Pikalt ja põhjalikult ettevalmistatud sõit sai teoks 12.oktoobril ja sobis hästi Täiskasvanud Õppija Nädala teemaga "Õppimine seob põlvkondi". Reisiseltskonnas oli valla raamatukogude töötajaid, kultuuri eestvedajaid ja käsitööhuvilisi, kokku 12 inimest. Väljasõidu planeerimisel oli abiks haridus- ja kultuurinõunik Liivi Siht, sõitu toetas Kose vallavalitsus - tänukummardus neile!

Päevaprogramm oli mahukas ja minutilise täpsusega paika pandud.

Alustasime endises Noor - Eesti trükikoja majas paberi- ja trükimuuseumist. Paberimuuseumi juht Anne Rudanovski näitas põnevaid mahulisi paberkompositsioone ja selgitas käelise tegevuse mõju inimese kujunemisel. Üllatusena ootas meid paberimuuseumis Aino Praakli kindanäitus, nii saime raamatust nähtud kindakirju ka lähemalt uurida.

Trükimuuseumis võõrustas meid entusiastlik noorsand Lemmit Kaplinski, kes tutvustas trükikunsti ajalugu ja demonstreeris vanu, kuid veel täiesti töötavaid trükimasinaid. Seejärel külastasime Eesti Rahva Muuseumi näitusemaja püsinäitusi. Giid Kaspar Jassa juhatusel tuletasime meelde oma rahva sajandite tagust elu-olu, tutvusime endisaegsete eluruumide, töövahendite, kodukultuuri ja rahvusliku riietusega.

Selles kõiges oli palju tuttavat, aga jagus ka üllatusi ja avastamisrõõmu. kuidas muuseumi digikogust infot leida. Saime lugeda Gustav Vilbaste välitööde päevikut Kose Kihelkonnast kogutud esemete kohta ning mõnda neist esemetest ka nägime. ERM-i peaarhivaar Tiina Tael jagas infot arhiivimaterjalide kogumise ja säilitamise kohta ja näitas valikut Kose kihelkonna kohta käivatest materjalidest, mille hulgas oli Kose-Uuemõisa mõisa tutvustav album ja Kose Kutsekooli ajalooringis Marju Vergi juhendamisel valminud kodu-uurimuslikud õpilastööd.

Edasi viidi meid Raadile, nägime ära koha, kus mõisapargi kõrvale peaks kerkima ERM-i uus hoone ja tutvusime Raadi hoidlate esemekogudega. Koguhoidja Ülle Jäe värvikas esituses avanesid meie ees väärikate eksponaatide muuseumi jõudmise lood ja võisime kõike ka oma käega katsuda. See oli vast kogu päeva kõige emotsionaalsem osa, milles oli nii äratundmisrõõmu kui imestamist väärivat.

Kirjandusmuuseumis tutvustas kirjandusteadlane Rutt Hinrikus muuseumi arhiivi ja väljapanekuid, rääkis oma tööst Eesti rahva elulugude sarja koostajana ja koostööst kirjasaatjatega. Lugesime saja aasta vanust „Postimeest" ja tutvusime suurmeistrite L. Koidula, Fr.R.Kreutzwaldi, K.J.Petersoni, C.R.Jakobsoni, A.H.Tammsaare ja M.Underi käekirjadega ning saime sirvida nende käsikirju.

Meie minevikuhõngulises päevakavas oli ka üks ülimoodne peatuspaik: Eesti kõige uuemas ja moodsaima tehnoloogiaga trükikojas Greif pühendas tootmisdirektor Gunnar Kalajas meid kaasaegse trükitööstuse saladustesse, tutvustas hoonet ja tootmisprotsessi, selgitas raamatutrüki tagamaid ja oma ettevõtte tööpõhimõtteid. See kõik oli täiesti omaette elamus. Enne kojupöördumist kosutasime end ERM-i näitustemaja kohvikus kohvi ja maitsvate pirukatega, ERM-i Sõprade Seltsi sekretäri Sirje Madissoniga kavandasime juba tulevasi koostööprojekte.

Kui pikk kultuurireis lõppes, olime väsinud, aga pidime nentima, et tänu oma programmikoostajale tutvusime paikadega, kuhu tavaliselt ei satu ning mis andis palju mõtlemisainet. Aitäh, Aino, meeldejääva ja hariva reisi korraldamise eest. Millal Sina, hea lugeja, viimati muuseumis käisid? Ei tule meelde? No siis võta nõu kuulda ja käi ära. Või kutsu muuseum endale külla, seegi on kaasajal võimalik.