Hiina tervisevõimlemised

Joogade kõrval levivad Eestis hiina tervisevõimlemised tai chi ja chi kung ("energiaharjutused"). Hiinas nimetatakse neid pikaealisuse kunstideks.

Hiina parkides võid iga mõnekümne meetri peal näha keskeas või vanemaid inimesi, kes teevad liigutusi, mille mõtet sa esimesel hetkel ei taba. Aga kui vaatad inimest, on ta nõtke ja heas vormis, rõõmsa näoga. Kirka näoga taate, kellest sa ei saa aru, on ta kaheksakümne, üheksakümne või saja kümne aastane, on mandri- Hiina parkides palju. Taiwani mägedes, mis on risti-rästi täis kõndimisradasid, võid saada šoki, kui sinust mägikitse sammul sujuvalt tuhiseb mäkke vanapaar, kes on ilmselt tublisti üle kuuekümne. Hiinlased armastavad liikuda...

Mida nad siis seal pehmete liigutustega keerutavad? Kui keegi tõlkida suudab, saad aru, et nad räägivad kehasisesest energiast - chi´st. Nagu paljud mõisted, mis tulenevad joogadest, mis kaks-kolm tuhat aastat vanad, ei saa seda täpsesse teaduskeelde tõlkida. Aga nad ütlevad, et kehasisest energiat saab suunata.

Aastatuhandete vanune tarkus

Tegelikult on tai chi suhteliselt uus mõiste ja tekitati alles 19. sajandi lõpus. Energia- ja võimlemisharutused ise aga eri kujul (nei kung, lin dzõ shu jne) pärinevad juba Lao Ze (500 aastat e.m.a) või budismi Indiast Hiinasse levimise aegadest.

Kloostrites käies kuuled, et neid õpetatakse munkadele, et nad kössi ei vajuks ja tervise säilitaksid. Nii võid seal süvenedes näha, kuidas sirgeselgne vana munk aianurgas pehmeid liigutusi teeb või noor õpilane varahommikuses päikeses joogina ringutab. Neis on väärikust ja traditsiooni jõudu.

Tegelikult on osa india ja hiina joogadest mõistetav ka lääne füsioloogilistes mõistetes. Seda, et me keha talitust juhivad hormoonid ja virgatsained, mis nagu kullerid kannavad käsklusi "häire", "tegutse", "mõjuta" või "aitab küll", me juba teame.

Et virgatsained (neurotransmitterid) juhivad nii meie und, seedimist kui ka hingamist, mõjutavad immuunsust. Aju toodab hormoone ja need omakorda mõjutavad aju. Näiteks stressi, unehäirete või valude korral. Et isegi süda toodab teatud hormoone ja "kuulab" neid. Ensüümidest seedimises rääkimata. See on osa energiast, mida saame ise mõjutada.

Nei kungi stiili võimlemised tulenevad nii hiina meditsiinist kui ka wu shu-st. Chenist, tanlanist, tongbeist. Osa harjutustest pärineb Wudangi taolastelt, kes tunnevad nii ravimtaimi kui ka oskavad ravida.

Keha on tervik

Õppides kohapeal ühtlasi massaaži, tehti mulle kähku selgeks: keha on tervik, sa pead jälgima märke ning oskama teda mõjutada.

Harjutused avaldasid imepärast mõju. On harjutused noortele, keskealistele, vanematele - vanusepiiri pole. Pole vaja mingeid eripäraseid eeldusi: me keha ise on arenenud liikumiseks. "Pehmus võidab jäikuse, haigus peatatakse" ja "seiskunud energia pannakse liikuma". Hea on tunda kergust, tervenemist!

Minu käest küsitakse sageli: kas nei-kungid ravivad kõike? Äralõigatud organit nad tagasi ei kasvata. Küll aga nägin vana meistrit, kes taimede, energiamassaaži ja võimlemisega ravis ka tavaliselt ravile allumatuid haigusi, ning massiliselt rõõmsaks muutunud nägusid.

Viimsi Harmoonikumis alustame nei-kungi võimlemisega märtsis. Kevadel ja suvel kasutame vana suurepärast parki. Treeningtsüklis õpime ka eneseteraapiate (massaaž, enesehüpnoos) võtteid. Eakate ja konkreetsemate tervisehädadega inimestel on võimalus ühineda hiina tervisevõimlemisega Viimsi Tervis SPA-s.

Aktiivsemad huvilised võivad osa võtta nei-kungi intensiivkursusest 24. märtsil Solarise Tantsuakadeemias, mida juhendab rahvusvaheline meister Vladimir Sidorov Moskvast.

Sa ju tahad tervist ja pikka iga? Kui jah, siis - ühine!

Vaata lisaks ka www.chikungstuudio.eu!