Inimesed arvati välja vastavalt Keskerakonna põhikirja punktile 2.4.2., mis kohustab erakonna liiget järgima erakonna programmilisi seisukohti ning erakonna nimel tehtud otsuseid ning punktile 2.4.5, mis kohustab erakonna liiget toetama erakonna valimiskampaaniat. Kõigi muudes nimekirjades kandideerinud keskerakondlaste osas paluti piirkondade seisukohti, mida juhatus oma otsuse tegemisel olulises osas ka arvestas.

“Need inimesed on teiste parteide ja ka valimisliitude nimekirjadesse minnes öelnud lahti Keskerakonna nende valimiste kampaania põhisõnumitest,” märkis peasekretär Priit Toobal, “selle asemel, et otsida ühiselt lahendusi tööpuuduse ja väljarände vähendamiseks ning hinnatõusude leevendamiseks, toetavad nad parempoolsete aetavat rahva kurnamispoliitikat või siis ajavad nad mingit oma asja isiklikest huvidest lähtuvalt.”

Juba 2012. aasta märtsikuus otsustasid Keskerakonna piirkondade juhid ühisnõupidamisel, et 2013. aasta kohaliku omavalitsuse volikogude valimistele minnakse vastu erakonna nimekirjades ning ei minda valimisliitude moodustamise teed.