Veilberg ning Ulvar Pavlov, kes nii tiitlivõistlustel kui ka rahvusjooksudel on oma vanuseklassis vabariigis tavaliselt esikolmikus. Olgu öeldud, et mehed on ületanud või ületamas poole sajandi vanusepiiri. Kui siia juurde lisada veel suusatamine ja triatlon siis kõiki kohti teavad mehed ise kõige paremini. Täpsemalt on saavutatud tul­emustest kirjutatud eelmises Tamsalu ajalehe numbrites.

Tamsalu sportlaste kohad 2012 aasta maakonna täiskasva­nute edetabelis naistest on edukaim Sirly Tiik, kes tõsise treeningu tulemusel suutis Londoni paraolümpial saavutada uue isikliku rekordiga 11,54 m kuulitõukes 5. koha. Maakonna edetabelis kuulub Sirlyle 1. koht kettaheites, 2. koht kuulitõukes ja 6. koht odaviskes. Meeldivalt üllatas Porkuni kooli kehalise kasvatuse õpetaja Evelyn Himma, kes esmakordselt läbis maratoni ajaga 3:47:49, mis annab maakonna edetabelis 3. koha. Lisaks kuulub talle veel 3. koht poolmaratonis ja 8. koht 10 km maanteejooksus. Ühe ala tegijatest on Triin Lait odaviskes esikohal. Kätlin Okas on kettaheites 3. ja odaviskes 8. kohal. Ela Vulla on poolmaratonis ja maratonis (4:08:25) 5. kohal. Kümne parema hulka mahuvad veel Ketter Kõre kettaheites, Liis Järvamägi 1500m ja Kertu Leiman kõrgushüppes ning Mairi Luik odaviskes. Meeste aladel on tänane pool­sajandi juubelit tähistav Ago Veilberg poolmaratonis ja maratonis 3. 3000m 4. ja 10 km maanteejooksus 5. Eiko Lainele kuulub 3. koht kuulitõukes ja 400 m-s ning 5. koht kettaheites. Ühe ala tegijatest on Oliver Eding odaviskes uue isikliku rekordiga 63,45 3. kohal. Margo Kivila on 110 m tõkkejooksus ja 10-võistluses 4. kohal ning odaviskes 8. kohal. Renel Rünk on 3. kohal 800m ja 8. kohal 400 m, Rainis Tiits on 4. kohal 1500 m ja 10 km maanteejooksus, Heiki Taal on 4. kohal 800 m ja Dmitri Okatov 5. kohal kuulitõukes. Kümne parema hul­ka jõudsid veel Kauri Piiskoppel 1500 m ja poolmaratonis Risto Rammul 10-võistluses ning Meelis Veilberg ja Ulvar Pavlov 10 km maanteejooksus. Meeste 5000 m ja 10 000 m jooksus ei ole tabelis ühtegi tulemust, sa­mal ajal on maratonijooksus tabelis koguni 22 tulemust, nendest 7 kuulub juba nooremate veteranide hulka kuu­luvatele suusatajatele (Ago Veilberg, Risto Rammul, Rainer Tops, Peeter Kuhi, Assar Tops, Tanel Uudeberg ja Tõnu Kuhi). Spordialadest on edukaim SK LOS TOROS.

Mitteametlik omavalitsuste paremusjärjestik (6 paremat)

I Rakvere Linn 171 (92+79)

II Tamsalu 47 (28+19)

III Vinni 35 (24+11)

IV Sõmeru 22 (12+10)

V Väike-Maarja 21(14+7)

VI Tapa 15 (11+4)

Kokku pääsesid tabelisse 12 omavalitsust.

Koolidest olid parimad Rakvere RG, Rakvere Güm­naasium ja Vinni-Pajusti Gümnaasium, Tamsalu Gümnaasium 4. koht. Täiskasvanute osas tuli Tam­salul eelmise aasta esikohalt taanduda 2. kohale.

