Näeme, milliseid edusamme on oma hobusega töötamisel teinud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse õppejõud, fi lmi toimetaja Priit-Kalev Parts. Kuuleme soovitusi ja mõtteid juba kogenud hobumeestelt ning näeme, kuidas ka ilma traktori abita saab heina teha, põldu harida ning kütet varuda.

Lisaks Priit-Kalev Partsi kodutalus tehtud võtetele rändas kaamera ka Valgamaale, Parmu Ökokülla, Kurgja talumuuseumisse ning Olustvere mõisaparki. Ponidega seotud temaatikat aitas fi lmis lahti mõtestada meie oma valla mees Tarmo Tähemaa.

Viis karpi fi lmiriiulil

"Hobusemehed" on MTÜ Võrtsjärve Ühenduse ja Lõunameedia OÜ juba viies kohalikke sündmusi ja tavasid talletav koostööprojekt.

Esimesena valminud "Suislepa paadipäev" jäädvustas 2010 aasta suve hakul Õhne jõel ja Võrtsjärvel peetud meeleoluka järvepeo ja värvika valiku selles osalenud veesõidukitest.

Videovisiitkaardi formaadis lühifi lm "Venevere puhkeküla" on ühes küljest küll müügiinstrument ettevõtjale, kuid mitmete vaatajate hinnangul aitab selline teos lisaks majanduselu elavdamisel ka kohalikku ettevõtluskultuuri tutvustada. "Tagasi Ennuksemäele" meenutab Mulgimaal punaaastate alguses toimunud vabadusvõitlust ning vaprate võitlejate mälestuse auks taastatud metsavenna punkri taastamise lugu.

Erakordne on selle fi lmi puhul ka see, et reeturist köstri nimi, kelle näpunäidete järgi punavõitlejad metsa varjunud inimeste pelgupaigani jõudsid, samuti hoiatavaks eeskujuks ajalukku sai raiutud.

Koksvere külaseltsi ja Kõo vallavanema jõulisel kaasabil valminud kodulooline dokumentaalfi lm "Koksvere leivategu" viib vaataja rukkipõllule sirbiga vilja õsuma, rehepeksumasinaga vilja peksma, Koksvere veskisse jahu jahvatama ning loomulikult Tiina Leisi leivaastja manu leivategemist õppima.

Omamoodi sümboolse märgi jätsid ajalukku ka kahe viimase fi lmi käesoleva aasta 23. veebruaris Koksvere seltsimajas toimunud esilinastused, kuhu üle aastate helendama löönud kinoekraan hirmsale tuisule vaatamata hulgaliselt vaatajaid kohale meelitas.

Pea kõikide fi lmide DVD-ümbristele andis kauni väljanägemise ka ise mitmete projektide juures videooperaatori ja monteerijana edukalt kätt proovinud Lilika Torim.

Ekraanilt nähtud eeskujud innustavad!

Filmide tellija, MTÜ Võrtsjärve Ühenduse juhatuse liige Karl Õmbluse sõnul aitavad kõnealused linateosed lisaks pärandkultuuri säilitamisele ka kohalikku ettevõtlusjulgusest ja kodanikualgatusest sündinud arenguid adekvaatselt tutvustada.

Õmbluse sõnul õpivad perenaised juba fi lmi järgi Tiina Leisi eeskujul leiba valmistama, ning kooliõpilased oma maa lähiajaloosündmusi paremini tundma ja mõtestama. Ning on ainult aja küsimus, kuna Suislepa ettevõtlike inimeste tehtud algatus paljudes teistest ärksates külakestest järgmist leiab. Samuti saavad Venevere puhkeküla kodulehe külastajad kerge vaevaga selgeks, kus ja kuidas nad oma järgmisi vabu päevi veetma hakkavad.

Enamik maakonna raamatukogusid ja koole on nüüdseks koostöös valminud fi lmidega varustatud, kuid soovi ja huvi korral saab neid Võrtsjärve Ühenduse kontorist küsida.

Ajalugu oleks meieta vaesem!

Ning minu kui fi lmide tootja ja autori hinnangul, peab sakslaste ütelus - kes kirjutab, see jääb! - paika ka senisele Võrtsjärve Ühenduse ja Lõunameedia vahelisele koostööle vahekokkuvõtvat joont alla tõmmates.

Filmivõtete käigus talletatud inimesed, nende lood ja tegemised on nüüdseks saanud eredateks killukesteks meie kodupaiga ajalugu jutustavas värvikirevas mosaiigis. Südamlik tänu kõikidele, kes sellele ettevõtmisele nõu ja jõuga kaasa aitasid, sest teieta ma seda teha poleks saanud!

Kauneid saabuvaid pühi soovides, Imre Annus, Lõunameedia OÜ juhataja ja Matsimardi talu peremees