Kuigi küttehind on Keeni rahva jaoks järsult tõusnud, on see enamiku paikadega võrreldes Eestis väiksemate hulgas veel nüüdki. See pole küll miski eriline lohutus olukorras, kus palgakasv hinnarallile selgelt alla jääb, aga õiglaseks ning objektiivseks võrdlemiseks kõlbab küll.

Millised olid ja on valikud? Praegu on nii, et vald on projektide abil hankinud vahendid Keeni uute soojatrasside tarbeks ja saanud ka rahastuse uue konteinerkatlamaja tarbeks KIKist, mida me 10% omaosalusega järgmisel suvel ehitama hakkame. Sellega peaks Keenist saama üks vähestest väikeasulatest Maarjamaal, milles keskküttesüsteem on täielikult uus ja tehniliselt tõhus.

Ilma fondirahade ja KIKi abita poleks see olnud võimalik soetamise ega haldamise seisukohast. Usutavasti ilmneb tehtu koguefekt täismahus alles paari aasta pärast. Siis jõustuvad uued nõuded ja seadusesätted, mis muudavad vanemate katelde kasutamise ja üksikkütmise jälle kallimaks ning uusi ja efektiivsemaid säästab ka maksusüsteem enam.

Tuletan meelde, et otsus jätkata Keenis keskkütmist ja uuendada torustikke tehti toonasel koosolekul üksmeelselt ning arvestati ka kaasneva hinnatõusuga. Võimalust küttesüsteem valida, ise ehitada ja ise kütta ei valitud.

AS Sanwoodi vastutulek ja tehniliste riskide võtmine meie kütmise huvides (sooja tootmisvõimsused on ju kriitilise piiri peal ja suurema külma korral ei pruugi sooja ka tootmisele endale jätkuda) võimaldavad meil sel aastal probleemide lahendamise lõpule viia nii, et soe on majades ikka ka sel talvel.

Sanwood müüb sooja katlamaja toruotsast OÜle Sanva, kes siis selle majadele edasi müüb nii, et hinnale lisatakse vaid omaosaluseks võetud laenu teenindamise kulud ning soojakaod. Ehk siis müügi lõpphind on tegelikult praegu ikkagi veel Sanvale omahind, milles ei ole sees OÜ Sanva kasumit ja ka võlgnevuste risk on Sanva kanda.

Kui torustik saab lõpuni remonditud ja uued seadmed tööle hakkavad, siis peaks ka sisemine efektiivsus hakkama tõusma. Uue katlamaja ehitamine on kavas kooskõlastada ka hea partneri AS Sanwoodi võimalustega, et leida edaspidiseks vastastikku optimaalseim, parim ning odavaim koostöövariant kõigile meile ehk ka teile.

Sangaste katlamajas on koostamisel taotlus KIKle ka Sangaste asula torustiku renoveerimiseks ja katlamaja täiustamiseks nii, et siingi oleksid kaod ja kulud edaspidi minimaalsed.

Ka Sangastes ootab ees hinnatõus, mis on seotud ainuüksi kallinevate kütuste, elektri ja lisanduvate maksudega. Elu on elu ja ilma panustamata ei tule selle edendamine välja, sest vana asemele uut ei teki automaatselt ja tasuta.

Ainus ja tõhusaim vahend hinnatõusu vastu on majade soojustamine ja renoveerimine. Kasutagem selleks KREDEXi võimalusi, kes seda saab ja tahab. Küttesoe ei hakka kunagi enam nii odav olema, et sellega õueõhku kütta peaks miljonär olema.

Meie pansionaaditeenused arenevad ja pansionaat laieneb ning täieneb. Ka raamatukogudes on plaan teha uuendusi, et need täidaksid ka küla päevakeskuse rolli ja et seal muutuks kättesaadavaks internet. Sangaste raamatukogus, kui see juhataja tervenedes jälle avatakse, saab nüüdsest kasutada ka avalikku tasuta Wifit. Varsti saab seda teha ka Keenis. Raamatukogud võtavad tänuga vastu ka annetatud raamatuid, kui kellelgi need kodus liiast või ees on.

Keenis ja Sangastes algab KIKi toel uute, hapnikubaasil veepuhastite ehitus, ja ehk saame ka veeprobleemid sügiseks korda. Keeni kool saab sügiseks tervikuna ventileeritud. Ka viimased puuduvad tulekindlad uksed saavad koolis paigaldatud.

Käib kergliiklustee projekteerimine ja ettevalmistused hangeteks ja ehitusteks suvel.

On veel palju muid plaane ja mõtteid, mida teiega oleks hea arutada ja jagada. Loodame selleks ka enam korraldada kohtumisi oma inimestega ja pakkuda rohkem võimalusi tagasisideks. Laskem kindlasti end ka rahvaloendajal üle lugeda, sest tema ju loeb, et kas igaüks ikka loeb!

Oleme siin kõik ju ühe asja eest väljas ning heas tahtes oma kodukoha hoidjad tulevikule! Soovin, ett see 2012. aasta meie kandi jaoks oleks edasiviiv ja igaühe isiklik õnn ja edu teda ka kiiremalt üles leiaks!

Valgust, ruumi ja tervist kõigile anno domini 2012ndamal!