Positiivse poole pealt võib veel ära märkida koolihoone renoveerimise käigus uue näo saanud maneezi. Lisaks paranenud treeningtingimustele võib siin korraldada ka suuremaid võistlusi. Vabariikliku tasemega Porkuni jooks toimus juba 27. korda ning on jätkuvalt populaarne eri­neva võimusega sportlaste hulgas. Jooks on kõige pikema ajalooga (alates 1981. aastast) spordivõistlus vallas. SK LOS TOROSE harrastajate ühepäeva 10-võistlus toimus tänavu juba 16. korda. Algselt kohalikele mõeldud võist­lus on kujunenud Vabariiklikuks jõuprooviks, kus arvu­kalt tulemusi pääseb ka vabariigi aasta edetabelisse. Kõik 16 võistlust on kaasa teinud Margo Kivila. Risto Rammul ja Rainer Tops. Viimastel aastatel teeb muret kohalike noorte mit­mevõistlejate vähene osavõtt. Tänavu Rakveres toimunud võistlusel osales 21 meest, nädal varem Vabariigi meistrivõistlustel ainult 16 (13 Eestlast ja 3 Lätlast). Igati positiivne on see, et ainukese vallana maakonnas peetakse juba aastaid omavalitsuse meistrivõistlusi.

Rõõmu valmistab endise Porkuni Kurtide kooli kasvandike Kai­rit Olenko edukas esinemine. Eelmise aasta Euroopa kurtide sise­meistrivõistlusel võitis ta kuldmedali 5-võistluses, hõbemedali 60 m tõkkejooksus ja pronksmedali kaugushüppes. Üllatav oli aga lugeda ajakirjandusest, et vahendite nappuse tõttu ei premeerinud Tallinna linn kolmekordset medalivõitjat.

Tamsalu ajalehe veergudel on palju juttu olnud inimestest, kes spordi­vad ise ning aktiivselt aitavad kohapeal spordielu korraldada. Need on inimesed, kes pikka aega on kohapeal elanud, siin õppinud ja töötanud.

Valisin seekord välja Tamsalu Gümnaasiumi vilistlase 1970 aasta Porkunist pärit Leo Matikaineni, kes on silma paistnud Ambla Valla spordielu korraldamisega. Noore mehena mängis ta Põdrangu võrkpallimeeskonnas ning pärast kõrgkooli lõpetamist asus tööle Amblas. Aastaid korraldas ta Aravete Kolhoosi spordielu ning kuni viimase ajani juhib Ambla Valla spordielu. Lisaks on ta veel Aravete Spordihoone juhataja, hoiab korras Aravete Kangrumäe suusarajad ning annab Ambla koolis kehalise kasvatuse tunde. Mõni sõna naabervalla kergejõustikust. Vabariikliku võistlusena toimub igal aastal 5-võistlus omaaegse nimeka 10-võistleja Am­bla kooli vilistlase Toomas Berendseni karikale. Kõige suuremate traditsioonidega on seeriajooks ümber valla nelja järve, 4 etappi kevadel ja 4 sügisel. Erineva raskusastmega radadel alustasid teed suurde sporti ka meie tänased sportlased Timo Simonlatser, Kaili Sirge ja Kaarel Nurmsalu. Valla meistrivõistlused toimuvad kahe etapilistena. Valla võistkond on aastaid võtnud osa vabariigi mängudest. Viimase loenduse andmeil oli vallas alla 2 000 ela­niku. Kõige edukamaks võistluseks on viimastel aastatel olnud külaliiga jalgpallis, kus eelmisel aastal osales 8 meeskonda. Seeriavõistlused toimuvad ka suusatajaile murdmaajooksus ja suu­satajaile põhihooajal. Vabariigi liigades mängivad korvpalli- ja jalgpallimeeskond. Maakonnas osaletakse nii suve-kui talimängu­del ning toimuvad veel ka Kõrvemaa mängud. Maakonna meis­trivõistlustel osaletakse 3 võrkpalli ja 2 korvpallimeeskonnaga. Mul on olnud võimalus osaleda naabervallas Tamsalu õpilastega seeriajooksudel ja suusavõistlustel. Vahetevahel ka pealtvaatajana.

Hästi korraldatud pingevaba võistlus on treeningute kõr­val üks võimalusi hoida lapsi spordi juures. Süstemaati­line tegelemine spordiga annab hea füüsilise ettevalmist­use ning aitab ka igapäevases töös edu saavutada. Seda kinnitab ka meie valla kõige vanema sportlase Arnold Kalviku elutee.